Lični rast je zadatak svakog pojedinca, koji u nekim periodima života može biti onaj zadatak koji prolongiramo, od koga bežimo i koji nam najteže pada. To je onaj osećaj pobune – dosta vam je rada na sebi, hoćete odmor od svega, pa i od sebe. Valjda imate pravo da budete neuki, nesnađeni, zbunjeni, nezadovoljni, ljuti na sebe i na ceo svet. Svi su se bacili na lični rast, kao da je to uspeh koji će im obezbediti diplomu i prestiž i vi ne želite da se takmičite. Valjda taj lični rast treba da se odvija spontano i da u njemu uživate, a ne da se osećate loše što u njemu zaostajete. Valjda to nije pitanje ambicije i napora.

Tačno, imate pravo. Ako se upravo nalazite u vrtlogu ovakvih misli i osećanja, to ne znači da stagnirate ili nazadujete – to je deo procesa. Prihvatajući trenutno stanje haosa i beznađa, radite baš ono što mislite da ne radite – lični rast je u toku.

Ima li kraja tom toku? Da li će lični rast ikada dobiti svoje finalno izdanje, ili će vaš život biti večito gradilište sa radovima u toku?


Da i ne. Lični rast i razvoj odvijaju se do kraja života, ali vaš život ne mora uvek biti prašnjavo i bučno gradilište. Ostvarujući sebe, u toku godina sve više postajete ono što jeste, osvajate svoju autentičnost i pronalazite nove načine da je izrazite. Kad jednom iskusite zadovoljstvo sobom, to je isto kao zadovoljstvo svojom dnevnom sobom – sviđa vam se nameštaj, raspored, svetlost, boje, toplina i detalji.

Ali, u nekom trenutku ćete poželeti da promenite raspored, unesete nove komade nameštaja, stvorite malo više prostora, promenite ton i atmosferu. I kad to uradite, opet ćete biti zadovoljni i uživati u komforu koji ste sebi stvorili. Dok opet ne poželite da nešto preuredite i promenite i podesite svoj prostor tako da bolje odražava i podržava vaše unutrašnje stanje. Ponekad će to biti minimalizam, ponekad nešto što je u modi i što ćete kasnije odbaciti, ponekad će biti razigrano i malo pretrpano, a ponekad strogo i svedeno.

Zašto je lični rast neophodan

Lični rast i evolucija nisu ugodno i spontano iskustvo – potreban je pritisak da vas pokrene da nešto promenite i najbolje je da taj pritisak dođe od vas i vaše svesnosti, nego od okolnosti koje će vas prinuditi da se pokrenete.

Razmislite o svojoj trenutnoj situaciji, o oblastima u kojima možete postati bolji, o tome kako bi vam to unapredilo život na duge staze. Na putu ličnog razvoja nema granica – bilo da želite da unapredite tehničke ili emocionalne veštine, sve je to deo putovanja i svaka prekretnica koju dosegnete, odvešće vas dublje u autentičnost koju nastojite da iskažete.

Jedan mali pomak u konkretnoj oblasti, izaziva rast i pomake u drugim oblastima – lični rast je lančana reakcija. Ako poboljšate svoje komunikacione veštine, primetićete poboljšanje i na poslu, i u vezi, i u prijateljskim i porodičnim odnosima. To poboljšanje će vam doneti više samouverenosti – a veća samouverenost će se opet odraziti na vašu sposobnost donošenja odluka i smelost da pratite svoje želje i zamisli…

Pronađite jednu stvar koju želite da poboljšate i unapredite i gledajte kako vam život cveta i buja, u svim aspektima.

Pročitajte i ovo: Lična evolucija – kako vas život menja i kako vi menjate svoj život

Kako da ubrzate lični rast i razvoj

Budite otvoreniji

Otvorite svoj um i srce za čuda sveta. To može biti rizično i zahtevati od vas da se izložite i osećate ranjivo i jasno je da se to neće desiti spontano, već ćete morati da uložite svestan napor i nameru. Možda ste uvereni da je svet opako mesto u kome iza svakog ugla čekaju zasede? Kad neko ima takvo uverenje, onda su svi potencijalni neprijatelji i vrlo je teško verovati ljudima, otvoriti se za primanje, i davanje sa radošću. Tada mislite da svako ko vam nešto otkriva i pokazuje, zapravo demonstrira svoju nadmoć, kako bi vas ponizio. Svako ko vam nešto ponudi, možda ima skrivene i nečasne namere i želi da vas na neki način iskoristi.

