Francuzi su poznati po besprekornom stilu, izvanrednom balansu između posla i privatnog života, ljubavi prema vinu i siru, kao i spremnosti da slave male životne radosti. Međutim, ako nas pitate, ono što bismo najviše voleli da preuzmemo od Francuza jeste njihov bezbrižno chic pristup dizajnu enterijera. Konkretno, voleli bismo da naša kuhinja izgleda kao nešto što biste videli u osunčanom dvorcu u južnoj Francuskoj, a manje kao tipičan kuvarski prostor. Dok ne odlučimo da spakujemo sve svoje stvari i preselimo se u Provansu, moraćemo da se zadovoljimo idejama kuhinja u francuskom stilu koje možemo rekreirati kod kuće.

Srećom, postoji mnogo inspirativnih primera za francuske kuhinje koje lako možete da kopirate. Bilo da želite da rekreirate udobnu jednostavnost francuske seoske kuhinje ili bezvremensku eleganciju pariskog kulinarskog prostora, ne morate čak ni da potpuno renovirate kuhinju da biste to postigli. 

Neutralne boje

Francuski dizajn je bezvremen i nenametljiv, a u kuhinji to često znači opredeljivanje za neutralne tonove umesto svetlih, upadljivih boja. Klasični neutralni tonovi poput bele i sivkaste će uvek biti u modi. Umesto da se oslanjate na boje kako biste dali pečat svojoj kuhinji, dodajte vizuelne elemente kroz metalne završne obrade, tkanine i kontrastne materijale poput drveta i mermera.

Slojevito dekorisanje

Iako je kuhinja pretežno funkcionalan prostor, to ne znači da ne može biti estetski dopadljiva. Ne bojte se da dekorišete svoj kuhinjski prostor kao i bilo koju drugu sobu. Predmeti poput lampi, umetničkih dela, vaza, svećnjaka, cveća ili zelenila definitivno imaju mesto u kuhinji u francuskom stilu.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Deborah Foglia (@seekinglavenderlane)

Uključivanje drvenih tonova

Ako težite izgledu francuske seoske kuhinje, drveni tonovi su neophodni. Unesite toplinu prikazivanjem drvenih daski za sečenje, skladištenjem voća u izrezbarenim drvenim posudama ili punjenjem lonca drvenim kuhinjskim alatima.

Uključivanje antikviteta

Francuski enterijeri često plene atmosferom ranijih vremena, a kuhinje nisu izuzetak. Posetite prodavnicu polovnih stvari ili buvljak kako biste pronašli sopstvene vintage predmete koje ćete izložiti na otvorenim policama ili grupisane na poslužavniku na pultu.

Postavljanje visećeg stalka za lonce

Postoji nešto posebno u vezi sa stalkom za lonce koji može da unese svežinu u svaki kuhinjski prostor. To je siguran način da prostoru dodate atmosferu francuske seoske kuhinje, a ujedno obezbedite i uvek potrebno povećanje skladišnih elemenata.

Korišćenje otvorenih polica

U pariskim stanovima, gde je velika kvadratura stana prava premija, Francuzi ne izbegavaju korišćenje svakog dostupnog prostora. Ako imate prazan zid koji bi mogao da ima konkretniju svrhu, okačite police za brzo povećanje skladišnog prostora.

Dodavanje umetničkih dela

Najbolji dizajn uvek uključuje nešto neočekivano, a u kuhinji u francuskom stilu umetnička dela su idealan način da dodate element iznenađenja. Izaberite mrtvu prirodu sa scenom kuhinje ili pronađite klasični portret koji vam se dopada, a zatim ga stavite u ram starog stila kako biste pojačali francuski osećaj.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Brigette Muller (@hummusbirrd)

Funkcionalnost i chic izgled

Francuske kuhinje su dizajnirane da u potpunosti budu korišćene, pa su, pre svega, funkcionalne. Dekorišite svoj prostor oslanjajući se na elemente koji imaju praktičnu i estetsku svrhu. Izložite posudu za voće na pultu, čuvajte kuvare na otvorenoj polici, naslonite daske za sečenje na zid iznad radne površine ili izložite tegle sa začinima umesto da ih skrivate u ormaru.

Unesite mesingane detalje

Francuske kuhinje su sve samo ne hladne i sterilne, a mnogo toga se svodi na izbor materijala. Umesto hladnih završetaka poput nerđajućeg čelika ili mat crne, često ćete naći tople završne obrade poput mesinga i zlata.

Izlaganje bakarnog posuđa

Ako postoji jedan kuhinjski predmet koji odmah donosi francuski vibe, to je bakarno posuđe. Sakupite nekoliko vintage komada za izlaganje na policama, sa zidnim kukama, na vrhu ormarića ili direktno na šporetu. Vintage bakarne šerpe i tiganje možete pronaći na buvljacima, a ako ne planirate da njima kuvate, što više patine, to bolje.

Pročitajte i ovo: Jednostavne ideje za uređenje doma u primorskom stilu

Naslovna fotografija: instagram.com/love_shabbychic

Nikola Gudelj

Comments