Umesto da u toku nedelje sedite pod ćebetom i po ko zna koji put gledate iste serije na Netflixu, možete proširiti izbor za svoje kućne aktivnosti i učiniti ih zabavnijim. Nije neophodno da budete produktivni svakog minuta u toku dana, ali možda biste umanjili problem sa nedostatkom vremena ukoliko biste sedenje ispred laptopa zamenili drugom aktivnošću. Predstavljamo vam…

Zabavne kućne aktivnosti koje možete praktikovati umesto gledanja serije

Čitanje knjiga

Mnogi su tokom detinjstva uvek imali zabodene noseve u knjige, ali kako su sazrevali – počeli su da traže opravdanja zašto nemaju vremena za čitanje. U stvarnosti, većina je jednostavno birala da umesto čitanja gleda TV ili igra video-igre. Ako želite ponovo da uspostavite tu naviku, možete početi sa čitanjem knjiga koje već posedujete, a godinama skupljaju prašinu – i osetićete neopisiv spokoj.

Meditirajte

Svi bi mogli da budu malo prisutniji u svom životu, tako da, sledeći put kad osetite potrebu da uključite kompjuter ili TV, umesto toga praktikujte brzu meditaciju i probajte da se isključite. Sve što treba da uradite je da nađete udobno mesto za sedenje, zatvorite oči i koncentrišete se na disanje. Ako imate problema sa koncentracijom i skladištenjem svojih misli, pokušajte vođenu meditaciju (možete pronaći mnoge od njih na streaming platformi Spotify), koja će vam pomoći da se fokusirate. Uz malo prakse, meditacija vam može pomoći da smanjite stres, regulišete raspoloženje i čak poboljšate san.

Slušajte muziku ili podkast

Kada ste poslednji put jednostavno sedeli i zaista čuli ono što ste slušali? I tu ne spada slušanje radija dok kuvate večeru ili vežbate – slušanje bi trebalo da bude jedina radnja. To verovatno nije jedna od vaših uobičajenih aktivnosti kod kuće, ali sedenje i slušanje omiljenog albuma ili podkasta može biti izuzetno opuštajuće. To vam zaista omogućava da se fokusirate na ono što čujete i sjajan je način da se isključite i opustite ako meditacija nije baš vaša stvar, a uz to – budi kreativnost i nove ideje.

Pripremite obrok

Ima li boljeg osećaja nego kada ne morate da kuvate ponedeljkom jer ste pripremili obroke tokom vikenda? Učinite sebi uslugu i zamenite veče provedeno pred televizorom – pripremom obroka. Pripremite seriju zdravih večera za nekoliko dana ili spremite ukusne obroke koje možete poneti na posao.

Radite vežbe istezanja ili jogu

Ukoliko želite da unapredite svoju trenutnu fleksibilnost, znajte da prelazak na svakodnevno istezanje zaista efikasno i brzo utiče na vaše mišiće. Ako biste koristili vreme koje trošite na seriju kako biste se istezali ili radili jogu, sigurno je da biste uskoro ponovo mogli da postignete pravilno izvođenje vežbi koje ste radili na času fizičkog.

Promenite uređenje doma

Male promene mogu biti jedan od najboljih načina da vaš dom ostane svež i interesantan, a igranje sa dekoracijom učiniće da vam vaš kutak nikada ne dosadi. Osim što je odlična alternativa surfovanju internetom, oslobodiće vašu kreativnu stranu i osetićete se produktivno. Možete da premestite pojedine dodatke sa police za knjige na stočić za kafu, kao i jastuke i ćebad iz dnevne sobe u spavaću, ili čak da zakačite umetničke slike tamo gde ih ranije nije bilo. Ove male izmene mogu dati vašem prostoru sasvim nov izgled, a da pri tome ne morate ništa novo kupovati.

Učinite večeru posebnim trenutkom

Budući da svakodnevno morate da jedete, zašto ne biste večeru pretvorili u zabavnu i prefinjenu aktivnost? Umesto da žurite sa večerom kako biste se sručili na kauč, posvetite vreme pripremi ukusnog obroka i postavite sto kao da orgnizujete sofisticiran događaj kako biste zaista uživali u obroku. Bez obzira da li organizujete večeru za sebe, partnera ili drugarice, ovo je savršena kućna aktivnost kojom možete romantizovati svoje svakodnevne večere tokom radne nedelje.

Vodite dnevnik

Samo uzmite svesku i počnite da pišete, obećavamo vam da ćete se osećati mnogo bolje nego da ste tih sat vremena proveli gledajući TV. Pisanje dnevnika vam može pomoći da se opustite, razmislite o svom danu ili razbistrite misli koje se vrzmaju po vašem umu i donesete ispravne odluke. Suština vođenja dnevnika je da pomognete sebi tako što ćete se osloboditi.

Izađite napolje i prošetajte

Nakon što ste skoro ceo dan proveli za računarom, vašem telu će prijati malo kretanja. Umesto da skrolate po Instagramu ili TikToku, uključite dnevne ili večernje šetnje u svoju rutinu. Na kraju krajeva, šetnje nisu rezervisane samo za dnevne sate.

Spavajte sat vremena duže

Nakon što uđete u tridesete, ali i drugu polovinu dvadesetih, iznenada vam postaje veoma važno da dobijete osam sati zdravog sna. Ako imate sklonost da se zadržavate do kasno u noć uz Netflix, vreme pred ekranom skraćuje vaš dragocen san. Umesto da pustite film kako biste se opustili pre spavanja, koristite to vreme za dodatni sat sna. Možda će vam biti potrebno malo vremena da se naviknete, ali izbegavanje gledanja u ekran pre spavanja može značajno pomoći radu vašeg mozga i pripremiti vas da usporite i odmorite.

Pročitajte i ovo: Ideje za nesvakidašnji izlazak sa drugaricama, koje ne uključuju odlazak u klub

Naslovna fotografija: pinterest.com/jocelyn_rock

Milica Nešić

Comments