Prvo je postojala “Ulica Sezam” (Sesame Street ), onda se neko dosetio i napravio zasebni šou – “Mapetovce” (The Muppet Show). Za razliku od svojih prethodnika, “Mapetovce” su gledala i deca, ali i odrasla publika. I mada u početku ništa nije ukazivalo da će serija imati impozantnu gledanost, ubrzo je demantovana ovakva pretpostavka – “Mapetovci” su dočekani raširenih ruku i postigli fantastičan uspeh – 235 miliona gledalaca širom sveta i emitovanje u preko 100 zemalja.

148 Lutke zbog kojih se smejemo: The Muppets

Lutke koje su osvojile svet

“Mapetovci” su se od “Ulice Sezam” odvojili slučajno. Najpre je njihov idejni tvorac Džim Henson (Jim Henson) napravio dva tridesetominutna specijala pod nazivom “Mapet šou” i sasvim neočekivano dobio šansu koja se ne dobija – komercijalna stanica ATV je Hensonu ponudila da počne sa prikazivanjem nove serije na njihovoj televiziji.

Serija se prikazivala pet sezona i za to vreme postala sinonim za najduhovitije lutkarsko ostvarenje. Obilovala je dosetkama, visprenim rečenicama, izrazitom duhovitošću, crnim humorom, parodijom, bizarnim i apsurdnim elementima.

234 Lutke zbog kojih se smejemo: The Muppets

Henson sa svojim junacima

Reč muppet je kovanica reči marionette and puppet, a osmislio ju je Henson. Protagonisti su fantastični, razlikuju se od srodnih vrsta lutaka po izrazitoj pokretljivosti, ekspresivnosti. Karakteristični su po široko otvorenim ustima i komičnim ping-pong lopticama kao očima. Mogu biti bilo šta: ljudi, životinje, biljke, predmeti ili, jednostavno, čudovišta i bića stvorena pravo iz mašte.

333 Lutke zbog kojih se smejemo: The Muppets

Omiljeni televizijski par

Glavni lik, ujedno i domaćin emisije, bio je žabac Kermit (Kermit the Frog) – direktor pozorišta u kojem se dešavala radnja. Interesantno je da je baš Kermitu glas pozajmljivao Henson. U njega je zaljubljena kapriciozna i samoljubiva Miss Pigi (Miss Piggy), a jedan od najurnebesnijih likova je perfomer Gonzo (Gonzo), koji se izdvajao nespretnošću i činjenicom da gotovo nikad ne uspeva da realizuje svoje zamisli. Verovatno jedan od omiljenih junaka ove serije je Zverko (Animal), koji dovodi do suza gledaoce uporno tragajući za namirnicama od gvožđa. Ipak, većina se rado seća nepodnošljivih, džangrizavih komentara kritičara iz VIP lože – čuvenih Statlera (Statler) i Valdorfa (Waldorf).

424 Lutke zbog kojih se smejemo: The Muppets

Vupi Goldberg se pojavila i u TV seriji, ali i u filmu iz 2012. godine

O ogromnom uspehu serije svedoči i podatak da je u petosezonskom emitovanju ugostila više od sto filmskih i muzičkih zvezda. Gotovo da je bio prestiž pojaviti se u ovoj lutkarskoj seriji. U pojedinim epizodama su se pojavili: Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg), Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer), Džon Klis (John Cleese), Rodžer Mur (Roger Moore), Elton Džon (Elton John) i mnogi drugi.

521 Lutke zbog kojih se smejemo: The Muppets

Ove godine "Mapetovci" su dobili zvezdu na Bulevaru slavnih

Poslednja epizoda “Mapetovaca” prikazana je 1981. godine, a nakon toga snimljene su “Bebe Mapeti” (Muppet Babies). U više navrata “Mapet šou” je transformisan u dugometražni film, a poslednji u nizu je onaj iz 2011. godine reditelja Džemsa Bobina (James Bobin).

I danas nakon više od tri decenije od njihovog prvog prikazivanja, “Mapetovci” uživaju veliku slavu. Mašta, kreativnost i duhovitost su elementi koji ovu seriju čine evergrinom, a njene junake ikonama pop kulutre.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments