Verovatno ste nebrojeno puta čuli da morate voleti sebe, da morate staviti sebe na prvo mesto, brinuti o sebi – jer se sva ljubav dešava u vama, a kada volite (prvo) sebe, onda ste spremni i sposobni da (zdravo) volite i druge. Kad volite sebe, nećete se uplitati u užase toksičnih odnosa, umećete da postavite granice, i da gradite stabilne, trajne i zdrave odnose sa ljudima.

Ali, koliko ste zaista poverovali u to? Koliko vam to zvuči kao preporuka da budete sebični, da čuvate sebe jer je svet zao i hoće da vas povredi, koliko puta ste se zapitali šta, zapravo, stvarno znači voleti sebe i kako to da izvedete, a da svi oko vas ne počnu da vas mrze i optužuju za narcisoidnost, nedostatak pažnje, uskogrudost… Zaista, nije jednostavno razumeti šta tačno znači voleti sebe i kako da volite sebe i šta to nije u redu sa vašom ljubavlju (prema sebi), kad su vam odnosi tako komplikovani i kad vam je tako malo uzvraćeno. Upravo to – morate davati sebi, da bi vam drugi isto davali – zvuči kao lukava trgovina, daleko od stvarne razmene energije, osećanja, pažnje, ljubavi.

Evo nekoliko predloga o tome šta bi ljubav prema sebi trebalo da znači i kako da je praktikujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Hrabrost da oprostite

Da, za opraštanje je potrebna hrabrost. Svest da opraštate drugima, ne zbog njih, nego da biste se oslobodili tereta unutrašnje mržnje, želje za osvetom, osećanja da ste izdani, iskorišćeni, prevareni. Još je veća hrabrost i svest potrebna da oprostite sebi, zbog sopstvenih slabosti, grešaka, gluposti, pakosti, zbog načina na koje ste, namerno ili potpuno nenamerno, druge povredili, potcenili, odbacili. To je stvarno teško. I kad vam uspe da sebi oprostite, znači da ste se visoko popeli na lestvici ljubavi prema sebi, da ste prigrlili svoje nesavršeno JA, umesto da ga osuđujete i kritikujete.

Pročitajte i ovo: Šta znači biti kreator sopstvenog života

Prihvatanje svog tela

Razumevanje da vaša težina, boja kose, izbor odeće, dužina nogu – vaš izgled u bilo kom trenutku nije nešto zbog čega ste manje privlačni od bilo koga drugog. Fizički oblik nije ono od čega se lepota sastoji, a osoba koja izgleda zanosno, postaje dosadna i bezlična ako ničim ne zrači, ako nema unutrašnje bogatstvo i ako se sve njene vrednosti zasnivaju na fizičkom izgledu. Voleti sebe je način na koji vidite svoju ličnu, posebnu lepotu, koja vas razlikuje od drugih i koja se odlikuje nesavršenostima, koje samo ističu vaše prednosti. Svoju lepotu ne treba da upoređujete sa tuđom, niti da prihvatate standarde lepote koje nameće društvo. I opet se radi o prihvatanju svog nesavršenstva i nalaženju vrednosti u njemu. Kada volite svoje telo, koliko god ono bilo van standarda, vi se osećate dobro i udobno u svojoj koži, a to se vidi u vašim pokretima i zrači kroz vaše samopouzdanje i seksualnost.

Bavljenje onim što volite da radite

Voleti sebe znači i razumeti šta je ono što vašu dušu hrani i ispunjava i raditi to onoliko često koliko možete. Bez obzira koliko novca zarađujete, bez obzira da li ste posebno uspešni (i ko to uopšte procenjuje), radite ono što volite, zato što se sa tim dobro osećate, jer kroz to izražavate sebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Neće (i ne moraju) vas svi voleti

Voleti sebe znači da ne zavisite od ljubavi, potvrde i pohvale drugih, da volite sebe i onda kad vas neko drugi ne voli, i onda kad volite nekog ko vam ne uzvraća ljubav (samo, tada ćete dovoljno brzo shvatiti da tu ljubav treba da preusmerite i da ne treba da držite pažnju na nekome ko vam ne uzvraća). To, da li vas drugi vole, nije do vas, nego do njih i ne govori ništa o vama, nego o njima – i ne mora da govori ništa loše, prosto, vama govori da ta osoba nije kompatibilna sa vama.

Pročitajte i ovo: Šta možete – sa stvarima koje ne možete da promenite

Samoljubav i samopoštovanje

I da, na kraju postoji ta razmena, ili, ako hoćete, trgovina. Da biste bili voljeni, potrebno je da volite sebe. Da bi vam drugi uzvratili, potrebno je da dajete – sebi. Razumevanje da morate voleti sebe da biste voleli nekog drugog, i da biste bili voljeni možda dolazi na kraju, posle mnogih pokušaja da sebe prihvatite i mnogih bolnih saznanja o tome šta ljubav nije (a verovali ste da jeste). Kroz odnose ispunjene anskioznošću, sumnjom u sebe, nesigurnošću, ljubomorom, uverenjem da niste dovoljno dobri i da ne zaslužujete bolje, shvatate da su vam drugi ogledalo u kome vidite sebe i da vam se ne sviđa to što vidite. Ali, to je slika koju vi emitujete i vi možete da je promenite, tako što ćete sebi pružiti razumevanje, prihvatanje, pažnju, ljubav i brigu – negovaćete i gajićete sebe, dok ne osnažite i ne izrastete tako da i sami vidite svoju lepotu, snagu, harizmu, jedinstvenost, dobrotu… Kada shvatite da ste sjajni, češće ćete nalaziti ogledala u kojima ćete moći to i da vidite.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments