Da li je već došlo vreme za lubenicu? Recite nam da jeste, jer to ujedno znači da je i leto tu, da su tu opušteni dani, da je tu prelepi miris savršene lubenice i okupljanje za stolom kada se ona posluži. Ta sočna poslastica obožavana je godinama, čak mnogo više od drugog voća, ali ima tu onoga – što nam nije dostupno stalno, to želimo više. I lubenice i jagode brzo prođu, a onda žudimo za njima godinu dana.

Da li si znala da lubenice nisu popularne samo u ishrani? Koriste se i kao materijal za nameštaj, ali se koriste i u kozmetici. Ovog leta lubenica neće biti samo tvoja omiljena poslastica, već i omiljeni #skincare trend, koji ćeš obožavati! 

Međutim, nije ništa novo i revolucionarno to što se lubenica koristi i u kozmetici. To smo znali. Međutim, sada se sve više potencira na njenim pozitivnim dejstvima. Dakle, lubenice sadrže vitamite A, C i E, a upravo ti vitamini su i potrebni koži. Azijska kultura već vekovima koristi lubenicu u ove svrhe. Lubenica se koristi kako bi smanjila crvenilo lica, kako bi ublažila upalne procese i uticala na izgled kože. Vitamini koje sadrži lubenica uz pomoć svojih antiokcidacijskih elemenata doprinose boljem izgledu kože i smanjuju stres. 

Ono što je zanimljivo jeste da možete skinuti crveni deo lubenice, iseći sve dok ne dođete do onog belog i onda namazati to na lice, a onda iseći kolutiće i staviti ih na oči. Osetićeš osveženje odmah nakon skidanja.

Kao što već i znamo lubenica ima čak 90% vode, što znači da je odlična za hidrataciju kože. Bukvalno svaki njen deo je dobar za ponešto. Pulpa, odnosno crveni deo je najbolji za hidrataciju, kora bostana je ideaalna za iritacije, a seme je obogaćeno masnim kiselinama što znači da i seme doprinosi održavanju hidratacije. 

Comments