Rad od kuće i hibridan režim rada su važni benefiti koje sve više poslodavaca nudi i omogućava u svojim kompanijama, pa je samim tim – sve većem broju zaposlenih u različitim nišama je potrebna kućna kancelarija. Bez obzira da li radite iz svog doma povremeno ili stalno, važno je da vaša kućna kancelarija bude praktično organizovana jer je ugodno uređen prostor jedan od ključnih faktora produktivnosti.

Lokacija vaše kancelarije igra važnu ulogu u postizanju funkcionalne organizacije. Ako imate posebnu sobu za kancelariju – raspoređivanje osnovnih elemenata u prostoru neće biti previše izazovno. Međutim, ako pokušavate da dodate radni prostor u već postojeću sobu, morate da nađete pametna rešenja, kako biste zadovoljili svoje potrebe rada. Iskorišćavanje naizgled nepraktičnih prostora presudno je za efikasnost vašeg doma.

Kućna kancelarija: Kako da je organizujete i povećate svoju produktivnost?

Dvostruka namena dnevnog boravka

Nemamo svi taj luksuz da posedujemo odvojenu sobu za kućnu kancelariju, ali to ne znači da ne možemo da pronađemo praktično rešenje unutar postojećeg prostora. Često se kućne kancelarije smeštaju unutar već postojećih soba, ali uz malo truda možete da stvorite prijatnu zonu koju ćete koristiti za rad.

Uz korišćenje otvorenih polica koje se slažu sa tonom drveta zida na kojem je postavljen radni sto, možete da stvorite radnu zonu unutar otvorenog dnevnog boravka. Ovo će omogućiti osećaj da je radno mesto odvojeno od prostora za opuštanje i druženje.

Osim toga, police će vam pomoći da održavate urednost na radnom stolu i dati svrsishodnost tom delu prostora, bez narušavanja postojeće boje i stila. Ne zaboravite da lični dodaci i ukrasi mogu da stvore dodatnu inspiraciju i udobnost vašem radnom prostoru.

Postavite radni sto pod uglom

Kad planirate raspored kućne kancelarije, najlakše rešenje je postaviti sto uz zid. Međutim, gledanje u zid nije uvek najinspirativnije. Umesto toga, razmislite o postavljanju stola centralno u sobi i pod uglom. Takođe, smeštanje stola ispred prozora može da vam obezbedi dodatnu dozu pozitivne energije. Ovaj raspored će izgledati stilizovano i pomoći će vam da podstaknete kreativnost rada iz zanimljivijeg položaja.

Iskoristite prostor u hodniku ili predsoblju

Često pretpostavljamo da kućna kancelarija mora da bude sakrivena u posebnoj sobi, ali zapravo pronalaženje neuobičajenog mesta za rad može biti izvor inspiracije. Predsoblje je savršeno mesto za to jer pretvara naizgled nekonvencionalan prostor u korisnu fokusnu zonu. Iako bi za određene poslove bilo korisno da imate zatvoren prostor daleko od prolaza, rad u prometnom delu može da podstakne vašu kreativnost.

Ako ne želite da pretrpate hodnik, odaberite manji radni sto koji se uklapa sa stepenicama, bilo da se radi o sličnom stilu ili nijansi drveta. Na ovaj način, koristite prostor na najbolji način bez stvaranja vizuelnog nereda.

Staklena vrata za maksimalno korišćenje prirodne svetlosti

Ako imate posebnu odvojenu kancelariju, ali želite da budete povezani sa ostatkom kuće, staklena vrata će obezbediti obilje svetla, dok će istovremeno zadržavati buku. Srećom, postoje brojni jednostavni načini da blokirate buku koju stvaraju stakleno posuđe ili glasan TV – i obezbedite privatnost koja vam je potrebna.

Francuska vrata mogu da blokiraju buku, istovremeno održavajući prozračan estetski izgled, a idealna su opcija za male kancelarije u kojima je nužna privatnost bez klaustrofobičnog osećaja.

Pravilno osvetljenje

Bez obzira koliko prirodne svetlosti vaša kućna kancelarija dobija, trebalo bi da razmotrite alternativne ideje za njeno osvetljenje tokom zimskih meseci kada je prirodna svetlost najslabija.

Razmislite o tome odakle dolazi vaše osvetljenje prilikom uređivanja radnog prostora. Svetlo iza vas pravi odsjaj na ekranu i čini da radite u senci, pa razmotrite pomeranje pozicije svetla sa plafona kako biste ublažili neželjeni efekat. Takođe, možete da nabavite podesivu stonu lampu kako biste pojačali nivo svetla. Postavite je sa leve strane ako ste desnoruki i obrnuto ako ste levoruki.

Pročitajte i ovo: Transformišite svoj dom: Ovo je top 5 trendova u dizajnu enterijera ove jeseni

Naslovna fotografija: pinterest.com/covethouse.eu

Milica Nešić

Comments