O održivosti i eco friendly kampanjama i akcijama mnogih brendova, većih i manjih modnih kuća, i samostalnih dizajnera smo već u nekoliko navrata pričali, a kako stvari sada stoje, 2019. deluje da će biti godina sa najvećim brojem eco projekata u kojima moda i životna sredina, to jeste njena zaštita dolaze rame uz rame stvarajući ne samo lepši nego i mnogo bolji svet. Sve više i više dizajnera, posebno pripadnika mlađe generacije, pronalaze nove, sveže, drugačije načine da stvaraju komade koji su u skladu sa etičkim kodeksima i normativima, i pravlinom ophođenju prema svetu koji nas okružuje. Dovoljno je samo pogledati na poslednje revije i kolekcije i prepoznati inicijative poput Richarda Malonea koji je reciklirao krevete za kučiće i napravio jesen/zima 2019. kolekciju ili Phoebe English koja je debitovala sa kaputima od prerađenog pamuka i tila za koje su bili potrebni dani pravljenja.

Pored njihovih imena, koja su ti već verovatno poznata, otkrivamo ti ko su mladi dizajneri svetske scene koji će ne samo ove godine nego i u svim daljim kolekcijama predano raditi na tome da održivost i savesno dizajniranje budu priroritet.

GmbH

Serhat Isik i Benjamin Alexander Huseby su imena koja stoje iz berlinskog brenda GmbH koji je pokrenut 2016. godine, i u kome iako Serhat i Benjamin Alexander jesu vodeća lica i umovi brenda, neprestano sarađuju sa velikim brojem ostalih kreativnih magova. GmbH je baziran na inspiraciji koju izvlače iz gradskih podijuma za igru, čuvenog berlinskog noćnog života, i brzog lajfstajla. Sa iskustvom u modnom dizajnu i fotografiji, oba dizajnera su prvenstveno posvećena održivosti materijala i komada i to se vidi u načinu na koji tretiraju materijal, kožne jakne, PVC pantalone i slično. Reciklaža je njihov zaštitni znak i neretko od starih komada i materijala stvaraju nove, obrćući krug iznova i iznova. Posebno zanimljiv komad: i vintage Helly Hansen jakna koja je bila apsolutni favorit i zvezda kolekcije jesen/zima 2019.

Comments