Letovanje u maju? Nama zvuči kao fenomenalna ideja, posebno jer ovog maja građani Srbije imaju veliki broj “spojenih” neradnih dana. Ali bez obzira na praznike, tokom celog meseca možete da otputujete na morske evropske destinacije i započnete sezonu kupanja na savršen način!

Pripremite se za (pažljivo i umereno) sunčanje i plivanje jer će vas ove destinacije dočekati toplim i sunčanim vremenom. Lista uključuje neka od najtoplijih mesta u Evropi u maju, a na njima ćete pronaći sve, od avantura na plaži do obilaska muzeja.

Letovanje u maju: Top predlozi

Krit, Grčka

Prosečna temperatura na Kritu u maju: 25°/16° C

Krit je u maju među najtoplijim destinacijama u Evropi. Možete očekivati prijatne sunčeve zrake, što znači savršeno vreme za odlazak na plažu. Temperatura mora je oko 19°C. Pošto leto još uvek nije u potpunosti nastupilo, moglo bi da bude pomalo prohladno uveče i noću.

Krit je savršeno okruženje za sunčanje i opuštanje na mnogim netaknutim plažama, kao što su Elafonisi i Balos. Ostrvo takođe ima bogatu istoriju zbog povezanosti sa drevnom minojskom civilizacijom, koja je ostavila impresivne spomenike i obeležja, kao što su palata Knosos i artefakti koji se čuvaju u Arheološkom muzeju Herakliona.

Obavezno prošetajte kroz Samarijsku klisuru sa zadivljujućim pejzažima i posetite šarmantne gradove Hanju i Retimno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DayNight.gr (@daynightcrete)

Antiparos, Grčka

Prosečna temperatura u Antiparosu u maju: 24°/18° C

Antiparos je najtoplije grčko ostrvo u maju, što znači da možete provesti mnogo vremena na zadivljujućim plažama kao što su Soroš, Sifneiko i Psaraliki – i diviti se zalasku sunca.

Prošetajte kroz grad Antiparos i uronite u njegove bele uličice, dok se zaustavljate u brojnim restoranima i lutate po zamku Antiparos. Ostrvo je takođe poznato po brojnim prirodnim formacijama kao što su pećina Antiparos, a tu je i ostrvce Despotiko. Možete posetiti ova mesta u Grčkoj jedrenjem, koje je povoljnije u maju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@gr.vacations)

Sardinija, Italija

Prosečna temperatura na Sardiniji u maju: 24° / 13° C

Na Sardiniji u maju, zbog mediteranske klime, možete očekivati toplo i sunčano vreme sa malo ili bez padavina. More je takođe dovoljno prijatno za kupanje. Južni deo ostrva je generalno suvlji, dok močvarna područja koja okružuju prestonicu Kaljari na jugoistoku imaju blažu klimu sa izvesnom vlažnošću.

Možete izabrati da se opustite na brojnim netaknutim plažama kao što su Cal dei Gabbiani, Spiaggia di Tuerredda ili Cala Biriala – ili da krenete u obilazak duž arhipelaga La Madalena dok ronite ili plivate! Posetite mnoga arheološka čuda širom Sardinije, kao što su Nurage Su Nuraki, Taros i Kastelsardo. Čudesni mali gradovi Algero i Bosa u Italiji, zajedno sa Kaljarijem, puni su znamenitosti koje treba istražiti.

Gozo, Malta

Prosečna temperatura na Gozu u maju je: 24°/15° C

Ostrvo Malta spada među najtoplije evropske destinacije u maju. Temperatura mora je takođe topla, oko 20°C, što je idealno za uživanje u aktivnostima na vodi, kao što su plivanje, sunčanje ili ronjenje u živopisnom zalivu Kslendi.

Gozo je poznat po mnogim kamenim lukovima, kao što su Azurni prozor i Vied il-Mielah. Možete izabrati da krenete u celodnevne obilaske Gozoa i posetite zapanjujuće prirodne atrakcije kao što su Kala Belvedere, dolina Ramla, pećina Kalipso i selo Marsalforn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MaltaGozo (@malta.gozo)

Lanzarote, Španija

Prosečna temperatura na Lanzaroteu u maju: 24°/16° C

Lanzarote, deo Kanarskih ostrva, takođe je jedna od najtoplijih evropskih destinacija u maju – popodne može biti vruće, ali hladnije večeri donose olakšanje.

Vulkanski pejzaži Lanzarotea su zaista jedinstveni, sa tamnim, neravnim terenom i poljima lave. Nacionalni park Timanfaia poseduje jedinstveni lunarni pejzaž vulkanskih formacija i kratera, dok Jameos del Agua predstavlja zadivljujući kompleks vulkanskih pećina, koji sadrži prirodne bazene, podzemna jezera, pa čak i koncertnu dvoranu.

Cueva de los Verdes je fascinantan tunel od lave koji se proteže 6 kilometara pod zemljom, u kojem se možete diviti impresivnim stalaktitima i stalagmitima koji su se formirali tokom godina, kao i drugim stenskim formacijama i prirodnim karakteristikama.

Posetite plaže kao što su Papagajo, Plaja Blanka i Famara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nathan Viel (@nathanviel)

Pročitajte i ovo: Najbolji evropski festivali koje možete da posetite ovog leta

Naslovna fotografija: instagram.com/daynightcrete

Božica Luković

Comments