Pre nekoliko dana izašla je duetska pesma legendarnog Tonija Beneta (Tony Bennett) i Lejdi Gage (Lady Gaga). Ljudi je slušaju i ne mogu da veruju šta čuju. Gaga peva džez! I to veoma dobro. I sad, odjednom, sve što je radila tokom poslednje tri godine, šokirala i pravila pometnju, bacavši direktno ljudima otrov u facu, palo je u očima istih u vodu. I pitaju se zašto je sve to radila. Zašto joj je bila potrebna ekscentrična pojava kad ima izuzetan vokal?

Gaga je, odmah nakon napuštanja roditelja i škole da bi se posvetila muzici, shvatila da je samo glas neće dovesti do slave. Sedela je za klavirom u malim kafeima i barovima u svom rodnom gradu, Njujorku, i pevala svako veče. Nekada i na više mesta u toku jedne večeri. Ali, nisu je slušali. “Onda sam se skinula, napravila šou i svi su gledali u mene.” Već tada, shvatila je šta joj je potrebno. U to vreme, još jedna izvođačica, Lejdi Starlajt (Lady Starlight), malo tela na izvol’te i upaljač i dezodorans. Danas, sve ono što vidimo, moda i performans.

Kako je izjavila jednom prilikom, ono čime se ona bavi i u čemu je najbolja je “umetnost slave” (The Art of Fame). Ona je jedna od retkih osoba na današnjoj svetskoj sceni koja ispred sebe ima scenario svoje karijere. Kako je i Toni Benet, čovek koji nosi status muzičke legende, rekao, Gaga ima potencijal da postane velika, ni manje, ni više, nego kao Elvis Prisli (Elvis Presley). Pojavom je utabala svoj put na sceni, sada prelazi na svoj najveći adut, glas.

Ono što je takođe jedno od klučnih pitanja je da li će se Gaga u skorije vreme ili ikada posvetiti nekom drugom žanru. Džez, rok ili nešto treće. “Ne hranite me na cuclu Bitlsima (The Beatles), Brusom Springstinom (Bruce Springsteen), Stivi Vonderom (Stevie Wonder), Pink Flojdom (Pink Floyd), Led Cepelinom (Led Zeppelin) i Eltonom Džonom (Elton John), a onda da očekujete da ispadnem drugačija od ovoga što jesam.” To su samo neki od izvođača na čijoj muzici je Gaga odrasla. Niko ne može da tvrdi, ali i ono što fanovi od Gage očekuju je da jednog dana krene da stvara muziku za uže mase. Ali ne, nećete se lako otarasiti njene pojave, izlaziće ona uvek “iz vašeg frižidera” kada ima šta da kaže ili pokaže.

Njen glas porede sa mnogim velikanima muzičke industrije. Kažu i da kada peva džez zvuči skoro kao pokojna Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), čiji je talenat bio neosporan. Dok neki snimaju duet sa Pitbulom (Pitbull), Gaga ih je snimila sa Bijonse (Beyoncé), Tonijem Benetom, Elton Džonom i čuvenom Šer (Cher). Na sceni je izvodila sa Eltonom Džonom, Stingom (Sting) i Joko Ono (Yoko Ono). U pesmama su joj svirali gitarista grupe Kvin (Queen), Brajan Mej (Bryan May) i pokojni saksofonista Klarens Klemons (Clarence Clemons). I vole je još mnogi. Zvezda do zvezde, sve za tri godine! Ako vi niste prepoznali potencijal, oni sigurno jesu. A njeno vreme tek dolazi.


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments