Naši životi su ispunjeni ljudima koji nas oblikuju dok rastemo, ali postoje oni koji se posebno ističu načinom na koji utiču na naše viđenje sveta, naše vrednosti, naš odnos prema sebi i drugima. Ovo su najvažniji ljudi u vašem životu:

Prvi prijatelj

Možda prvi prijatelj nije ostao vaš doživotni prijatelj, ali ponekad su ta prijateljstva, koja uspostavimo još u vrtiću ili osnovnoj školi, naši najduži i najvažniji odnosi. Prva osoba koju doživljavate kao prijatelja, kao nekoga kome se poveravate i sa kim pričate o svemu, sa kim idete u avanture i istražujete svet odraslih (cigareta popušena u tajnosti, izleti bez znanja roditelja…) dolazi obično u godinama kada počinjete da kritički posmatrate svet oko sebe i da pravite razliku i nalazite sličnosti između sebe i tog sveta. Dotle, vi ste ušuškani u udoban mali svet svoje porodice, pa čak i ako to nije srećna i podržavajuća porodica, vi joj pripadate i tu pripadnost ne dovodite u pitanje. Prvi prijatelj u vaš svet donosi uticaj i ponašanje iz svog sveta i obrnuto – i zajedno otkrivate da je svet mnogo veći od vaših porodica.

Roditelji

Koliko god bilo očigledno da vas roditelji najviše oblikuju i određuju, a i koliko god se borili protiv tog uticaja i nastojali sami sebe da oblikujete tako da ne budete kao vaši roditelji, jednog dana ćete se trgnuti i pomisliti „užas, potpuno sam ista kao moja majka/otac“. Uhvatićete sebe u tome, prepoznaćete svog roditelja u sebi i to baš u onome što vam kod roditelja najviše smeta i što ste nastojali da u sebi promenite i izbegnete. To je zastrašujuće osećanje, kao da nikada nećete biti zaista sasvim svoji.

Prva ljubav (koja vam je slomila srce)

Osoba u koju ste se prvi put zaljubili, sa svom predanošću i silinom i otvorenošću svoje mladosti može biti neko ko je najviše uticao na vas i ko se u vašem životu pojavljuje kao prekretnica – posle njega, više ništa nije bilo isto, odnosno, život se deli na pre i posle te ljubavi. Voleli ste i posle toga, slamalo vam se srce više puta, ali ništa vas nije obuzelo, potreslo i promenilo kao to prvo iskustvo ljubavi i bola. Jedno od najgorih i najtežih iskustava je spoznaja da nekoga želite i volite, a da vam on ne uzvraća osećanja i da ne možete da uradite ništa da to promenite, jer to prosto nije u vašoj moći.

Omiljeni učitelj

Ta dirljiva veza koju imate sa svojim omiljenim učiteljem, ostaće sa vama do kraja života. Uvek ćete se rado sećati svoje učiteljice, ili svog omiljenog profesora u srednjoj školi i nosićete u sebi vrednosti kojima su vas oni naučili – a naučili su vas kakva je zaista osoba od autoriteta i integriteta i kako se ljubavlju prema svom poslu, davanjem svega od sebe, svešću, savsnošću, ljubaznošću i posvećenošću, zaslužuje poštovanje. Oni će uvek biti svetionici vašeg života.

Idol iz detinjstva

U zavisnosti od toga koga ste obožavali u uzrastu između pet i 13 godina, usmerićete svoj razvoj u ovom ili onom pravcu, koji će se uglavnom odnositi na potkulturu kojoj ste skloni, odnosno, muziku koju slušate, način oblačenja i društvo koje je u „tom fazonu“. Ali, uz to „izbeglištvo“ iz društvenog sloja kome pripadate u društvene krugove kojima želite da pripadate, ostavlja trajan pečat na vama, u vidu vrednosti i stavova koje usvajate i kojima se upravljate celog života.

Comments