Kad je Charlotte Brontë odlučila da napiše “Džejn Ejr”, nije ni pretpostavljala da će roman postati jedno od najboljih književnih dela u engleskoj literaturi. Gotski roman o romansi guvernante i gospodina Rochestera postalo je momentalni klasik kom se čitaoci širom sveta i danas rado vraćaju. Osim toga, ko će odoleti priči o misterioznoj ženi zaključanoj na tavanu?

Kao Jane Eyre, i Charlotte Brontë je radila kao guvernanta

Jane Eyre je bila devojka iz provincije koja je bila zaposlena da radi kao guvernanta među nepoznatim ljudima. Isto se desilo i sa Brontë. Godine 1839. imućna porodica Sidgwick je zaposlila Charlotte kako bi živela na njihovom seoskom imanju i edukovala njihovu decu. Mrzela je svoj posao jer ju je zamarlo da se brine o “razmaženoj, nemirnoj deci, koju je neprestano morala da animira”. Postala je depresivna i povučena, pa ju je gopođa Sidgwick često grdila.

“Luda žena” na tavanu bila je inspirisana istinitom pričom

Kad je Brontë posetila kuću Norton Conyers u Jorkširu saznala je da je 60 godina ranije, mentalno obolela žena sve vreme provodila u sobi na tavanu. Priča je poslužila kao inspiracija za Berthu Mason, Rochesterovu prvu suprugu. Godine 2004, vlasnici kuće otkrili su skriveno stepenište koje je prvi sprat povezivalo sa tavanom, isto kao i stepenište koje je opisano u romanu.

Striktna škola koju je Jane pohađala postojala je i u Charlotteinom životu

Kad je Brontë imala pet godina, majka joj je preminula, ostavivši supruga samog sa šestoro dece. Otac je Charlotte, Emily i dve starije sestre, Mariu i Elizabeth, poslao je da pohađaju Clergy Daughters školu u Kouan Bridžu u Lankaširu. To je bilo striktno, “vojno” okruženje sa lošom hranom, hladnim zgradama i fizičkim zlostavljanjem. Lowood u “Džejn Ejr” zasnovan je na ovoj školi. Okrutni direktor, gospodin Brocklehurst, bio je inspirisan realnom osobom – sveštenikom Williamom Carusom Wilsonom.

Helen Burns je, zapravo, Charlotteina sestra Maria

Kao i o Helen Burns, Janeina drugarica koja umire u Lowoodu, niko nije brinuo o Mariji Bronte koja je bila maltretirana kad se razbolela u školi. Obe starije sestre Brontë, Maria i Elizabeth, u školi su obolele od tuberkuloze i preminule.

Comments