Da li ste čuli za Emily Ratajkowski? Ona je model i prelepa žena koju je, nažalost, prevario muž i zbog toga su se rastali. Naravno, to je buknulo na internetu i mnoge žene će reći, ako je jednu takvu lepoticu prevario partner, kakve šanse imaju žene koje su “običnog” izgleda?

I čitava ta priča koja se izgradila oko ovog (neizolovanog) slučaja je sasvim pogrešna. Zašto? Zato što iznova odgovornost za prevaru, u ovom slučaju prevaru muškarca, svaljujemo na ženu. Znate sigurno o čemu pričam. O zlim jezicima koji govore da žena ne sme nikada da se zapusti jer onda više neće biti privlačna svom mužu; da ne odbija seks, čak i kada joj nije do toga, jer će onda on da potraži zadovoljstvo negde drugde.

Ovde govorim o slici žene koja treba da bude lepa mužu i zbog muža, jer joj je izgled način da ga zadrži. Kod žene se sve svodi na izgled, jelte? I onda se pojavi žena koja je toliko lepa i ceo svet se pita – kako to da je ona prevarena?

Pročitajte i ovo: Mikroprevara je sve – samo ne bezazlena

Pa prosto, stvar uopšte nije do njene lepote, niti je lepota nešto što zadržava muškarca. I priča o zadržavanju muškarca je apsolutno pogrešna, jer ako hoće da ide, neka ide, srećno mu bilo. A ako već hoće da ide, bilo bi bar lepo od njega da obavesti ženu o svojim namerama pre prevare.

Znam, postoje razni razlozi za prevaru i za jedan loš odnos je potrebno dvoje ljudi, ali, odgovornost za prevaru nikad nije na prevarenom. Prevara je izdaja poverenja koja razara vezu, koja može da sruši sve što ste dosad izgradili. Ako se brak/veza posle toga nastavi, više nikada neće biti ista. Želim samo da razumete razmere i posledice koju prevara ima na jedan odnos.

A onda nešto toliko kompleksno svedemo na ženin izgled. U smislu, prevario je, jer se zapustila, ugojila, šta god. Da li su oni koji to pričaju svesni da je to jedan od strahova trudnih žena? Buduće majke ne samo da nemaju dovoljno briga oko deteta koje je na putu, nego i kako će ih njihovi muževi percipirati kada se porode.

Da li će im njihova izmenjena tela biti ružna? Da li će se osetiti usamljeno jer je sada dete primarno? Ista stvar je i sa ženama koje možda ne stižu ili nemaju novca da se sređuju svakog dana. Zapitaće se da li postaju ružne svom mužu i da li će ih on zbog toga ostaviti, prevariti, naći lepšu, mlađu, bolju.

Pročitajte i ovo: Da li moramo da zaboravimo da bismo oprostili?

A u stvarnosti, gde ne vladaju okovi patrijarhata, odgovornost za prevaru je na muškarcu, jer su oni ti koji su prevarili svoju ženu. Njihova žena ne treba da im služi tome da bude lepa, već je to njihov saputnik kroz život. Da je do izgleda, žene koje rade kao modeli nikada ne bi bile prevarene. Nijedna lepa i zgodna žena ne bi bila prevarena. Dakle, izgled žene nema veze sa tim da li će ona biti prevarena ili ne, već su tu umešane razne druge stvari koje sa izgledom nemaju nikakve veze.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Jovana Petković

Comments