Previous
Next
IMG 7354 1 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve
IMG 7873 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve
IMG 7850 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve

Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve

U ponedeljak se završio poslednji dan zimskog izdanja sajma Maison&Objet u Parizu, inače nezaobilazne trendseting destinacije za mnoge industrije. Maison&Objet je jedan od svetskih najpopularnijih sajmova iz oblasti dizajna enterijera, lajfstajla i, uopšte, dizajna. Dva puta godišnje u Parizu okupi preko 2.300 izlagača i na hiljade trendova koje dođe da vidi oko 60.000 posetilaca. Otvoren samo za profesionalce iz industrije.
 
Maison&Objet je “heart&soul dekora, dizajna i lajfstajl sveta” kako tvrde za sebe. Mi tvrdimo da bismo sa ovog sajma odneli sve, a doneli smo samo utiske. Šta je to sve donelo ovogodišnje, jubilarno izdanje sajma?
maisonobjet 1ligne logotype noir Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve
IMG 8018 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve
IMG 7441 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve

Trideset godina sajma

Ove godine je izdanje sajma bilo posebno, jer slavi i svoj 30. rođendan. Mesto okupljanja arhitekata, grafičkih dizajnera, dizajnera enterijera, do nabavke raznih prodajnih lanaca, hotela koji tragaju za novim trendovima ili novom ponudom za svoje biznise.
 
Sajam je prevelik, prostire se na 7 velikih hala i nemoguće je da ga obiđete za jedan dan. Dobro, za to imate priliku i nekoliko još dana koliko traje. Maison&Objet nudi zaista širok spektar stvari koje možete videti, ali za kraću posetu poput naše treba dobro postaviti prioritete. 
 
Da li vas više zanima industrijski, grafički ili tekstilni dizajn, da li želite da vidite koji su trendovi u ponudi za dekoraciju doma, kućnog tekstila ili kozmetike i aromaterapije. Ili krenete redom, pa dokle stignete. Svakako ćete uživati.
 
Kako će izgledati stationery program naredne sezone, pa društvene igre. Trendovi iz oblasti dizajna tehnike i gedžeta, smart giftova i igračaka. Pa kuhinjski program, kupatilo, dizajn tapeta, ali i veliki segment posvećen osveživačima vazduha, svećama i pratećem programu. Baštenski program, sitan nameštaj, zidne dekoracije i grafike. Letnji program, program torbi. I možda po čemu je sajam najprepoznatljiviji to je kućna dekorativa, odnosno, činije, vaze, posude, skulpture. Sve je to deo ovog sajma.
 
Za one sa više vremena, format izložbe Maison&Objet proširen je i panelima, tematskim instalacijama, ali i dešavanjima van sajamskih krugova u vidu izložbi i evenata u samom centru Pariza, na više lokacija pod nazivom Maison&Objet in the City.

Tech Eden kao tema

Noseća tema ovogodišnjeg sajma bila je Tech Eden sa idejom da se ohrabre izlagači da predstave inovativni i održivi dizajn koji je miks prirode i tehnologije. Organizator je želeo da podeli viziju zaista poželjne budućnosti prostorima u maloprodajnoj, stambenoj ili ugostiteljskoj industriji. I čini nam se da smo uspeli i da je vidimo.
 
Nakon niza tematskih hala, u jednoj od glavnih hala sajma posvećenoj dizajnu eneterijera, postavke bile podeljene na dva dela – FOREVER i drugi deo postavke TODAY osvrćući se ka današnjim trendovima i relevantnim izlagačima iz oblasti enterijera.
 
Međutim, posebnu pažnju u hali 7 privukla je instalacija dizajnera Mathieu Lehanneura koji je proglašen i dizajnerom godine. Inače, Mathieu je dizajnirao i čuvenu olimpijsku i paraolimpijsku baklju za Olimpijadu koja se za nekoliko meseci dešava u Parizu. Umetnik je iskoristio poziv sajma da na 160 kvadratnih metara predstavi svoju enterijersku viziju budućnosti u žutom pod nazivom The project Outonomy.
 
Ovo je sajam na kojem se ne oduševite samo izloženim. Trendovima i inovacijama koje ste došli da vidite. Ono što ne možete da ne primetite je koliko je visok nivo prezentacije celog nastupa, od dizajna štanda, kreativnog izlaganja proizvoda, upotrebe materijala, pa do komunikacije i kontakta sa posetiocima. 
IMG 8011 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve
IMG 7996 Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve

Maison&Objet trendovi koje smo videli

Kad smo kod dizajna, pruge su patern koji je možda obeležio ovaj sajam. Verovatno će i narednu sezonu. Nije bilo bar jedne opcije dekorative, plažnog programa, posuđa ili druge izložene kategorije bez ovog dezena. U svim bojama, a najčešće letnjim: žuto-bela, plava-bela, crvena-bela.
 
Jedna od zapaženijih inovacija, kada je kućna dekorativa u pitanju, jeste 3D štampa objekata, u ovom slučaju posebno vazi koje su pored spoljnog štampanog dela imale i unutrašnji stakleni umetak za vodu. Od austrijskog Sheyna ili Recozy brenda, recimo, svaki komad je autentičan na svoj način.
 
Kada je u pitanju materijalizacija, i dalje samo prirodno i organsko, ali i kada je u pitanju taktilnost, ali i vizuelnost, tu je i soft momenat. Kamen, mermer, drvo i drugi prirodni materijali dominiraju i dalje kada je u pitanju deco dizajn.
 
Skoro svaki brend kućne dekorative ima i crnu i belu kolekciju, očigledno je to MUST. Ali ono što je dominiralo ove godine su sve boje. I to što jače, življe i hrabrije. Poput fluoroscentnih 3D štampanih vaza ili keramičkih višebojno drečavih ćupova i vaza.
 
Dizajn patern je uvek trend, samo što su se ovde mogle videti i grafički naprednije, svežije i hrabrije verzije, raznih pravaca. I nadamo se da će ih biti što više u enterijeru ove godine.
 
I bitan moment ove godine su inovacije. U vidu pomenutih već 3D štampanih vaza koje mogu da menjaju i boju, preko papirnih vaza, do novih i drugačijih materijala u upotrebi u kuhinji i van nje, drugačijeg pakovanja za pojedine kategorije.
 
I dok se sležu utisci sa ovog sajma koje je jedino moguće poneti sa njega, ostatak naših misli već obrađuje činjenicu da je isti sajam opet u septembru ove godine à Paris.
maisonobjet 1ligne logotype noir Sa Maison&Objet u Parizu odneli biste sve
Ivan Živković, izveštač sa Maison&Objet iz Pariza

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X