Još jedan rođendan Naxi radija i prilika za rođendanski intervju – a ovu godinu je svakako obeležila pandemija, iskustvo lokdauna i strahovanje od svega što može da nas zadesi, jer kraj ove situacije nikako nije na vidiku. U održavanju zdravog duha i razuma, muzika je jedan od ključnih elemenata, i slušanje muzike ćete naći kao preporuku i savet stručnjaka, za prevazilaženje raznih kriznih situacija. Razgovarali smo sa vlasnicom i glavnom i odgovornom urednicom Naxi radija, Majom Rakovic, povodom 26. rođendana radija u aktuelnim okolnostima. 

798A7244 e1606303108746 Maja Rakovic, vlasnica Naxi radija: Moda je za mene jedan od načina komunikacije sa svetom

WANNABE MAGAZINE: Kako ste se suočili sa epidemiološkom situacijom i kako ste joj se prilagodili?

MAJA RAKOVIC: Pandemija Koronavirusa pred sve nas stavila je bezbroj izazova sa kojima se trebalo suočiti. Od samog starta odlučili smo da budemo hrabri, ali i izuzetno oprezni, kada su pitanju naši životi i poslovanje. Svesni činjenice da je zdravlje na prvom mestu, pridržavajući se svih saveta i mera koje su propisali medicinski stručnjaci i Vlada Srbije, prilagodili smo uslove rada na radiju novoj epidemiološkoj situaciji. Maske su obavezne, dezinfekcija prostora vrši se po nekoliko puta dnevno, a zaposlenima je savetovano da ukoliko procene da su imali kontakt sa zaraženima ostanu u izolaciji. Na sreću, iako smo veliki sistem, nismo imali problema u samom timu, zbog čega sam posebno srećna. Osećaj zajedništva nas je spojio, i još jednom pokazao da odlično funkcionišemo i u ovim, drugačijim okolnostima. 

WANNABE MAGAZINE: Da li se sadržaj koji ste nudili slušaocima donekle promenio, da li su okolnosti uticale na programsku šemu?

MAJA RAKOVIC
Od prvih dana lockdown-a znali smo da će radio igrati veoma važnu ulogu u životima naših slušalaca, da će na radiju pravoremeno dobiti sve potrebne informacije, ali će se uz lepu muziku i opustiti, razveseliti. Istraživanja svetskih naučnih instituta pokazala su da je radio za vreme globalnog karantina bio slušaniji nego ikada, pa je uz televiziju i internet bio najprisutnija stvar u životima svih nas. Ljudima je jednostavno bio potreban dobro raspoložen prijatelj, koji uvek ima pravu informaciju i pravu pesmu za njih, i to u pravom trenutku. To je bio radio u svetu, a Naxi radio u Srbiji. Znamo koje pesme pokreću naše slušaoce, pa smo ih  proteklih meseci emitovali i više nego ranije. Pesma “Nema povlačenja, nema predaje”, kultne grupe Revolveri, postala je naša himna karantina, a na stotine slušalaca javljalo nam se kada bi u programu čulo pesme poput “Plava ptica”, “Za milion godina”, “Beograd” ( Vlada i Bajka). Na takav naboj emocija i optimizma niko nije ostao imun.

Tokom karantina dobijali smo bezbroj poruka na društvenim mrežama, a tokom jutarnjeg i dnevnog programa telefon nije prestajao da zvoni. Svi koji su se javljali bili su beskrajno zahvalni zbog optimizma i lepih emocija koje smo delili sa njima. Moram i da se pohvalim da smo tokom svih ovih meseci održali kontinuitet u snimanju i emitovanju emisije “Mojih 50”, u kojoj su i pored ovakvih okolnosti, gostovale iz nedelje u nedelju, najveće domaće zvezde, kao i da smo uspeli da i ove godine održimo tradiciju dodeljivanja najveće radijske nagrade Naxi zvezda. Na svim tim lepim stvarima gradili smo naš programski sadržaj, ali isto tako nismo zanemarili važnost informativnog programa, pa je naša redakcija vesti među prvima saopštavala najbitnije informacije za naše građane. 

798A7058 e1606303167798 Maja Rakovic, vlasnica Naxi radija: Moda je za mene jedan od načina komunikacije sa svetom

WANNABE MAGAZINE: Koji je vaš recept za vedar duh tokom celog dana, u situaciji u kojoj smo i sada, bez jasne vizije kako ćemo dalje?

MAJA RAKOVIC
Situacija sa Koronavirusom naterala nas je da reorganizujemo listu prioriteta i da neke stvari stavimo na čekanje. Nijednog trenutka nisam izgubila optimizam, i bez obzira na to što mi nedostaju mnoge stvari, naročito druženja sa prijateljima i putovanja, znam da će i ovo proći kao što sve mora da prođe, i da ćemo se ubrzo svi vratiti na onaj naš “stari”, lepi život. Tako je i kada je Naxi radio u pitanju. Vizija Naxi radija od samog starta bila je da širi ljubav i iskrene emocije kroz muziku koja povezuje sve generacije. Svuda gde se slušamo, a zahvaljujući Naxi digital platformi prisutni smo širom sveta, ljudi kažu da Naxi radio prepoznaju kao radio koji širi ljubav i koji spaja ljude. Srećna sam zbog toga što, i danas, uprkos svim okolnostima, uspevamo u tome.  

WANNABE MAGAZINE: Kada pogledate i oslušnete oko sebe, šta vidite, šta osećate, kakva energija preovlađuje? Šta mislite da je ljudima potrebno i na koji način doprinosite tome?

MAJA RAKOVIC
Kada pogledam oko sebe vidim s jedne strane mnogo uplašenih ljudi, često vidim ljude koji su depresivni, ali vidim i one koji sebe ubeđuju da korona nije toliko opasna i čak se i ne čuvaju. Sigurno je da ni jedno ni drugo nije dobro, i po meni je najbolji recept ne padati u očajanje, paniku i depresiju, već se okrenuti nekim lepim stvarima – knjigama, dobrim filmovima, muzici. Ljudima je više od svega potrebno da se opuste i da se podsete lepih trenutaka koje smo svi do sada proživeli. Kao što sam već pomenula, meni lično najviše nedostaju putovanja, a u razgovoru sa prijateljima zaključujem da je kod većine isto tako.

Kao podsetnik na neke lepe stvari služe nam društvene mreže, a posebno je važna muzika koju smo slušali u nekom, samo nama važnom trenutku, u nekom posebnom gradu, daleko od kuće… Da…  Ljudima definitivno nedostaju putovanja, sloboda, osećaj sigurnosti, nedostaju nam svima zagrljaji i poljupci. Važno je da svi zajedno na ovo gledamo kao na period koji će proći, i koji će nas naučiti koliko je bitno da cenimo stvari koje smo ranije imali, ali smo ih olako shvatali. Naš doprinos, kao radija, biće ponajviše u tome da naše slušaoce kroz muziku svakodevno podsećamo na sve lepo što život donosi.

798A7069 e1606303196667 Maja Rakovic, vlasnica Naxi radija: Moda je za mene jedan od načina komunikacije sa svetom
Comments