Svaka veza prolazi kroz više faza. U početku je to faza “medeni mesec”, gde je sve savršeno, gde cveta ljubav. No, kada prođe faza zaljubljenosti, onda veza postaje zrelija i realnija. Nakon izvesnog vremena zaista upoznate svog partnera i njegove mane i vrline i volite ga takvog kakav jeste. U ovom periodu počnu i prve svađe sa partnerom.

Ne brinite, svađe su sasvim normalne, jer u sukobima govorimo koje su naše potrebe. Zato ih ne treba izbegavati. O kvalitetu vaše veze ne govori to koliko se svađate, nego način na koji rešavate sukob. Sigurno ćete proći bar kroz pojedine od ovih svađa i to je sasvim normalno, nemojte misliti da nešto nije u redu sa vašom vezom zbog toga.

Svađa zbog prošlih partnera

Svako od nas ima prošlost i iskustva koja imamo mnogo određuju kakvi ćemo biti u narednim vezama. Svađa zbog prošlih partnera može nastati iz ljubomore, naročito ako je neko kao što je vaš bivši i dalje prisutan u vašem životu.

Takođe, može biti vrlo nezodno ako partner otkriva previše ili ništa o svojoj prošlosti, jer to može izazvati sumnju kod partnera. Ako ništa ne otkrivate, to se može protumačiti kao da nešto krijete. Sa druge strane, ako previše delite, sadašnji partner može steći utisak da i dalje gajite osećanja prema bivšem.

Kakva je budućnost veze

Nije redak slučaj da partneri nemaju iste predstave o tome kako budućnost veze treba da izgleda. Da li ona uključuje brak i decu, da li neki drugačiji način života. Šta god da je, bitno je da se na vreme dogovorite oko toga, jer ako vam se želje u vezi previše razlikuju i nema mogućnosti dolaženja do kompromisa, bolje je da se rastanete na vreme dok neko ne bude povređen.

Svako u vezi ima određene principe kojih se neće odreći, a postoji i ono što treba da bude podložno kompromisu. Ako smatrate da je potrebno da se previše promenite da biste ostali sa partnerom, izlazak iz veze je možda i najbolja opcija.

Postavljanje granica

U početku veze ste verovatno mnogo vremena provodili zajedno. Ipak, sasvim je normalno da nakon izvesnog vremena hoćete da se fokusirate na nešto drugo. Moguće je da vam je potrebno da više vremena provodite u samoći, da se više viđate sa prijateljima, ili posvetite nekom hobiju.

Ne mora značiti da ako ste u vezi, da vam je ta osoba čitav svet. Zato treba da budete u stanju da jedno drugom postavite zdrave granice, da imate periode koje provodite zajedno, odvojeno, periode u kojima svako radi nešto svoje i zajedno ćutite. Bitno je da iskomunicirate svoje potrebe i da se one ispoštuju.

Svađa oko novca

Svađe oko novca najčešće počinju kada par počne da živi zajedno. Tada treba da se dogovorite da li budžet delite ravnopravno, kako ćete koristiti novac, za šta ćete štedeti.

Tu gotovo uvek nastaju nesuglasice i zato je potrebno da napravite plan štednje i dogovorite se kako ćete trošiti novac. Preporučujemo vam da sve to napišete na papiru, kako biste lakše kontrolisali novac i kako biste znali gde odlazi i gde biste moli da prištedite.

Svađa u kojoj se preti raskidom

Mnogi parovi su barem jednom ušli u takvu svađu gde jedno drugom prete raskidom iako zaista to ne misle. Kada se iznerviramo često govorimo ono što ne mislimo.

Budite svesni toga da kada u svađu ubacite pretnje i ucene, istog trenutka isključujete mogućnost da svađa bude konstruktivna. Tada ćete moći da razgovarate (čitaj: vičete), samo na emotivnom nivou, a potrebno je da budete na racionalnom nivou kako bi se konflikt razrešio.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Jovana Petković

Comments