Kako se dobijaju biomaterijali, postoje li prepreke kad je u pitanju reciklaža tekstila u Srbiji, koje vrste odeće i obuće mogu da se recikliraju i kako do redizajna i popravke garderobe, pitanja su na koja odgovaraju sagovornici Levi’s x F.fm podkasta o modnoj industriji i njenom pomaku ka cirkularnoj ekonomiji.

Levis x F.fm poslusajte seriju podkasta o odrzivoj modi 1 Levis x F.fm   lansirana serija podkasta o održivoj modi

U prvoj epizodi jednako zanimljivoj profesionalcima u industriji i ljudima koji su jednostavno zainteresovani za modu, biodizajnerka i umetnica Adrienn Újházi predstavila je prednosti biomaterijala u odnosu na konvencionalni tekstil, kako se biomaterijali dobijaju i gde svi koji žele da se bave ovom vrstom modne inovacije mogu da se informišu i uključe. 

U drugoj polusatnoj emisiji direktor centra za reciklažu tekstila Texeco, Predrag Ratić, dotakao se izazova sa postavljanjem kontejnera za reciklažu odeće i obuće u Srbiji. Gledaoci mogu da saznaju koji tekstil može da se reciklira i razloge zbog kojih obuća nije pogodna za reciklažu. 

Sagovornice poslednje epizode, Ana Trošić Trajković, dizajnerka i vlasnica koncept prodavnice Biro354c i Dunja Trifunović, predstavnica Mreže mladih za klimatsku odgovornu budućnost, upoznale su nas sa novim mogućnostima za popravku garderobe i njenu prenamenu. 

Inspirativni video serijal, kog možete da pronađete na YouTube kanalu F.fm platforme, nastavak je višegodišnje kampanje kultnog američkog brenda Levi’s na globalnom i lokalnom nivou. 

Levis x F.fm poslusajte seriju podkasta o odrzivoj modi 2 Levis x F.fm   lansirana serija podkasta o održivoj modi

Razvijajući različite dizajn inicijative i boreći se za održivije principe proizvodnje na nivou cele modne industrije, kompanija iz San Franciska prerasla je u globalni pokret koji insistira na etičnoj, savesnijoj i održivijoj modi. 

U Srbiji, Levi’s je ostvario saradnju sa mladim domaćim dizajnerima kroz tutorijale o upcycling-u, modnom konceptu koji podrazumeva korišćenje postojeće odeće i aksesoara te njihovo restrukturiranje u sasvim nove komade.  

Dodatno, u sklopu akcije reciklaže tekstila, kupci su tokom aprila i maja ove godine imali priliku da donesu staru garderobu u Levi’s prodavnice i omoguće joj novi život umesto da završi kao tekstilni otpad.

Comments