Osim što je osvežavajuća i slatka, lubenica može da učini da vaše lice izgleda blistavo i zdravo. Ova zdrava i sočna poslastica ima važan status u svetu voća, ali njena privlačnost i višestruka korist se ne zaustavljaju tu. Prema rečima dermatologa, lubenica takođe zauzima posebno mesto u industriji lepote – posebno kada je u pitanju nega kože.

Mnoge skincare kreme i preparati za negu koriste ovu slatku voćku zbog njenih hidrirajućih i umirujućih svojstava i predviđamo da ćemo videti sve više proizvoda sa dodatkom lubenice u godinama koje dolaze. Izdvojili smo razloge zašto je lubenica korisna za vašu rutinu nege kože.

Lubenica za negu kože – zašto baš ona?

Drugačije poznata i kao Citrullus lanatus, ovo glomazno voće je većinski sastavljeno od vode – tačnije, sadrži čak 92% vode i 7.55% ugljenih hidrata. Iz tog razloga, lubenica predstavlja izuzetno hidrirajući i osvežavajući plod koji možete da konzumirate kao poslasticu, ali i kao koristan proizvod u svojoj skincare rutini. Korišćenje lubenice takođe nudi mnoge zdravstvene prednosti jer je bogata likopenom, vitaminom A, vitaminom C i antioksidansima. Kao sastojak za negu kože, lubenica ima nekoliko pogodnosti za vas: hidrira kožu, smanjuje upalu i bogata je antioksidansima koji obećavaju zdravlje kože.

Benefiti lubenice u skincare rutini

Bogata je hranljivim materijama i antioksidansima: lubenica sadrži mnoge važne sastojke koji su korisni za kožu, kao što su vitamini A i C, koji mogu pomoći kod beživotne ili oštećene kože.

Lubenica takođe sadrži još jedan moćan antioksidans koji štiti kožu, a to je likopen. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji izazivaju UV zračenje i zagađivači iz okoline. Štiteći kožu od oksidativnog stresa, lubenica može pomoći u sprečavanju prevremenog starenja, održavanju elastičnosti kože i promovisanju mlađeg izgleda.

Hidrira kožu: lubenica je naročito osvežavajuća zbog visokog sadržaja vode. Iz istog razloga, proizvodi za negu kože sa lubenicom ili na njenoj bazi mogu da hidriraju kožu i pomognu u borbi protiv suvoće i ispucalosti.

Svakodnevno nanošenje proizvoda koji u svom sastavu imaju lubenicu obnavlja vlažnost kože, poboljšavajući nivo hidratacije i smanjujući grubost i vidljivost finih linija. Osim toga, ulje iz semenki lubenice sadrži linolnu i arahidonsku kiselinu, koje značajno pomažu u održavanju ćelijske membrane.

Umiruju kožu i poboljšavaju njenu elastičnost: na ovaj način, lubenica smanjuje upalu i akne. Proizvodi za negu kože sa lubenicom bogati su aminokiselinama, što ih čini odličnim izborom za osetljivu kožu sklonu neželjenim promenama. Takođe, u određenim slučajevima mogu da pomognu u izjednačavanju teksture kože, a uz to je osvetljavaju i dodaju poseban sjaj.

Lubenica sadrži aminokiseline poput citrulina, koje imaju umirujući i protivupalni efekat na kožu. Kada se koristi u nezi kože, lubenica može da pomogne u ublažavanju crvenila, iritacije i osetljivosti, što je korisno za osobe sa osetljivom ili reaktivnom kožom. Ako se izlažete hladnim i suvim temperaturama – tu je još jedna korist, jer citrulin takođe može da pomogne u zaštiti kože u ovim uslovima.

Kako koristiti lubenicu u svakodnevnoj upotrebi?

Postoji mnogo načina na koje možete da uključite lubenicu u svoju rutinu nege kože. Najbolje je koristiti formulisane proizvode koji sadrže lubenicu kao sastojak umesto da pokušavate da pravite vlastite proizvode. Važno je obezbediti da je proizvod efikasan, dugotrajan i bezbedan za vašu kožu.

Proizvodi za negu kože koji sadrže ekstrakte lubenice ili ulje iz semenki lubenice, formulisani su da pruže stabilne i standardizovane koncentracije korisnih jedinjenja, što osigurava dosledne i pouzdane rezultate. Ulje iz semenki lubenice bogato je esencijalnim masnim kiselinama i pomaže da se zadrži vlaga i zaštiti barijera kože.

Tražite hidratantne kreme, serume, maske i sprejeve koji sadrže ekstrakt lubenice (na primer, ulje iz semenki lubenice) kao sastojak. Najbolje rezultate ćete postići koristeći serum sa aktivnim koncentracijama antioksidansa i masnih kiselina iz lubenice. Aktivne koncentracije sastojaka su važne, a ako je koncentracija aktivnog sastojka suviše niska, nećete videti očekivani efekat.

Nuspojave lubenice

Lubenica je sastojak koji je generalno bezbedan i ne izaziva iritaciju kod većine tipova kože. Međutim, ako ste alergični na nju, najbolje je da izbegavate proizvode za negu kože koji sadrže ovo voće. Takođe bi trebalo da prestanete da koristite proizvode sa dodatkom lubenice ukoliko ste doživeli bilo kakvu iritaciju. I, kao i uvek, ako se iritacija istrajava, konsultujte se sa dermatologom.

Pročitajte i ovo: I vašoj koži je potreban “workout”: Evo kako da se pravilno brinete o njoj

Naslovna fotografija: pinterest.com/vogue.com

Milica Nešić

Comments