Damiani

Porodica Damiani je jedna od najcenjenijih italijanskih proizvođača nakita. Biznis je započeo Enriko Grasi Damiani (Enrico Grassi Damiani) 1924. godine, zamislivši ga kao malu zlataru. Njegov talenat i oko za detalje je ubrzo primetila italijanska aristokratija i počela da naručuje njegova minijaturna umetnička dela. Zasnivao je posao na umešnosti zanatlija i vrhunskom kvalitetu materijala. Enrika je nasledio sin Damiano (Damiano Grassi Damiani), koji je uz pedantan ručni rad, uveo i najnovije tehnologije u preradi zlata. Kako im je roba bila vrhunskog kvaliteta, shvatili su kvalitet kao odličnu početnu tačku u marketingu. Postali su prvi draguljari koji su uz svoj nakit davali sertifikate o kvalitetu – uz svaki kupljen komad, kupac bi dobijao potvrdu o gramaži zlata i dijamanata, kao i o njihovim karatima.

Danas posao drže Enrikovi unuci i vode se geslom: “Jedna istorija, jedna strast, tri generacije.“ Kako je njhov deda inspiraciju pronalazio u art dekou, ovaj uticaj se vidi i u novim, modernim dizajnima. Damiani nakit ne gubi na ceni kod italijanskih aristokratskih porodica, ni kod poznatih dama poput Sofije Loren (Sophia Loren) i Izabele Roselini (Isabella Rossellini). Ni holivudske zvezdice nisu ostale imune na ova mala blaga. Tako je Šeron Stoun (Sharone Stone) njihovo dugogodišnje zaštitno lice. Porodica Damiani je dizajnirala i burme tadašnjim supružnicima Bredu Pitu (Brad Pitt) i Dženifer Eniston (Jennifer Anniston). Te burme su postale toliko popularne, da su se njihovi lažnjaci prodavali po visokim cenama na Internetu. Bred je tužio kompaniju za odavanje informacija, a tužba je rešena njegovim pojavljivanjem u njihovoj reklamnoj kampanji i dizajniranjem ekskluzivne linije nakita sa njegovim potpisom.

damiani La Moda Italiana: Italijani vole dijamante!

I Brad Pitt voli Damiani!

Bulgari

Iako je kompaniju Bulgari osnovao Grk, smatra se jednom od najstarijih i najprestižnijih italijanskih proizvođača nakita i luksuzne robe. Firmu je osnovao Sotirios Vulgaris (Σωτήριος Βούλγαρης), a ime joj je dao po italijanskom pisanju svog prezimena – Bulgari. Logo kompanije se često piše “Bvlgari”, po latinskom pravopisu. Nakon odlaska sa rodnog Epira, Sotirios je prvo emigrirao u Napulj, da bi se konačno skućio u Rimu. Prvu zlataru je otvorio 1884. godine u Rimu. Od samih početaka, kompanija Bulgari strogo vodi računa o procesu proizvodnje svakog pojedinačnog komada nakita. Od početnih skica, preko biranja odgovarajućih materijala i boja, do spretnosti ruku zanatlija, svaka etapa nastanka nakita je pažljivo nadgledana i kontrolisana. Kvalitet i trajnost smatraju svojim najsnažnijim adutom, a zajedno sa besprekornom uslugom u prodavnicama čine poslovno pravilo firme. Svaki zaposleni mora da prođe specijalizovani Bulgari kurs, da bi što bolje razumeo proizvod, njegove karakteristike i najbolji način da ga plasira kupcu. Zato i ne čudi da danas firma ima 41 filijalu u 24 države i skoro 300 butika.

Bulgari nakit je danas jedan od najkopiranijih na svetu. Ipak, kvalitet kojim prednjači mu je osigurao mesto među proizvođačima luksuzne robe – u svojoj ponudi imaju nakit, satove, parfeme, kozmetiku i modne dodatke od kože. Zaštitna lica su im poznate dame poput Kirsten Danst (Kirsten Dunst) i Džulijen Mur (Julianne Moore). Reklamna kampanja sa Džulijen Mur je čak bila zabranjena u nekim delovima Italije, jer je glumica pozirala naga, samo sa Bulgari nakitom.

bulgari La Moda Italiana: Italijani vole dijamante!

Bilbord sa Julianne Moore je bio zabranjen u Veneciji!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments