Francuski stil je izuzetno zavodljiv – od mode, preko arhitekture, stava i otvorenosti prema životu do izrazito ukusne hrane. Što se tiče francuske kuhinje, deluje kao da nema između – ili ćete je obožavati ili vam se uopšte neće dopasti. Tu su kroasani, francuska vina, sirevi, bageti, ratatuj, puter koji skoro u sve stavljaju. I, kako Parižanke jedu toliko putera, a tako su zgodne – za nas ostaje misterija…

Ovo su pojedina pravila u kuhinji kojih treba da se pridržavate ako želite da u obroke unesete malo pariskog stila.

Sveža hrana

Ono na čemu se insistira u francuskoj kuhinji jeste da hrana uvek bude sveža. I tu se ne misli samo na voće i povrće, već i na sveže sireve i meso. Francuzi izbegavaju da jedu konzerviranu hranu i namirnice uglavnom kupuju na pijacama.

Takođe, Parižanke daju veliku podršku malim biznisima, tako da će umesto u supermarket, po sir otići u fromagerie (prodavnicu sira). Meso, mleko i jaja će nabavljati od ljudi sa sela i trudiće se da sve bude provereno i organsko. Naravno, činjenica je da ovo neće raditi svi Parižani, ali da postoji trend kupovine od malih biznisa u ovom gradu – postoji.

Pročitajte i ovo: Limunada recept kakav još niste isprobali

Pripema je brza i jednostavna

Ono što će vas sigurno iznenaditi jeste da francuska hrana uopšte ne mora biti komplikovana kada je sami pripremate kod kuće. Naravno, stvari sasvim drugačije stoje kada naručujete hranu u nekom poznatom restoranu francuske kuhinje.

Comments