PITALI SMO DERMATOLOGA:
KAKO DA ZAŠTITIMO KOŽU
NAŠIH NAJMLAĐIH TOKOM LETA?

Za roditelje, svaki novi mesec je izazov. Dok gledaju kako deca rastu, razvijaju se i svakog dana uče nove stvari, ispunjavajući njihove živote srećom i ljubavlju, roditeljski oprez se ujedno sve više povećava. Prilagođavajući se novom svetu, naši najmlađi stiču nove navike, jačaju, ali se i suočavaju sa različitim izazovima. Jedno od najčešćih kožnih oboljenja zbog kojeg roditelji najviše brinu jeste atopijski dermatitis. A posebna crvena lampica kod roditelja dece sa atopijskim dermatitisom, pali se tokom leta, jer je tokom tih meseci koža beba i dece

izložena nepovoljnim uticajima: jakom suncu, morskoj vodi ili vodi u bazenima (koja nije dovoljno čista), vetru, hloru. Zato smo u ime svih roditelja sa dilemama, nedoumicama i strahovima, odlučili da pitamo dermatologa sve što nas/vas zanima. U to ime razgovarali smo sa prof. dr Dušanom Škiljevićem koji vešto balansira između dve najvažnije uloge u životu: dermatologa i tate.

PRAVILNO KUPANJE DECE SKLONE ATOPIJSKOM DERMATITISU

Mnoge roditelje zanima kako bi trebalo kupati decu sklonu atopiji. Prof. dr Škiljević objasnio nam je da sasvim malu decu treba kupati jer ne mogu da stoje, a kasnije mogu i da se tuširaju.

“Ono što je važnije je da to kupanje/tuširanje bude kratko, 5 do 10 minuta, vodom odgovarajuće temperature (oko 30 stepeni), odgovarajućim proizvodima, ali temeljno i pažljivo, kako bi se uklonile kraste i skvame”, kaže prof. dr Škiljević i dodaje da nema razlike u preporukama tuširanja i kupanja u zimskom i letnjem periodu.

Zanimalo nas je i koje bi proizvode prof. dr Škiljević preporučio za tuširanje i kupanje beba, dece i odraslih koji su skloni atopiji.

“Za kupanje treba koristiti proizvode po tipu sindeta, neiritirajuće i nealergogene. Osim toga, ukoliko je koža i dalje suva, poželjno je uključiti i uljane kupke. Nakon kupanja, na vlažnu kožu nanose se emolijentna sredstva”, kaže prof. Dr Škiljević.

LETNJA RUTINA KOD DECE SKLONE ATOPIJSKOM DERMATITISU

Dermatologa smo pitali i da li postoje zimska i letnja rutina kod dece sklone atopijskom dermatitisu ili se ista nega primenjuje tokom cele godine. Prof. dr Škiljević kaže da se rutina razlikuje zato što se koža atopičara tokom zime lakše i više isušuje.

“Zimi se mnogo više vremena provodi u prostorijama koje se slabije provetravaju, vazduh u tim prostorijama je suvlji zbog grejanja itd. Zato je tokom zime potrebna pojačana nega - učestalije korišćenje emolijentnih krema i krema bogatije formulacije”, savetuje doktor Škiljević.

Kada su u pitanju pelenski osip, kao i crvenilo i iritacija kože tokom leta, prof. dr Škiljević savetuje upotrebu blažih formi barijernih emolijentnih krema, koje sadrže bakar ili cink.

“Za izraženije osipe praćene aktivacijom iritativnog dermatitisa i eventualnom gljivičnom infekcijom najbolje je konsultovati dermatologa”, kaže Škiljević.

Jedan od najvećih neprijatelja tokom leta, kako za nas tako i za naše najmlađe su komarci. I dok mi možemo to olako da zanemarimo, zanima nas kako da ublažimo ubode komaraca kod beba i dece, kao i češanje.

Prof. dr Škiljević savetuje da pre svega treba da delujemo preventivno i da postavimo mrežu na prozore, kao i da koristimo repelente kako ne bi došlo do uboda.

“Ako do uboda dođe, najefikasnije su hladne obloge i lokalni kortikosteriodi, a ukoliko je svrab izražen i kontinuiran, od pomoći mogu biti i antihistaminski sirupi”, kaže prof. doktor.

SIMPTOMI ATOPIJSKOG DERMATITISA TOKOM LETA

Najviše smo strepeli od odgovora na naše pitanje da li ima razlike kod atopije tokom godine, odnosno, da li se simptomi atopijskog dermatitisa pojačavaju preko leta - i odgovor nas je malo umirio, a verujemo da će i vas.

“Tokom leta i sunčanog perioda godine simptomi atopijskog dermatitisa su kod najvećeg broja pacijenata značajno blaži”, odgovor je prof. doktora Škiljevića, koji nas je značajno ohrabrio.

ATOPIJSKI DERMATITIS I KUPANJE U MORU I BAZENIMA

A ohrabrila nas je i činjenica da je sasvim bezbedno za decu koja pate od atopijskog dermatitisa da se kupaju u moru. I ne samo da je bezbedno, nego i je i blagotvorno.

“Morska voda jedino ne prija deci sa aktivnim, upaljenim, vlažnim ekcemom, jer može dodatno da iritira kožu”, kaže doktor Škiljević i dodaje da i hlor u bazenima takođe može da iritira kožu, posebno ukoliko postoje zone akutnog ekcema. Međutim, kaže i da kupanje u bazenu nije zabranjeno, već se savetuje pojačana nega nakon kupanja.

Verujemo da smo svi do sada naučili koliko je tokom letnjih meseci važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Isto tako je važno da je koriste i naši najmlađi koja imaju i koja nemaju atopijski dermatitis. Prof. doktor Škiljević kaže da deca koja imaju atopijski dermatitis moraju da koriste kreme za zaštitu u periodu kada borave napolju.

“Postoje posebne formulacije krema za visokim faktorom zaštite koje su prilagođene deci sa atopijskom konstitucijom i dermatitisom”, zaključuje prof. dr Škiljević.