Ljubavni odnosi su teški i zahtevni – održati vezu, zajednicu i brak u današnje vreme je među najvećim životnim uspesima. Možda mislite da pojedini parovi prosto imaju više sreće i da su se našli u pravom trenutku – i to je delimično tačno. Ali veći deo uspešnog zajedništva nalazi se u uvidima i prihvatanju istina koje pomažu da se tolerišemo i volimo, da opraštamo i prevazilazimo i da iz dana u dan biramo svog partnera i negujemo svoj odnos, uprkos svemu.

Ako pomišljate da vaša trenutna veza možda neće uspeti i razmišljate o energiji i trudu koji tek treba da uložite, to vam može izgledati kao uzaludan posao i nemoguća misija. Ali ako još uvek niste dali sve od sebe i ne želite da odustanete i da se posle stalno pitate da li ste mogli da učinite još nešto, probajte ekstremno tešku disciplinu, rezervisanu za najhrabrije – prihvatite određene uvide i promenite način razmišljanja. Kada promenite svoj stav, menja se i vaše ponašanje, što utiče na stav i ponašanje partnera – ljubavni odnosi se mogu transformisati putem lančane reakcije.

Sloga i nesloga

„Slažemo se da se ne slažemo.“ Koliko ste puta to čuli, a možda i sami izgovorili, uz osmeh? Deluje kao dosetka i šala, ali je zapravo istina, potekla iz dubokog uvida kolektivnog partnerskog iskustva. Svi smo različiti, imamo različite motive, stavove, pristupe, reakcije, vrednosti. Nešto što je vama veoma važno, vašem partneru je besmisleno, nešto što on vrednuje iznad svega, vama je smešno… Ako biste pravili liste stavova, vrednosti i važnosti u odnosu, to bi verovatno bile prilično različite liste, u nekim stavkama potpuno suprotstavljene. A kad iz toga krećete u nadmetanje ko je u pravu i čija istina je vrednija, možete se kretati samo ukrug, ne pronalazeći nikakav (pametan) zaključak. Ljubavni odnosi su dovoljno naporni i kad maksimalno pojednostavimo stvari, a kamoli kad sitničarimo i bavimo se glupostima.

Dakle, vaša istina je vaša, partnerova je njegova i obe su validne. Kad se složite da se ne slažete, postigli ste saglasnost, poštujući i sebe i jedno drugo. A poštovanje je ono sa čim možete da balansirate sva neslaganja i da pronađete kompromise koji funkcionišu.

Pročitajte i ovo: Korisne rečenice za rešavanje sukoba u partnerskim odnosima

Ne možete promeniti drugu osobu

„Ne možemo da promenimo druge, ali možemo da promenimo sebe.“ To je istina koju uvek iznova spoznajemo u svim bliskim odnosima, jedna od onih koje je najteže prihvatiti. Kada verujete da je partner na lošem mestu i da kod sebe treba da promeni određene stvari, možda ste potpuno u pravu – vi vidite šta je to što on treba da učini da bi bio zadovoljniji sobom i svojim životom, srećniji, opušteniji, uspešniji. Ali, ako to tražite od njega, ako ga pozivate na promenu, vučete i gurate, on će se ukopati u mestu, jer vaše ponašanje mu govori da nije dovoljno dobar, da vas je razočarao i da ne može da ispuni vaša očekivanja. Sto posto ćete znati da tako misli, kada vam kaže „ja sam bio ovakav i kad si se zaljubila u mene“.

Ljubavni odnosi neće opstati, a naročito se neće popraviti, ako vi vršite pritisak, dok je partner defanzivan – sve što govorite i činite iz najbolje namere, shvatiće kao napad, osećaće se ugroženo i braniće se. Ako ste to pokušavali do sada, prestanite i pokušajte ono drugo (što uopšte nije lakše) – radite na sebi i menjajte sebe. Vaša transformacija će sigurno dovesti do toga da se partnerski odnosi promene, čak i ako to znači da se završe i prekinu.

Impulsivne odluke 

„Ne donosite odluke pod nabojem.“ Impulsivno postupanje kada ste preplavljeni intenzivnim osećanjima, ne donosi ništa dobro, čak ni kada su ta osećanja pozitivna. Poplava emocija izaziva suženje svesti, a odluke koje donesete bez širine perspektive i objektivnosti, mogu imati doživotne posledice, naročito kada se radi o postupcima u ljutnji i besu. Naravoučenije – ne podižite kredit, ne potpisujte papire, ne potežite oružje, ne raskidajte i ne stupajte u brak, dok ne budete u stanju da razmišljate trezveno i objektivno. Možda ne možete da se pohvalite strpljenjem i tolerancijom, ali možete da prepoznate trenutak kad vas emocije preplavljuju i da kažete sebi da ste suviše ljuti, suviše uznemireni ili suviše srećni i uzbuđeni da biste jasno razmišljali i da se setite da su to situacije u kojima ne treba da preduzimate ništa radikalno i definitivno. Kada naučite da se vozite na emocionalnom rolerkosteru, partnerski odnosi imaju više šanse za opstanak.

Ljubavni odnosi se neguju slušanjem

„Ljudima je potrebnije da ih neko čuje, nego da ih savetuje.“ I to je vrlo istinito i ne baš lako za usvajanje. Svi želimo da pomognemo voljenim osobama koje se sa nečim bore, žale nam se i poveravaju. Želimo da im rešimo problem i dok nam pričaju u čemu je problem, mi razmišljamo, aktivno tražeći rešenje i nudeći ga bez oklevanja. Ali, to nije podrška, to nije pravi način da izrazimo svoju ljubav i brižnost, a naročito nije ono što je drugoj osobi potrebno. Učite da pažljivo slušate, da se pretvorite u uvo i da svojom pažnjom pokažete drugoj osobi da je razumete i da je podržavate. Slušajte bez promišljanja i izvođenja zaključaka, bez osuđivanja i prekidanja, samo slušajte. Na kraju, umesto da kažete partneru šta da radi, pitajte ga šta misli da uradi. U tome je sva razlika između nametanja, uzimanja nekog (kao slabijeg) u zaštitu i izražavanja poštovanja i pružanja podrške.

Ljubavni odnosi i ljubav – prema sebi

„Prvo morate da volite sebe.“ Ovo je istinit uvid, koji je neophodno uvesti u praksu. Ljubavni odnosi se grade na temeljima poverenja i poštovanja, ali najpre morate takav odnos imati sami sa sobom. Veza koju stvaramo nesigurni u sebe i željni potvrde i ljubavi od druge osobe postaje zavisnička nema osnove da se razvija u dobrom pravcu. Jedina osoba koja vam može dati ljubav koja vam je potrebna ste vi sami. Naučite da volite sebe zbog svega što jeste i vaše samopouzdanje i samopoštovanje će transformisati vaš partnerski odnos.

Uz dosledan trud da promenite svoj način razmišljanja, svoje stavove i postupke, ljubavni odnosi mogu se promeniti i razvijati i napredovati.

Pročitajte i ovo: Šta je relaciona samosvest u odnosima i kako da je postignete

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments