Nekadašnje lombardijsko vojvodstvo, bogato drvoredima mirisnih čempresa je idealna destinacija za sve ljubitelje umetnosti i dobre hrane. Toskana je poznata po pravim draguljima arhitekture, finim vinima, predivnim pejzažima, gostoljubivim domaćinima i impozantnim vilama. Na vrhovima toskanskih brežuljaka nalaze se prave male oaze za smeštaj i uživanje. Najčešće posećena su sela u vinogradarskoj oblasti Kjanti iz koje se možete uputiti do Firence, Pize i Sijene.

tuscany fields Kroz vinograde Toskane

Ovi gradovi će vas očarati svakim svojim kamenom i istorijskom pričom. Ljubitelji arhitekture u Sijeni moraju posetiti katedralu Duomo, sagrađenu u dvanaestom veku. Središte grada predstavlja trg Pjaca del Kampo u obliku školjke, koje je ujedno i jedan od najvećih srednjovekovnih trgova u Evropi i palata Salimbeni. U Firenci ćete upoznati galeriju Ufiči, katedralu Santa Maria del Fiore, Trg Signoria, palatu i most Vekio, crkvu Santa Kroče i palatu Piti. Uverićete se da panoramsko razgledanje Pize predstavlja pravi užitak. Toskanu godišnje poseti deset miliona turista. Ovaj italijanski kutak se smatra za “najlepši evropski vrt”.

panorama picnik Kroz vinograde Toskane

Tokom vremena, zdanje Barđelo je menjalo svoje namene pa je od tamnice postalo muzej srednjovekovne i renesansne umetnosti, naročito skulpture. U galeriji Barđelo nalaze se skulpture Donatela (Donatello), Mikelanđela (Michelangelo), Čelinija (Cellini) i drugih poznatih umetnika.

800px Bargello Kroz vinograde Toskane

Još je Hemingvej govorio da je vino jedna od najvažnijih i najprirodnijih stvari u civilizovanom svetu koja je dovedena do savršenstva. Italijani se smatraju vrsnim poznavaocima vina. Kao najpopularnija vinska regija, Toskana se može pohvaliti prostranim vinogradima u kojima se gaje najkvalitetnije sorte grožđa neophodne za slatkaste kapi vina. Pored Kjanti oblasti popularni su i vinogradi u oblastima Brunelo di Montalčino i Vino Nobile di Montepulčano. Podjednako su zastupljene lokalne i međunarodne sorte vina među kojima su najistaknutiji malvasia nera, kaberne fran, šardone, merlo, pino noar i sovinjon blan.

The History of Red Wine Kroz vinograde Toskane

U vinarijama širom Toskane kvalitetno će vas ugostiti domaćini. Ponudiće vam najfinije ukuse sira i lokalnih specijaliteta poput tradicionalnog kolača od voća i oraha. Ne smete odbiti ni pršutu, paste i maslinovo ulje. Naš predlog je da za predjelo naručite bruskete od neslanog hleba sa šunkom i mirođijom, zatim čorbu od paradajza.

2006. godine tim italijanskih arheologa otkrio je u Luki, gradu u centralnoj Toskani, delove zida starog 22 veka, koji ukazuju na prisustvo rimskog naroda u toj oblasti pre datuma koji se spominje u zvaničnoj istoriji. Pored bedema, pronađeni su brojni artefakti. Oblast Toskane je naseljena još u doba praistorije, na nju su kročili Etrurci, a zatim i Rimljani u trećem veku p.n.e. U sastav Sardinije i Kraljevine Italije je ušla 60-ih godina devetnaestog veka. Ova regija je pretrpela velika razaranja u Drugom svetskom ratu i velike poplave 1966. godine.

windows 7 wallpapers 15 picnik Kroz vinograde Toskane

Jedna od najpoznatijih renesansnih porodičnih vila u Toskani je Vila il Pođale (Villa il Poggiale). Smeštena je u srcu oblasti Kjanti, na dvadeset minuta južno od Firence. Svaka soba u vili ima zasebno kupatilo, mini bar i klima uređaj. Od juna do septembra otvoren je bazen za sve goste. Interesantan podatak je da svim gostima domaćini nude i priliku da nauče da spremaju italijanska jela. Biser vile je svakako podrum vina, bogat vrednim notama grožđa.

villa8 Kroz vinograde Toskane

Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments