Ljubavna patnja je realna i ranjeno srce boli – na fizičkom i emocionalnom nivou. Naučnici su ustanovili da ljubavna bol (osećaj slomljenog srca) nanosi istu štetu kao predinfarktno stanje, ali da se srce oporavlja bez posledica, kada bol izbledi.

Kada vas neko povredi, kad doživite izdaju i gubitak, suočite se sa raskidom, morate se nositi sa bolom i tugovanjem. Ljubavna patnja ne može da prestane i nestane tako brzo kako biste vi želeli. Izvesno vreme ćete očajavati i patiti, bićete na dnu, odsečeni od nade i radosti i biće vam potrebno vreme da iscelite svoje rane. Kad počnete da razmišljate o izlečenju ranjenog srca, kad vam dosadi da budete u haosu, da plačete i jadikujete i pitate se dokle ćete tako, vreme je da preduzmete nešto da sebi pomognete.

5 saveta za ublažavanje ljubavne patnje

Ljubavna patnja je stvarna – osetite bol

Prestanite da pokušavate da ublažite bol, da je anestezirate i pobegnete od nje. Osetite je, iako to ne želite. Da biste izlečili ljubavnu patnju, potrebno je da prođete kroz nju, da doživite onoliki intenzit bola koliki osećate, da prihvatite da vam je srce slomljeno i da boravite na mračnom dnu beznađa, sami sa svojim bolom. Dozvolite sebi da prepoznate i osetite sva prisutna osećanja – tugu, bes, strah, ljubomoru, krivicu, ogorčenost, bespomoćnost, čak i ako vas ta osećanja guše i ostavljaju bez daha. Možda nemate dovoljno vremena za tugovanje? Morate na posao, brinete o deci, imate gomilu obaveza? Dok imate distrakcije, nekako i funkcionišete, a onda se sručite kao pokošeni i nemate više snage ni za šta – to je vreme za osećanje poražavajućih i bolnih osećanja. Pustite da vas boli, odvojte vreme u toku dana za druženje sa bolom. Osetite ga u svom srcu, locirajte bol u svom telu.

Izrazite emocije

Osećati unutrašnji bol je jedno, a iskazivanje emocija na zdrav način nešto drugo. Da bi ljubavna patnja bila izlečena, izrazite bol na sve načine koji su u skladu sa vašom prirodom. Ako vam se plače, paličte, pustite emocije da se izliju kroz suze. Ne razmišljate o tome da li previše plačete, prosto pustite suze, kad vam krenu. Ako ste ljuti, izrazite ljutnju – samo nemojte zvati bivšeg i vređati ga, ili ga sačekivati pred kućom i vrištati na njega. Vičite i vrištite u bezbednom prostoru (napolju, u šumi, u automobilu u garaži, kad nema nikog). Udarajte jastuk. Zamolite prijatelja da vam pomogne u kanalisanju besa – možda ima neke cigle koje treba razbiti. Emocije su energija u pokretu, zato dozvolite toj energiji da se kreće kroz vas. Ako volite da pišete, pišite dnevnik, pišite pesme, ili prosto pišite sve ono što je neprikladno reći drugima.

Pročitajte i ovo: Istine koje tvrdoglavo slomljeno srce teško prihvata

Ljubavna patnja je vreme ličnog rasta

To je teška lekcija, koju treba da savladate i zato se njome morate baviti. Kroz bol i tugu možete mnogo naučiti o sebi i drugima. Ljubavna patnja može biti odskočna daska za rast. Pitajte se šta možete naučiti iz veze koja se raspala, šta možete saznati o sebi, o svojim stavovima o ljubavi i odnosima? Ako osećate da ste sve pogrešili, ili ste ponovili prethodne greške, preispitajte svoja uverenja i svoje ponašanje, prepoznajte „grešku u programu“ za ljubav i odnose. Šta vas je u vezi (vezama) pokretalo? Koju ulogu ste imali prilikom raskida? Možete li verovati da u tom haosu postoji prilika za samospoznaju i rast?

Setite se ko ste bili kao dete

Lako je izgubiti sebe u vezi, ali ljubavna patnja vas tera da se vratite sebi, jer ne postoji drugo mesto na koje biste mogli da odete. Ne možete izaći iz sebe i pobeći od patnje i to je zastrašujuće. Setite se ko ste bili kao dete, pre nego što ste upali u bilo kakve romantične komplikacije? Setite se spontanosti, radosti, jednostavnosti, radoznalosti. Setite se kako ste se igrali i u čemu ste uživali, prizovite ta osećanja i doživite ih – tako su dobra i snažna, zar ne? Sloboda, optimizam, poverenje, radost, zaigranost – sve to još uvek postoji u vama, čuva ih vaše unutrašnje dete. Bavite se ovim delom sebe, jer taj deo nije povređen, on je miran, radostan, slobodan. Vremenom ćete moći sve bolje da doživite ova osećanja, verujte procesu.

Setite se da ste vredni ljubavi

Ljubavna patnja vas može navesti da krivite i obezvređujete sebe, a sa tim ste zatvoreni u začaranom krugu – što više osuđujete sebe, sve ćete se gore osećati. Možda vas opsedaju misli kako niste dovoljno dobri, kako ste svaku dobru vezu upropastili, kako vas nikada niko neće voleti i uvek ćete biti sami. Možda se osećate neuspešno i propalo i ne verujete da ćete ikad više ikoga pustiti da vam se približi, dok istovremeno osećate da ne možete živeti sami. Možda verujete da svi misle da ste užasna osoba. Zapišite te misli i procenite ih razumno i iskreno. Jer, vi niste isto što i vaše misli. I vi niste skup negativnih osobina. Napravite spisak dobrih stvari koje možete reći o sebi i počnite sa „Ja sam vredna ljubavi“, zato što jeste, šta god se dešavalo. Uprkos vašim manama, negativnim mehanizmima suočavanja, sistemu verovanja, vi ste dobri i vredni i zaslužujete ljubav. Vi ste jedinstveni – primetite kako vas ljubavna patnja tera da loše tretirate sebe i pokažite sebi saosećanje. Volite sebe zbog toga što ste baš takvi kakvi ste.

Ljubavna patnja traži isceljenje

Nećete ostati zaglavljeni u samooptuživanju i patnji, to je samo faza i deo života. To što osećate bol, znači da treba da pronađete lek i da se iscelite, to je poruka vaše ljubavne patnje. Tražite podršku bliskih, razgovarajte sa njima, potražite pomoć terapeuta. Zaslužujete da se brinete o sebi, zaslužujete izlečenje, kao što zaslužujete i ljubav.

Pročitajte i ovo: Kako da se vratiš sebi i zalečiš slomljeno srce

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments