Jedan od rastućih trendova u svetu enterijera predstavlja kućni kafe bar – mali, odvojeni kutak stvoren za uživanje u omiljenom dnevnom ritualu: ispijanju kafe.

Kućni kafe bar ili kafe stanica predstavlja jedan od vodećih trendova u svetu enterijera. Ipak, on nije nedavno nastao, već tokom pandemije, kada se javila potreba da u svojim domovima stvorimo atmosferu kafića ili bara, koji će nam pružiti jednako prijatno iskustvo ispijanja kafe. Od tada, baristi-amateri su poželeli da u svom domu stvore mali kutak – bar u kome će smestiti svoja omiljena zrna kafe, šolje, filtere i drugu opremu za pripremu napitaka. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kira Turner (@kira_turner)

Ono što nam se posebno dopada je što svoj kućni kafe bar možemo kreirati na različite načine: ideja je bezbroj, a svoj lični pečat prostoru možemo da damo kroz upotrebu retkog vintage posuđa, poput porculanskih šolja, ali i neobičnog dekora, u vidu postera ili ukrasa na temu coffee napitaka.

U nastavku vam otkrivamo najbolji plan za organizaciju kućnog kafe bara – koji će postati vaše omiljeno mesto za opuštanje.

Kako da napravite kućni kafe bar

Pronađite slobodan prostor

Pre nego što počnete sa osmišljavanjem, potrebno je da prvo pronađete slobodan prostor u domu – najbolje u blizini kuhinje ili trpezarije. Ako nemate dovoljno mesta, možete da iskoristite radnu površinu u kuhinji ili, možda, deo police. U veoma malim kuhinjama i dnevnim prostorima, možete postaviti kuhinjska kolica, na koje možete postaviti osnovne stvari za pravljenje kafe.

Investirajte novac u dobru opremu

Možete da napravite ukusnu kafu u francuskoj presi ili čak svoju omiljenu instant kafu, ali, ako želite da dobijete pravo iskustvo kafića kod kuće, trebalo bi da investirate novac u kvalitetan aparat za kafu. Kako mnoga domaćinstva žele da smanje potrošnju energije, dobra je ideja da istražite koja vrsta aparata za kafu će najviše da odgovarati vašim potrebama. Uređaji za pripremu espresso kafe koji koriste zrno su malo glasniji, ali su isplativiji, dok su modeli sa kapsulama idealni ako želite da eksperimentišete sa različitim ukusima. Ako nemate dovoljno prostora, uvek možete kupiti aparat za pravljenje pene od mleka. 

Dodajte zanimljive dekor elemente

Po uzoru na kafić, svaki kafe bar mora da sadrži ukrasne detalje i zanimljivo posuđe, koje daje unikatan izgled prostoru. Zato, najlepše šoljice koje čuvate u kuhinjskom ormaru, sada izložite na ukrasnom stalku. Na ovaj način ćete dodati dimenziju prostoru. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bestier (@bestierofficial)

Izaberite dodatke za kafu

Kafe bar služi za rituale ispijanja kafe, ali i za okupljanje sa prijateljima. Kako bi vam priprema napitaka bila pravo uživanje, na ovom mestu organizujte sve dodatke za kafu. Osim zrna, u bar možete smestiti sirupe, zaslađivače i šećer, kao i aparat za pravljenje pene, pa čak i kesice čaja. Pronađite mesta i za čaše, šolje i kašičice. Staklene tegle su još jedan praktičan deo kuhinjskog dekora u koji možete smestiti sve sitnice. Dobra ideja je i da dodate nalepnice na kojima ćete napisati natpis. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angela Lloyd (@theangabode)

Dekor za kućni kafe bar

Kada pravite svoj kafe bar, razmislite kako ćete organizovati prostor, jer on treba da izgleda izdvojeno od ostatka sobe. U tome vam mogu poslužiti biljke, police ili zavese. Na primer, možete postaviti biljke penjalice, sa velikim zelenim listovima ili da ukrasite zidove sa slikama ili posterima. Možete čak da obojite ili oslikate deo zida, kako bi prostor dobio jasne dimenzije. Potrudite se da vaš kafe bar zadrži autentičan izgled i da predstavlja pravu cosy oazu, u kojoj ćete uživati svakog dana. 

Pročitajte i ovo: Stil uređenja prostora koji će obeležiti 2024: Šta je “eclectic grandpa”?

Naslovna fotografija: instagram.com/kira_turner

Kristina Page

Comments