Majndfulnes je praksa svesnosti – namernog obraćanja pažnje na sadašnji trenutak, bez osuđivanja i zaključivanja i uključuje svesnost misli, emocija, telesnih senzacija i okoline, bez ometajućih misli iz prošlosti ili o budućnosti.

Majndfulnes se često povezuje sa meditacijom i može se kultivisati kroz različite prakse, kao što je svesno disanje, unutrašnje „skeniranje“ tela i svesni pokreti. Cilj ovih tehnika je podizanje svesnosti, smanjenje stresa i poboljšanje sopstvenog blagostanja učenjem da svoje iskustvo posmatramo sa radoznalošću i saosećanjem.

Pored toga, majndfulnes praksa pokazuje mnoge prednosti, kao što je smanjenje anksioznosti i depresije, bolji san, povećanje otpornosti i poboljšanje kognitivnih funkcija.

Majndfulnes tehnike za promišljeniji i ispunjeniji život

Vežbanje zahvalnosti

Praktikujte majdfulnes kroz zahvalnost – ne čekajte da je osetite spontano, kao reakciju na nešto što trenutno zapažate, već potražite namerna zapažanja koja izazivaju zahvalnost. U izazovima života, lako je dobre i čudesne stvari uzimati zdravo za gotovo, dok nas zaokupljaju one problematične i opterećujuće. Nesreća i nezadovoljstvo imaju sposobnost da nam suze svest i zarobe pažnju, a upravo nam je potrebna široka perspektiva i dublja svest, da bismo shvatili svoje nezadovoljstvo i rešavali probleme. Zato se svakodnevno setite stvari zbog kojih ste zahvalni, koje vas oplemenjuju, koje su vam dragocene. Setite se dobrote koju dajete i primate, setite se oslonca i podrške koje ste imali u najtežim trenucima u životu, setite se sitnih gestova i reči koje su vam mnogo značile. A kada prizovete osećaj zahvalnosti, on je tu, u vama, ispunjava vaše srce u sadašnjem trenutku.

Majndfulnes čulnih opažanja

Ovom vežbom možete započeti dan, uz jutarnju kafu i mir koji osećate dok izdvajate ovaj poseban deo dana samo za sebe. Odvojte minut obratite pažnju na senzacije koje primate kroz svojih pet čula. Obratite pažnju na stvari u svom vidokrugu, na mirise koje osećate, teksturu odeće koju nosite ili nameštaja na kome sedite, ukus omiljenog napitka, zvuke koje čujete u svom domu i one koji dopiru spolja. Kada tokom dana osetite da ste napregnuti ili rasejani, ponovite vežbu. Majndfulnes čulnih opažanja usidruje vas u sadašnjem trenutku, otklanja napetost i poboljšava fokus.

Promenite jednu naviku

Osećati želju za promenom i poboljšanjem je dobro, ali težina zadatka vas može vas lako savladati i dovesti do odustajanja. Majndfulnes praksa predlaže da ne pokušavate da radite na svim „frontovima“ odjednom – odvojte jednu naviku koju želite da promenite, ili usvojite i radite na njoj. Ako želite da živite zdravije, nemojte odjednom početi da držite dijetu, vežbate i korigujete navike spavanja – odaberite jedno. Uvedite vežbanje i doterujte i korigujte tu korisnu naviku dok ne postane deo vaše svakodnevice, vezan za određeno doba dana. Biće potrebno neko vreme da to usvojite, a za to vreme ćete već videti i rezultate svojih napora, bićete motivisaniji da se pozabavite sledećom promenom, jer ćete imati u iskustvu uspeh i napredak koji ste ostvarili na jednom polju.

Pročitajte i ovo: Svesnost: Kako da umirite svoj um i stvorite unutrašnju tišinu

Odvojte vreme za opuštanje

Dan će uvek imati samo 24 sata, a to je često prekratko za sve što moramo da obavimo i postignemo, dok je napor da ispunimo sve zacrtano iscrpljujuć. Između napora da ispunite svoje profesionalne ciljeve, održite dobre društvene odnose, posvetite se partnerskom odnosu, održavate kondiciju i spremate zdrave obroke i napitke, možda ne nalazite pauzu u kojoj ćete sebi dozvoliti da ne radite ništa, ne stremite ničemu, da pustite misli da lutaju i da se opustite. Ali, vreme za opuštanje vam obnavalja energiju i ključan je deo svih vaših napora i postignuća – ništa nećete postići ako usput sagorite. Ako govorite sebi da ćete se opustiti kada neki period prođe, ili se neka faza završi, uvidećete da to ne funkcioniše tako – stvari se ne odvijaju redom i dok jedno završavate, drugo započinjete i treće iskrsava neplanirano – to vreme za opuštanje se nikada ne ukazuje, jer se ciklus angažovanja i napora nikada ne završava sam od sebe. Morate ga zaustaviti svesno i namerno i obezbediti sebi vreme za opuštanje i obnavaljanje energije, šta god to za vas značilo. Možda ćete morati da odustanete od planiranih kućnih poslova da biste otišli u šetnju, isključiti telefon, da biste na miru gledali seriju, odnosno, postaviti prioritete i staviti opuštanje na prvo mesto, umesto nečega što zahteva vaše angažovanje i utrošak energije.

Majndfulnes putem jasnoće

Razjasnite svoje želje, ciljeve i potrebe – u svim aspektima svog života, želite rast i poboljšanje, ali šta to tačno znači za vas? Definišući šta je ono što želite i kojim putem nameravate da krenete, da biste to ostvarili, možete otkriti da niste dobro postavili svoje ciljeve, ili da se vaše želje razlikuju od vaših potreba – kad postoji konfuzija i oprečna htenja, onda ne možete da se fokusirate na ostvarenje, jer su energije u vama (misli i osećanja, svesno i nesvesno) suprotstavljene i jedna drugu sputavaju. Jasnoća podržava majndfulnes praksu na svim nivoima i pomaže vam da ostanete na svom kursu i ne podležete uticajima okoline.

Majndfulnes samosaosećajnosti

Većina nas lako može pokazati saosećanje i empatiju ljudima oko sebe, ali kada je reč o nama samima, često smo vrlo strogi, preterano kritikujemo sebe i od toga uopšte nemamo koristi. Pokušajte da budete ljubazni, dobronamerni i saosećajni prema sebi, baš kao što ste uvek prema drugima. Razumite svoje greške, opraštajte sebi, ohrabrujte sebe, upoznajte i prihvatite svoje mane i slabosti, osnažite i podržite svoje vrline i svoju snagu. Cenite sebe zbog toga što ste to što jeste, to je veliko dostignuće svesnosti.

Govorite pozitivno

Vodite računa kako se obraćate sebi i drugima – nemojte se žaliti, osuđivati i prozivati, već pronađite šta je ono pozitivno što možete reći. Ako ne možete da nađete ništa pozitivno, ne govorite ništa i u sebi pokušajte da prihvatite stvari takve kakve jesu. Ako možete da utičete na te negativnosti i da ih promenite, radite to, a ako su van vašeg uticaja, prihvatite ih (i pronađite zahvalnost na prilici da praktikujete ovu mudrost).

Majndfulnes praksa nas uči da pristupamo sebi i svetu oko sebe otvoreno i radoznalo, bez predrasuda i osuđivanja, da boravimo u sadašnjosti, širimo perspektivu i produbljujemo svesnost. I da stalno učimo – otvorenog uma i srca, svakog dana nešto možete naučiti, saznati i bolje razumeti.

Pročitajte i ovo: Usmeravanje svesnosti: Kako da budeš “sada i ovde”

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments