Šta to imaju zajedničko Kate Middleton, Kendall Jenner, Jennifer Lopez i Elton John? Svi obožavaju upadljive naočare za sunce. Da li ste već odlučili kojem plemenu sunčanih naočara se pridružujete ovog leta?

Svet mode podeljen je na plemena

Bilo da se to nekome sviđa ili ne, svet mode je podeljen na plemena i čopore. Neki od nas letovanje provešće u haljinama midi stila poput Kate, dok su drugi kompatibilniji sa stilom Meghan Markle koji je sačinjen od jednostavnog spoja plavih farmerki i majice.

Ukoliko bismo modni ekosistem posmatrali striktno fenomenološki, primetili bismo da su istaknute ličnosti iz sveta mode podeljene u čopore. Pojedini preferiraju sandale, dok ćete druge vrlo retko videti bez omiljenih New Balance 550 patika. Jedni jedva čekaju da uskoče u bikini, dok su drugi verni jednodelnim kostimima skoro celu deceniju.

naocare za sunce Evo kakve naočare za sunce odgovaraju vašem obliku lica

Ali iako može izgledati jednostavno svrstati sebe na jednu stranu pomenutih estetskih plemena, da li ste se
ikada zapitali za koji tim igrate kada su u pitanju vaše naočare za sunce? Ili, možda još važnije, da li
znate šta one mogu da govore o vama? Nekada ih nosimo jer nam je želja da određeni detalj istaknemo, a u pojedinim slučajevima, cilj nam može biti da nešto sakrijemo.

Patite od nesanice i niste dobili dovoljno sati sna sinoć? Stavite naočare za sunce. Osećate se odvažno? Elegantni okviri će dodatno pojačati vaše pozitivno raspoloženje. Ukrcavate se u avion za Italiju? Ne moramo ni naglašavati da bi šik par naočara upotpunio taj trenutak.

Sa svetlim vrućim danima na horizontu, vreme je za preuređenje letnje opreme. U sunčanoj svakodnevici, SPF je ključan, kao i kupaći kostim. Zatim, treba obratiti pažnju i na torbe za plažu, a naočare za sunce se, naprosto, podrazumevaju.

I dok su mikro-okviri bili popularni poslednjih nekoliko sezona, modni fokus je sada preusmeren na klasične stilove, kao što su avijatičarske naočare inspirisane filmom “Top Gun” ili Ray Ban Wayfarer modeli.

Čak i ukoliko opsesiju pop kulturom dvehiljaditih ostavimo po strani, ljubitelji pantalona sa džepovima – čujte i počujte: nema razloga za brigu! One ostaju popularne i vraćamo se modi koja (ovo možda zvuči kao kliše) – izdržava test vremena. Ovi stilovi ne gube na upečatljivosti i imaju dugotrajan i održiv životni vek.

Letnje naočare za sunce – koje odgovaraju vašem obliku lica?

Četvrtaste naočare

Osobe sa ovalnim i okruglim oblikom lica bi trebalo da biraju pravougaone i velike okvire kako bi izbalansirali crte lice uz naočare za sunce, a snažni i masivni stilovi će im najbolje stajati.

Poručuju: “Odišem samopouzdanjem i ne osećam potrebu da pratim trendove. Igram na sigurno i vešto kupujem znajući da će ove naočare trajati čitav život, pa ni za deset godina neće izgledati prevaziđeno.”

Ovalne i okrugle naočare

Okrugli okviri odgovaraju onima sa licem kvadratnog oblika jer omekšavaju konture lica. Tajna je u biranju čvrstih stilova i izbegavanju tankih i uglastih okvira.

Poručuju: “Nešto sam rezervisanija u odnosu na svoje najbolje prijateljice koje uglavnom nose ugaone slim line naočare, ali i dalje želim da budem u toku sa trendom. Sve dok taj trend nije previše ekscentričan…”

Glomazne naočare

Želite li da postignete dramatičan efekat? Veliki okviri će vam dati prepoznatljiv izgled Jackie O.  Rado su nošene od strane glumice Jennifer Coolidge. Prilagođene su ovalnom i okruglom obliku lica.

Poručuju: “Gledaj.U.Mene. Možda ti nećeš sa sigurnošću znati da li ja gledam u tebe jer su moje oči apsolutno prikrivene, ali bolje bi ti bilo da gledaš. U Mene!”

Mačkaste naočare

Idealne su za osobe izduženog lica dijamantskog oblika s obzirom na to da će podignuti uglovi naočara dodati željenu širinu vašem licu i istaknuti jagodične kosti. Voli ih Jennifer Lopez.

Poručuju: “Moj stil je šik i želim da to znate. Ali takođe nisam naivna, te dobro znam da će ove naočare
trajati duže od svih trenutno popularnih trendi naočara.”

D-frame naočare

Ukoliko imate pravougaoni oblik lica i izraženo čelo, verovatno vam odgovaraju naočare kvadratnog oblika sa izraženom linijom u visini obrva.

Poručuju: “Za mene je uobičajeno da sam stidljiva, ali se zato danas osećam glamuroznije u odnosu na prosečan ponedeljak. Kad god ih nosim, želim da vas zaustavim na ulici, ali molim vas, nemojte me hvaliti jer ću se smrznuti i neću znati kako da odgovorim na kompliment.”

Avijatičarske naočare

Ovo je modni detalj koji je upamćen kao jedan od simbola princeze Diane. Ove naočare prilagođene su ovalnom ili “srcastom” obliku lica.

Poručuju: “Ne pripadam savremenom svetu i istinski verujem da sam rođena u pogrešnoj eri. Idem samo na festivale za koje ti verovatno nikada nisi čuo/la.”

Naslovna fotografija: pexels.com

Milica Nešić

Comments