Preboljevanje raskida, procesuiranje i integrisanje osećanja gubitka, zapravo je lekcija iz povratka sebi. Lakše ćete se vratiti ako niste otišli jako daleko i sasvim izgubili sebe, a zatim izgubili i taj odnos (u kome ste izgubili sebe). Ako već imate razvijenu samoljubav, shvatićete lekcije koje vam to iskustvo donosi, a ako tek treba da je razvijate i unapređujete, onda je to glavna lekcija kojoj vas vaš gubitak uči. Posvetite se sebi, kažu vam svi koji pokušavaju da vas uteše i uvere vas da ćete se oporaviti i ponovo postati svoji, a ovo su načini da to praktikujete. 

Radite stvari koje vas teše 

Ponekad je duboko tugovanje najbolja uteha. Ako osećate da je lažno sve što biste preduzeli da sebi skrenete misli, napravite ritual tugovanja. Slušajte pesme koje vas podsećaju na određene momente u vašoj vezi, gledajte fotografije, čitajte prepisku. To deluje kao da vam savetujemo da zabadate nož u svoje srce, ali ako osećate da vam to treba, da ćete tako brže stići do dna svoje tuge, samo napred. U jednom trenutku će vam to smrtno dosaditi i želećete da radite nešto drugo, konstruktivno. Ukoliko ne vidite smisao u poniranju u tugu, radite sve drugo što vam je utešno, šta god to za vas bilo. Ugađajte sebi, razmazite sebe, priređujte sebi razna uživanja i prijatnosti. Radite jogu, šetajte, negujte biljke, obilazite prodavnice, ogovarajte sa drugaricama, idite na masažu, kod frizera, kozmetičara, u teretanu – brinite o sebi na sve načine. 

Radite stvari zbog kojih se osećate dobro 

Pošto ste upravo izgubili smisao svog života, ostali ste bez tla pod nogama, preduzmite nešto što ima smisla i zbog čega ćete se osećati korisno i angažovano. Volontiranje bilo koje vrste je odličan recept – posvetite se poboljšavanju uslovima života siromašnih ili bolesnih ljudi, dece, životinja. Ima mnogo načina da svojim radom doprinesete ovom izmučenom svetu i da pri tom shvatite koliko su mali i laki vaši problemi i više ćete ceniti sve ono što imate. Veliki deo ljubavi prema sebi je briga o drugima, a ako svakodnevno imate priliku da nekome pomognete, učinite to, povećajte svoju ljubav. 

Comments