Prethodne tekstove iz serijala “La Moda Italiana” možete pogledati ovde.

Ne postoji osoba koja u svom garderoberu nema neki prugasti komad. Dve boje, više boja, vodoravne, uspravne, kose… Ili možda cik-cak poput onih modne kuće Missoni!

Otavio Misoni (Ottavio Missoni) rođen je u Dubrovniku, od oca Italijana i majke dalmatinske plemkinje. U mladosti se bavio sportom i vrlo brzo shvatio da pored talenta za sport ima oko i za opremu. Sa kolegom iz tima bacio se na dizajniranje trenerki, koje su italijanski sportisti nosili na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Tamo upoznaje Rozitu (Rosita Missoni), svoju buduću ženu.

Otavio i Rozita skrasili su se u Lombardiji, gde su pravili odeću od trikotaže. Prvi butik su otvorili 1953. godine i u to vreme sve su radili sami – nabavljali materijale, dizajnirali i krojili. Inspiraciju su pronalazili u tapiserijama, art dekou, ali i u radovima Rozitinih babe i dede, koji su štrikali šalove. Primetili su kako oni nisu koristili obične štrafte, već one cik-cak. Prvi takav komad nastao je 1962. godine i Missoni je privukao pažnju. Mnogo pažnje.

print La Moda Italiana: Missoni, ljubav i moda

Čuvene pruge Missoni zaslužne su za slavu modne kuće

Šezdesete su bile odlične godine za ovaj bračni par. Italijanska urednica i trendseterka Ana Pjađi (Anna Piaggi) postala je njihova obožavateljka. Počela je da piše o njima, da nosi njihove kreacije i Italija je uskoro poludela za modelima Otavia i Rozite. Vest je stigla i do legendarne urednice američkog izdanja magazina “Vogue” Dajane Vriland (Diana Vreeland), te je ubrzo Missoni bila reč na svačijim usnama, dok je njihova odeća krasila stranice ovog časopisa.

Rozita je napravila skandal, ili je tad smatran skandalom, na reviji modne kuće u Firenci 1967. godine. Nakon što je primetila da sve manekenke nose različit donji veš, naredila im je da ga skinu. Manekenke su izašle bez grudnjaka, u haljinama koje su se pod reflektorima providele. Modni svet je ostao zapanjen, a mlade, slobodne generacije bile su oduševljene. Sedamdesete, sloboda, hipi pokret – Missoni je ušao u svoje zlatno doba.

70s La Moda Italiana: Missoni, ljubav i moda

Missoni je bio omiljeni brend sedamdesetih godina

Osamdesetih su se pozicionirali na sam vrh modne industrije, gde su njihovi džemperi predstavljali statusni simbol, rame uz rame sa torbama Louis Vuitton i Hermès. Bračni par više nije radio sam, okupili su talentovan tim. Njih dvoje su se posvetili saradnji sa pozorištima i muzejima. Devedesetih se povlače, a kreativan posao ostavljaju svojoj deci.

Deca su, srećom, nasledila talenat od roditelja. Svaka kolekcija zabeležila je uspeh i donela nove obožavatelje. Missoni nose Lejton Mister (Leighton Meester), koja im je bila i zaštitno lice, Nikol Riči (Nicole Richie), Frida Pinto (Freida Pinto), Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker), Kameron Dijaz (Cameron Diaz) i Alesandra Ambrozio (Alessandra Ambrosio).

kejt La Moda Italiana: Missoni, ljubav i moda

Vojvotkinja Ketrin jedna je od ljubiteljki brenda Missoni


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments