Ljude možemo podeliti na dve grupe: ljubitelje mačaka koji ne mogu da se suzdrže da ih ne ugnjave i one koji ih izbegavaju po svaku cenu. Uprkos tome da li ih obožavate ili ih ne želite u svojoj blizini, verujemo da ćete želeti da vidite koja ste mačka prema svom horoskopskom znaku.

Da li ste znali da se u vašem telu oslobađa „hormon ljubavi ili vezivanja“ dok mazite mačku? To u velikoj meri pomaže i da se oslobodite stresa, a istraživači veruju da vlasnici mačaka imaju mnogo manje šanse da dožive srčani ili moždani udar.

Postoji oko 70 različitih rasa mačaka što znači da svako od nas može da pronađe krznenog prijatelja koji mu najviše odgovara i obrnuto. U nastavku saznajte koja ste mačka prem svom horoskopskom znaku. 

Ovan – bengalska mača

Za Ovnove mnogi kažu da su rođeni da budu divlji. Sve što opisuje ovu vrstu, šareno krzno i atletska građa, može se reći i za Ovnove. Za ljude rođene u znaku Ovna važi da imaju jaku ličnost i sjajno držanje, da su privrženi koliko i razigrani. Slično vašoj vladajućoj planeti Marsu, bengalske mačke su zbog svoje mišićave muskulature veće od ostalih rasa mačaka. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thor The Bengal (@bengalthor)

Bik – persijska mačka

Persijske mačke ponosno nazivaju lutkama i to s pravom. Slično Bikovoj veoma otmenoj vladajućoj planeti Veneri, nema ništa lepše od mačića persijanaca. Sve, od sjajnog krzna do šarmantnih crta lica, persijske mačke i Bikovi zaista idu ruku pod ruku jer ih povezuje senzualnost. Kad persijske mačke ne čiste svoje prelepo krzno, one najradije odmaraju i spavaju. Za ovu rasu važi da je opuštena jer voli da se mazi sa svojim vlasnicima. Strpljive i nežne, persijske mačke vam mogu pružiti bezuslovnu ljubav samo ako vam veruju, isto kao i Bikovi.

Blizanci – abisinska mačka 

Brilijantne i duboko radoznale, abisinske mačke su živahne isto kao i Blizanci. Za ovu rasu se često vezuje uglađena i vitka građa, i upečatljiv pogled koji se lako može pomešati sa nestašlukom. Međutim, imaju mnogo osobina koje se mogu prepisati psima, posebno kada radoznalost preuzme komandu. Abisinske mačke su okretne, inteligentne i odlični lovci, ali i malko nestašne kad provode vreme sa svojim vlasnicima. Bilo da su Bliznaci ili abisinci u pitanju, uvek je vreme za igru i nestašluk.

Rak – škotski fold

Nije uopšte lako pronaći rasu mačaka koja je slatka kao Rakovi. Međutim, ako pažljivo pogledate pripadnike ove rase, primetićete njihovu medenu, okruglu, čupavu glavu. Velike i nežne oči povezuju Rakove i škotske foldove koji su komunikativni i privlače pažnju. Kao da nije dovoljno što su Rakovi nežni i srdačni, takva je i ova rasa – obožava da se mazi. Škotski fold ne zahteva mnogo posla i obožava da bude u naručju svoje ljudske porodice, što važi i za Rakove. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@thecatscottish)

Lav – ragdol

Ragdol je rasa koja voli da bude u centru pažnje isto koliko i Lavovi, te je zato nazivaju i kraljevskom vrstom. Slično toplom i harizmatičnom suncu, ragdol mačke su društvene i njihova pojava obara s nogu. Prijateljski su nastrojene, ali i glasne kad je potrebno. U stanju su, kao i Lavovi, da pruže i previše ljubavi ako je to moguće i traže više pažnje od ostalih rasa. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ragdoll.nl ❤ (@ragdoll.nl)

Devica – Mejn kun

Nežne prirode i prijateljski nastrojene, Device i Mejn kun mačke su veoma slične zbog svoje prizemne i živopisne prirode. Misteriozne su isto koliko su im šare različite i raznobojne, jer nijedan Mejn kun nije identičan. Kod ove rase se ističe poslušnost i urođena privrženost, što je tipično i za Device. Pored toga što su ove mačke snalažljive i produktivne, veoma su posvećene svemu što rade. Mejn kun mačke su velikog rasta, a zbog svoje topline i druželjubivosti, mnogi ih smatraju idealnim za porodice, naročito sa decom.

