Pharrell Williams, kreativni direktor muške linije Louis Vuitton, dizajnirao je torbu koja podseća na klasičnu papirnu torbu za sendviče.

Louis Vuitton torba za sendviče – zašto je hit?

Po ceni od preko 3.000 dolara, velika clutch torba, napravljena od goveđe kože, odražava izgled skromne papirne kese koju obično dobijamo u prodavnicama ili pekarama, sa natpisom Louis Vuitton i plavim kopčom.

Lansirana 4. januara, ova torba “odaje počast svakodnevnim stvarima, a inspirisana je Louis Vuitton kariranim plastičnim kesama-torbama kariranog dezena iz 2007. i torbe u obliku limenke za farbu iz 2022. godine”.

Torbu smo prvi put videli na pisti, na Louis Vuitton reviji u Parizu u junu 2023.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pubity (@pubity)

Torbicu u obliku kante farbe dizajnirao je pokojni kreativni direktor brenda Louis Vuitton, Virgil Abloh, koji je u intervjuu za modni časopis Icon 2021. godine naveo umetnika Marcela Duchampa – poznatog po transformaciji svakodnevnih predmeta u umetnost – kao jednog od svojih heroja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by StockX (@stockx)

I druge modne kuće su koristile ovaj pristup: 2014. dizajner Ashish Gupta je prepravio plastičnu kesu za namirnice u aksesoar sa šljokicama po visokoj ceni, rekavši da odaje „omaž svakodnevnom životu“.

„To je, takođe, možda i pobuna protiv brze mode za jednokratnu upotrebu. U pitanju je uzimanje klasičnog, ali odbacivog predmeta i transformisanje u nešto dugovečno, što se može ceniti izvan uobičajenog konteksta zbog svog vanvremenskog kvaliteta dizajna“, dodao je Gupta u izjavi za CNN iz 2017.

Ali takvi dizajni mogu izazvati kontroverzu – i ismevanje. Godine 2017, Balenciaga je izbacila torbu od 2.145 dolara koja je izgledala baš kao IKEA plava Frakta torba od 99 centi, zbog čega je odmah postala viralna na društvenim mrežama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @shit.lookbook

Inače, ove nedelje je Pharrell predstavio treću kolekciju za Louis Vuitton u Parizu, a tema revije bila je američki Divlji zapad.

Pročitajte i ovo: Gucci je predstavio svoju prvu plant-based torbu u kampanji sa Billie Eilish

Naslovna fotografija: instagram.com/pubity

Božica Luković

Comments