Ako ste pokušali da spustite svoje standarde, kako biste nekome dali šansu, otkrili ste da to ne radi. Probajte ono drugo – podignite standarde i tražite osobine koje svaka kvalitetna osoba treba da ima. Nije previše da tražite od partnera ono što i sami pružate. Osim toga, podizanje standarda je način da prevaziđete tip osobe sa kojom odigravate obrasce iz prošlosti. Budite bolji i tražite bolje – možda će potrajati, ali vredeće!

 

Osobine koje treba da ima kvalitetna osoba (vaš budući partner)

Veštine komunikacije

Efikasna komunikacija je temelj svakog uspešnog odnosa. Partner koji aktivno sluša, otvoreno se izražava i ceni iskren dijalog, sposoban je za razumevanje i saosećanje, a takođe je u stanju i da upravlja sobom u sukobima. Sa njim možete uvek razgovarati.

Pouzdanost

Kvalitetna osoba je ona u koju možete imati poverenja, koja se drži dogovora, ispunjava obećanja i ne beži od odgovornosti. Poverenje stvara pouzdanost, daje vam osećaj sigurnosti u vezi. A kada ste sigurni, možete da napredujete i da se razvijate i sami i zajedno sa partnerom.

Kvalitetna osoba je puna poštovanja

Tražite partnera koji vas poštuje, jer je međusobno poštovanje neophodno da bi se veza razvijala i cvetala. Kvalitetna osoba je vredna poštovanja, jer i sama priznaje i poštuje tuđe granice, mišljenje, individualnost i teži adekvatnoj razmeni i jednakosti.


Pročitajte i ovo: Dealbreakers – poznajete li svoje granice prihvatanja u vezi?

Saosećanje i empatija

Vaš sledeći partner treba da bude saosećajan, sposoban da razume i deli vaša osećanja, barem koliko ste i vi sami sposobni za to. Empatija i saosećanje stvaraju atmosferu međusobne podrške i omogućavaju vam da zajedno prolazite kroz izazovne trenutke i periode.

Zajedničke vrednosti

Da li poznajete svoje vrednosti, one od kojih ne odstupate kada nastupe iskušenja? Istinoljubivost, dobrota, pravičnost, humanost, nesebičnost, trud, neodustajanje…svaka kvalitetna osoba ima većinu ovih vrednosti. Ako vam se čini da nema mnogo takvih ljudi, pogledajte bolje, sa fokusom na vrednosti – možda ih niste zapažali, jer vam je nešto drugo skretalo pažnju.

Smisao za humor

Humor je moćno sredstvo za povezivanje, zbližavanje i prevazilaženje teških situacija. Partner sa kojim se smejete, jer vidite smešnu stranu svega (uključujući i sebe same), donosi razigranost i lakoću u svakodnevni život, ublažava napetost i neguje duboka osećanja. Sa dobrim smislom za humor, lakše možete pristupiti svakom problemu i više možete uživati u svim dobrim stvarima.

Kvalitetna osoba je prilagodljiva

Život je dinamičan i pun promena i izazova – i veza je takva. I ne treba samo vi da se prilagođavate. Potreban vam je partner koji je isto tako fleksibilan i spreman da raste uz vas, suočavajući se sa usponima i padovima sa otpornošću koja omogućava učenje teških lekcija. Kada ste zajedno u tome, možete biti tandem koji može sve.

Pročitajte i ovo: Novi dejting trendovi – kako će izgledati potraga za ljubavlju u 2024. godini

Emocionalna inteligencija

Ako ste se zabrinuli kod ove stavke i počeli da razmišljate o ljudima koje znate i njihovom nivou emocionalne inteligencije, imajte u vidu da se ona može razvijati i produbljivati, kao i saosećajnost. Partner koji razume složene emocije i sa kojim imate emocionalnu bliskost, ima dovoljno emocionalne inteligencije čiji nivo može povećati – ljubav to svakako podstiče.

Nezavisnost

I ovo može biti osetljivo pitanje, kada počnete da prekopavate po svom iskustvu. Nezavisni muškarci nisu samo oni divlji, nedostupni, površni i promiskuitetni, koje ste verovatno često sretali. Ima i onih koji se oslanjaju na sebe, a da pri tom ne dižu odbrambene zidove od armiranog betona kojima brane svoju slobodu i koji cene tuđu nezavisnost i u stanju su da grade vezu bez posesivnosti i iskorišćavanja.

Kvalitetna osoba ima integritet

Osoba od integriteta podržava poštenje i moralne principe, ali nije rigidna i osuđujuća, već negujuća i podržavajuća, jer prepoznaje tuđe kvalitete i vrednosti, ceni tuđu individualnost, saosećajna je i pouzdana. To je neko ko je emocionalno zreo i dovoljno inteligentan da ne strahuje od osećanja i nastoji da što bolje komunicira.

Dakle, možete zanemariti sve pojedinačne osobine i skratiti definiciju – kvalitetna osoba je osoba od integriteta, jer integritet obuhvata sve nabrojane i mnoge druge pozitivne i poželjne osobine.

Budite uvereni da ste i sami kvalitetna osoba – možda vi to znate intelektualno i jer vam drugi govore – ali, da li to znate pouzdano, umom, srcem i dušom? Kada ste sigurni u svoje vrednosti, vaše samopoštovanje je visoko, kao i vaši standardi. Zakon privlačenja je uvek na delu, zato vrednujte sebe, volite se i saosećajte sa sobom, budite svoji – slično privlači slično.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments