Društvo je patrijarhalno i potrošačko. Ne želi da budete nezavisni, slobodni, samostalni, kreativni. Želi da budete poslušni, prijatni, umereno uspešni (u stvarima koje su primerene ženama), želi da „znate gde vam je mesto“ i želi da trošite sav svoj novac na želje koje vam intenzivno nameće i implantira svakodnevno, na svim nivoima. Prepoznajte laži, pobunite se, prepoznajte sebe. 

Najvažnija je lepota

Žena mora da bude lepa da bi bila voljena, popularna, prihaćena, da bi bila žena. Najvažnije je kako izgledate. Sigurno poznajete baš lepe žene. I, šta vidite? Da li su srećne? Zadovoljne sobom i svojim životom? Ako tražite bezuslovnu ljubav, smislene odnose i svrsishodan život, znajte da ništa od toga neće proizaći iz fizičke lepote. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tara Milk Tea (@taramilktea)

Postoji samo jedan način da budete lepi

To je, naravno, onaj zbog koga ćete morati da kupite sve one proizvode i usluge koji će vam omogućiti da izgledate kao i sve ostale lepotice. To što postoji nametnuti ideal lepote koji promoviše modna i filmska industrija, ne znači da je to zaista ideal. Osim toga, ideali postoje da inspirišu, njih ne možete dostići. I svako je lep na svoj način i svako vidi lepotu na svoj način. 

U braku je sreća, u samoći patnja 

Ako niste udati i nemate partnera, ako ste sami, morate biti nesrećni. Žene se uslovljavaju da veruju kako im život ne može biti potpun bez partnera i porodice. Opet, pogledajte oko sebe. Koliko srećnih brakova poznajete? Ulazak u brak je rizik, koji nikako ne garantuje ono „do kraja života“ i prečesto nam pruža priliku da upoznamo sebe kroz kršenje svih bračnih zaveta. Srećni parovi postoje kao redak primer, a ne kao pravilo. Biranje veze i braka je rizik, kao i sloboda. I jedno i drugo ima svoju cenu, zato birajte ono što vam je najvrednije. 

Pročitajte i ovo: (Re)Definicija lepote

Biti mršav znači biti zdrav

Mršavost je opsesija savremenih žena i prosto je tragično koliko divnih, bujnih, ženstvenih žena pati zbog izgleda i oseća se neadekvatno, jer im se ne vidi kostur, nego obline. Pojedini ljudi su prirodno mršavi, takva im je građa, nasleđe, metabolizam. Pojedini nikada neće smršati do te mere da budu mršavi, koliko god se trudili. Ali, ta željena mršavost nikako nije izraz zdravlja i lepote. Preterana mršavost dovodi do zdravstvenih problema, kao i preterana gojaznost. Odbacite ideju da morate biti mršavi i fokusirajte se na navike koje će vam pomoći da živite zdravije i da imate više energije. 

Zna se šta se proslavlja – venčanje, krštenje, rođenje

Pa, ako nemate šta da proslavljate, sigurno ste bezvredni, zato požurite, uhvatite sledeći bidermajer, sledećeg udvarača, sledeći voz za „normalan“ život. Ne verujte programu heteroseksualne reprodukcije, nema ničeg svetog u tome. Svetost je u onome što vam oplemenjuje život, što predstavlja vaš izvor napajanja ljubavlju, duhovnošću, svetlošću. Možete se venčati bez ikakve pompe, ne morate krstiti decu (ostavite taj izbor njima), ne morate pozivati rodbinu na slavu – ne morate ni imati slavu. Slavite ono što vam je važno i dragoceno, onako kako vi želite – društvo nema ništa sa tim. 

Ne možete sami 

Morate imati muškarca koji vam olakšava život, koji zarađuje, popravlja po kući, čačka nešto po garaži, da bi svi ostali znali da nekome pripadate i da ste zaštićeni. Veliki je izazov biti sama i samostalna u patrijarhalnom svetu i plaćati majstore za ono što bi trebalo da rade muževi i nemati muškarca koji bi stajao između vas i bilo kojih pretnji sa kojima se same žene vrlo često suočavaju. Ali, vi to možete, ako je to ono što ste izabrali. Setite se, svaki izbor ima svoju cenu. 

Pročitajte i ovo: Bila bi lepša da se smeješ, što si tako ozbiljna?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tara Milk Tea (@taramilktea)

Deca treba da rastu uz oba roditelja 

Ovo je vrlo grubo – šta da rade udovice? Da se brže-bolje ponovo udaju, da bi deci obezbedile drugog roditelja? Da li su žene koje reše da se razvedu razmažene i hirovite i večno krive što nisu svojoj deci obezbedile pouzdanog oca uz kog će odrastati. Šta da rade ostavljene žene, da prekrate sebi muke, kad nisu umele da budu dovoljno žene da zadrže muškarca?! Zaboravite ove horore patrijarhata. Majka i dete čine porodicu. Majka i majka čine porodicu. Vaša porodica su oni koje vi odabarete da sa njima delite život ili samo osećaj pripadnosti. 

Ako želite karijeru, odreknite se ljubavi 

Toksičan koncept. Onolike poslovne žene će vam reći da to nije istina, da možete imati uspešan sopstveni posao i značajnu karijeru, kao i ljubav i porodicu. Vrlo je teško balansirati, ali žene uspevaju – zato što imaju pomoć i podršku, zato što imaju ljubav i porodicu. Ako želite sve i spremni ste da se potrudite da to ostvarite, možete imati i ljubav i karijeru – a to možda uopšte nije sve i možete imati još toga. 

Žena ste, ako ste rođeni takvi 

I da, to je prirodno. Ali priroda često ume da se ispolji u neobičnim kombinacijama i da žensku dušu stavi u muško telo i obrnuto. Ako osećate da ste žena, onda to i jeste, nezavisno od roda i pola. Vaša duša, vaše telo – vaš posao da pronađete kako da ih uskladite i izbalansirate, a društvo bi u tome trebalo da vam pomogne i da vas podrži, umesto da vas osuđuje. 

Naslovna fotografija: instagram.com/taramilktea

Brankica Milošević 

Comments