Moraćete najpre da shvatite da ono što vi mislite i verujete, nije obavezno istinito, ali da jeste istinito za vas i da određuje vaš život. I moraćete da se potrudite da promenite uverenja. U tom smislu i najmanje spuštanje garda i provirivanje iza zidova kojim se ograđujete, predstavlja veliki pomak, za koji treba sebi da odate priznanje.

Oslobodite se strahova

Kao da se strahovi nalaze na dnu ormara i samo treba da ih iskopate odatle, potrpate u vreću za đubre i izbacite! Uputstvo je jednostavno, ali proces zahteva svu vašu odvažnost. Strahovi su najveća prepreka ličnom razvoju, a mogu se kretati od straha od odbacivanja i neuspeha, do straha od uspeha i postignuća. Strah vas tera da zaimišljate najgore ishode i uverava vas da su to najverovatniji ishodi – zbog straha odustajete i pre nego što pokušate.

Lični razvoj predstavlja istraživanje neistraženih oblasti – u vama ima hrabrosti da sa njom prođete kroz strah. Usudite se na male korake, rizikujte. Čim prođete sa druge strane i shvatite da je najstrašnije bilo napraviti prvi korak, svaki sledeći će vam biti malo lakši. Prigrlite strah i radite kroz njega, ne postoji niko ko se ne plaši, razlika je u tome da ne dozvolite da vas strah večito koči i zaustavlja.

Lični rast i samostalno učenje

Naučite nešto novo sasvim sami – mala lična istraživanja i postignuća daju vam krila. Čitajte knjige – da biste saznali nešto novo i proširili perspektivu. Ako vas knjige zamaraju, čitajte blogove. Pronađite nešto što vas zanima i istražite šta sve možete naći na internetu o tome. Postoji bezbroj informacija o bezbrojnim temama, budite radoznali i proširite svoja interesovanja.

Posmatrajte ljude oko sebe

Mislite da su mnogi oko vas bolji od vas i zato želite da se razvijate? Učite od njih. Oni ne moraju biti bolji, ali možda znaju ili umeju nešto što i vi možete naučiti. Takođe, možete otkriti da i sami imate šta da ponudite – učenje je uvek dvosmerno.

Svako ko je dostigao vrhunac u određenom polju na kome se vi još uvek borite, bio je na vašem mestu. Svako ko je u nečemu uspeo, nešto je žrtvovao i nešto prevazišao i promenio. Najverovatnije svoja sopstvena ograničenja. A to možete i vi. Posmatrajte i proučavajte dobre primere i uzore – učenje iz svog okruženja je jedna od najlakših stvari u ličnom razvoju.

Tražite povratne informacije za lični rast

Potrebno vam je da potvrdite svoj napredak? Obratite se bliskoj osobi, prijatelju ili članu porodice i pitajte ga šta misli o vama i kako vidi vaš lični rast. Pitajte o nečemu konkretnom – o projektu ili promeni ponašanja. Kada dobijete pozitivne komentare o svom napretku, dobijate dodatnu motivaciju. A konstruktivnu kritiku možete iskoristiti da poboljšate svoj pristup.

Organizujte misli, rad i vreme

Ključni element za lični rast je organizacija – pokušajte da budete što efikasniji. Odvojte svoj lični i profesionalni život. Obezbedite siguran prostor u svom domu za meditaciju i promišljanje. Organizujte svoj dan tako da možete sve da uradite – da završite posao, bavite se hobijem, imate interakcije, kao i vreme za sebe. Napravite listu obaveza i rešavajte jednu po jednu stavku.

Kada sami sebi pomažete, sve oko vas vam služi i koristi. Pomozite sebi da postanete ono što možete da budete i primetite pomoć i podršku koja dolazi sa svih strana. I nagradite sebe za svaki pomak koji napravite.

Pročitajte i ovo: Lični rast kroz bol – kako pronaći smisao u teškim periodima

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments