Sve je počelo 1911. godine, kada je Dante Trusardi (Dante Trussardi) otvorio malu fabriku rukavica u Bergamu u Italiji. Počevši kao mali porodični biznis, vrlo brzo su se proslavili kao jedan od prominentijih proizvođača luksuzne robe. Od fabrike je napravio ime koristeći samo najbolje sirove materijale i konstantno unapređujući tehniku prerade kože. Kako se dobar glas daleko čuje, Trussardi je postao ime koje se redovno pojavljuje britanskom kraljevskom dvoru.

Do velikog proboja je došlo krajem šezdesetih godina dvadesetog veka, kada je kompaniju nasledio Danteov unuk Nikola (Nicola Trussardi). Napravio je preokret kad je uz rukavice uneo u asortiman kožne jakne, torbe, kofere i aksesoare. Godine 1973. postaje prvi dizajner koji je sve svoje proizvode ujedinio pod jednim logom (grb sa hrtovima). Istovremeno, otvara se prvi Trussardi butik u Milanu koji do danas nije izgubio na značaju.

logo1 La Moda Italiana: Trussardi slavi 100. rođendan!

Osamdesete su bile zlatne godine brenda – počeli su sa dizajnom odeće, parfema, održali su prve revije, uključujući i prvu otvorenu za javnost u Milanu, na trgu Duomo (Piazza del Duomo), započeli saradnje sa mnogim poznatim italijanskim firmama. Upravo su te saradnje donele najviše profita i najviše prestiža kompaniji. Sarađivali su sa avio-kompanijom Alitalia, dizajnirajući enterijere aviona. Nadgledali su redizajn Alfa Romeo automobila. Nikola Trusardi je dizajnirao opremu sportista za Olimpijske igre u Seulu 1988. godine. Istih godina je otvorena i Trussardi arena u Milanu – Palatrussardi. Zamišljena je kao kuća mode, muzike i zabave. U njoj su nastupala imena poput Frenka Sinatre (Frank Sinatra), Lajze Mineli (Liza Minelli), Tine Tarner (Tina Turner), Pavarotija (Luciano Pavarotti) i Dejvida Bouvija (David Bowie). Tokom godina joj je menjano i ime i svrha, a ove godine je zatvorena.

Devedesete su išle uzlaznom putanjom do tragične smrti Nikole Trusardija. Poginuo je u automobilskoj nesreći 1999. godine, kada je izgubio kontrolu nad svojim automobilom. Porodični biznis nasleđuje Beatriče Trusardi (Beatrice Trussardi) koja postavlja Milana Vukmirovića za kreativnog direktora. Vukmirović, srpskog porekla, rođen u Francuskoj, nakon rada za Gucci i Jil Sander, dodatno modernizuje Trussardi. Vukmirović inspiraciju nalazi u muzici i uličnoj modi i veruje da je “moda pokazatelj epohe u kojoj živimo“, te su i njegove kolekcije mnogo modernije od njegovog prethodnika. Pod njegovom direkcijom su lansirane kolekcije “Trussardi 1911“, “Tru Trussardi“ i “Trussardi Jeans“, s ciljem da zadovolje potrebe života u urbanoj sredini.

Trussardi 1911

Trussardi 1911 je najbolji pokazatelj stila brenda koji se neguje kroz generacije. Forme su svedene, akcenat je na najvećem kvalitetu materijala oko kog se ne pregovara. U sezoni jesen-zima 2011/12 dominiraju crna, crvena i krem boja. Detalji od najfinije kože i krzna oslikavaju luksuz koji ovaj brend zastupa.

Tru Trussardi

Kolekcija je zamišljena da se prilagođava modernom tempu života, da bude prikladna i za poslovne sastanke, kao i za opuštanje posle istih. Ključ uspeha kolekcije leži u jednostavnoj eleganciji. Zemljane boje, modernizovane forme i kvalitetni materijali. Dodatak liniji je i “Tru Trussardi Junior“, namenjen najmlađima.

tru 1 La Moda Italiana: Trussardi slavi 100. rođendan! tru 31 La Moda Italiana: Trussardi slavi 100. rođendan!

Trussardi Jeans

“TJ“ je najmlađi član Trussardi familije. Kolekcija je u potpunosti posvećena slobodnom vremenu. Karakterišu je svetle boje, džins i lagani materijali. Uz plavu, crvenu i belu boju i geometrijske forme, zadržava dašak Trussardi klasike.

tj 1 La Moda Italiana: Trussardi slavi 100. rođendan!

Obratite pažnju na ovu rubriku i narednih nedelja, kad vam donosimo još o italijanskoj visokoj modi, high street brendovima, modnim ikonama i još mnogo više!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”


Comments