Kosu često doživljavamo kao simbol ženstvenosti i značajan faktor u subjektivnom osećaju lepote, ali nažalost – bujna i sjajna kosa nije svima podarena. Ukoliko imate veoma osetljiv skalp, skloni ste peruti, vaša kosa se brzo masti ili deluje kao da nema volumena, ne brinite, imamo prirodno rešenje za vas. U ovom tekstu istražili smo koje su to prednosti kurkume kada je u pitanju nega kose, a garantovano ćete se iznenaditi na šta sve ona pozitivno utiče! Kurkuma je poznata po svojim anti-upalnim dejstvima, a u nastavku saznajte kako ona utiče na vašu kosu i kako da napravite jedinstvenu masku za kosu sa kurkumom!

Sprečava opadanje kose

Ukoliko vas muči iznenadno opadanje kose, kurkuma može biti vaš “spasilac”. Kurkuma je, kao što smo naveli, poznata po svojim anti-upalnim dejstvima, a opadanje kose često je upravo posledica upale kože glave. Samim tim što ćete umanjiti upalni proces folikula dlake na skalpu – manje su šanse da će kosa nastaviti da vam intenzivno opada.

Utiče na smanjenje peruti

Još jedna prednost anti-upalnog i anti-bakterijskog dejstva kurkume je i pozitivan uticaj na perutanje kože glave, odnosno perut. Ukoliko intenzivno perutanje ne sprečite na vreme, ono može dovesti i do opadanja kose, te je najbolje perut “iskoreniti” na vreme. Kurkuma vašu kožu glave održava zdravom, a zdrav skalp uvek rezultuje zdravom, sjajnom i bujnijom kosom.

Kontroliše lučenje ulja skalpa

Kurkuma je odličan saveznik u tretiranju masnog skalpa i kose, usled svojih anti-upalnih i antimikrobnih svojstava. Kurkuma sprečava mikrobiome, mikroorganizme i bakterije da se razvijaju na vašem skalpu, što je česta karakteristika upravo onih skalpova koji se brzo maste. Brzom mašćenju često je sklona meka i ravna kosa, te ako je to vaš tip kose – kurkuma će definitivno biti od pomoći!

Comments