Vaga – sibirska mačka

Ne postoji ništa više što Vaga voli od ljubavi, a isto je i sa sibirskim mačkama. Vage teže balansu i harmoniji i uvek su otvorene za kompromis i ta energija se poklapa sa sibircima. Pritom, dlaka sibirskih mačaka proizvodi manje hemikalija koje su vezane za alergene. I Vage i ove kratkodlake mačke više vole da budu u dobrom društvu i nikada ne prestaju da budu slatke, ali su u isto vreme i nezavisne, što je karakteristično za vladajući element Vage – vazduh. 

Škorpija – sijamska mačka

Reći da je ova rasa teritorijalna bilo bi potcenjivanje, ali ovakvo ponašanje uopšte nije strano za Škorpije. Naprotiv, slično kao kod izuzetno inteligentnih sijamaca, radar Škorpije može da oseti šta se dešava u njenom okruženju. Jasno je da Škorpije strasno vole i veoma su naklonjene, ali nije ih lako pročitati. Kada se osećate ugroženo, nezgodna narav Škorpije izlazi na površinu. Slične tome su i sijamske mačke koje znaju biti izazovne, ljubomorne i anksiozne kad su odvojene od vlasnika. 

Pročitajte još: Kako da uz pomoć horoskopa poboljšate svoje zdravlje?

Strelac – korniš reks

Energična, entuzijastička i optimistična priroda su razlozi zbog čega se Strelci ističu, a slično važi i za korniš reks mačke. Osim što ovim znakom vlada mudri Jupiter, Strelce krase duge noge i čvrsti listovi. Iako su korniš reks srednje veličine, njihova ogromna harizma objašnjava zašto nam nekada izgledaju veće nego što zapravo jesu. Na kraju krajeva, razmišljanje Strelca i spontano razmetanje se ogledaju u krilatici fake it ’till you make it.  Ovo podseća na način na koji je nastala ova rasa mačaka, jer je bila rezultat spontane mutacije – majka je bila obična mačka, a otac nepoznat. 

Jarac – američka kratkodlaka mačka

Jarčevi su izuzetno ponosni na svoju radnu etiku, što mogu da zahvale Saturnu – svojoj vladajućoj planeti. Interesantna činjenica je da su američke kratkodlake mačke nastale od radnih mačaka, čiji je posao uključivao kontrolu glodara u poljoprivrednim okruženjima. Ovo objašnjava njihove urođene lovačke instinkte, što govori o intuiciji Jarčeva oko investicija i poslovnih odnosa. Tradicionalna rasa je postala široko poznata krajem 1800-ih, a vintage estetika Jarčeva ide ruku pod ruku sa istorijom ove mačke. 

Vodolija – sfinga

Možda se sećate, možda ne, ali ove čudne i šarmantne mačke smo zapazili u filmskoj trilogiji Austin Powers. Njihova akrobatska građa je egzotična i nalik vanzemaljcu. Da mačka sfinga ima vladajuću planetu u astrologiji, to bi bio niko drugi do nestalni Uran. Slično, ništa u vezi sa ovom rasom nije „normalno“ ili tipično, barem u poređenju sa drugim mačkama. 

Ribe – britanska plava kratkodlaka mačka

Ribe i ova rasa su veoma slične. Britanske plave kratkodlake mačke uglavnom spavaju 10 do 16 sati dnevno, što podseća na uspavanog vladara Riba – Neptuna. Ove mačke krasi gusto i plišano krzno. Njihova dlaka je mistična zahvaljujući genu nalik kameleonu koji razređuje crni pigment u njihovom krznu, koji im daje plavičastu nijansu. Temprament im je nežan i vole da se druže. Uglavnom se za Ribe misli da deluju previše dobro da bi bilo istinito, što važi i za ovu rasu.

Pročitajte još i: Koja ste rasa pasa prema svom horoskopskom znaku?

Naslovna fotografija: instagram.com/thecatscottish

Marija Gavrilović

Comments