Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Verovatno ste ponekad zaželeli da svet oko sebe posmatrate nešto drugačije nego što izgleda. Na to vas može ohrabriti umetnost Sandra Del-Pretea (Sandro Del-Prete), vizionara koji je prevazišao sve konvencije i stvorio sopstvenu zemlju iluzija. Kroz duhovite umetničke forme, on poziva čovečanstvo da razmišlja o sebi. Navodi nas da ne gledamo samo površinu, nego zavirimo duboko u suštinu stvari. Ulazak u Sandrov svet je neverovatno ohrabrujući i osvežavajući. Budi maštu i ima moć da prenese ideje o snovima i preobrazi stvarnost u nešto više misteriozno, toplije i lepše. Del-Prete nam otvara vrata kapije koje vraćaju ka detinjstvu, nadanjima, željama i uverava nas da nismo samo sanjari na ovom svetu.

Polazna tačka za umetnički rad tada 23 godine starog Sandra je Firenca, prestonica lepe umetnosti. Tokom studija na akademiji, on je našao vreme i idealnu okolinu da se otisne ka svom putu u svet optičkih iluzija. U radu Mikelanđela, Rembranta i Rubensa, mladi umetnik je proučavao tehnike svetlosti i senke, forme dizajna i boje, kao i povezanih strukturnih elemenata. Nakon šestomesečnog školovanja, vraća se u rodnu Švajcarsku i sprovodi svoju strast prvenstveno kao hobi, bez želje da prodaje svoja dela.

Inspiraciju za zadivljujuće slike je pronašao dok je proučavao malo stvorenje čudnog izgleda – kameleona. Razmišljao je kako ta životinja vidi svet oko sebe, pa je i sam počeo da gleda stvari iz druge perspektive. Tako je otkrio novu dimenziju u kojoj se ne može odrediti šta je napred, a šta pozadi, gore ili dole, levo ili desno. Kod Sandra je prednja strana u isto vreme bila i zadnja i obrnuto. Svi pojedinačni delovi su pravilno nacrtani, ali ceo komad izgleda nestvarno. Svi njegovi eksperimenti su sažeti u raznim knjigama i izloženi u umetničkoj galeriji “Zemlja iluzija” koju je sam otvorio u Bernu, 1984. godine.

Slika 110 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

Tajna između jesenjeg lišća

Ako se pažljivo pogleda, uočava se naga žena među lišćem – “San, odnesen vetrom i vremenom.”

Slika 212 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

"Na" ili "u" kutiji

Da li se šibice nalaze u kutiji, van nje ili stoje na njoj?

Slika 310 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

Uspon i pad

Spiralne stepenice sa slike predstavljaju dešavanja u životu ljudskog bića. Svi mi težimo ka vrhuncu, ali na tom putu, skloni smo i padovima. Penjemo se, a silazimo. Srećni smo, a opet povređeni. Bez obzira na put kojim se krećemo ka cilju, saplešćemo se pre ili kasnije. Na ovim stepenicama, nemoguće je odredi koji je pravac čovečijih koraka.

Slika 410 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

Jahač Apokalipse

“Zemlja je prelepa planeta, ali zle sile pokušavaju da je preuzmu i njene stanovnike uče kako da vode rat sa oružjem koje je još opasnije. Ukoliko čovečansto nauči da njime rukuje, to će biti kraj.”

Slika 59 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

Ljubavna poruka delfina

Ilustracija je odličan primer za razvoj percepcija kroz iskustvo. Mladi i čestiti će najverovatnije spoznati grupu delfina. Odrasli, sa druge strane, verovatno će videti par zaključan u zagrljaju.

Slika 62 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

Železnički most

Da li će se vozovi sudariti? Most ima samo jednu traku. Dve parne lokomotive jurišaju jedna prema drugoj, ali katastrofa će biti izbegnuta jer će jedan proći ispod drugog – primer upotrebe dvostruke perspektive.

Slika 71 Majstor iluzije: Sandro Del Prete

Igrajući anđeli

Dva anđela okrenuta jedan prema drugom igraju se – jedan s loptom, drugi sa rogom – u grimasi lica klovna. Posle detaljnijeg ispitivanja, uočava se i treća scena – starac koji maramicom briše oči.

Pozivamo vas da podstaknuti ovim primerima počnete da stvari posmatrate malo drugačije. Za sve postoje barem dva lica, u zavisnosti od načina na koji ih gledamo.

“Sve što vidimo se može videti na drugi način. Dakle, pitam se, nije li sve ionako iluzija? Stvarnost je već pitanje percepcije, a percepcija neizbežno varira u zavisnosti od nečije perspektive. Različita gledišta dovode do različitih dimenzija.” Sandro Del-Prete


Dragana Pantelić. Arhitektura. Slagalice. Amy Winehouse. Zaljubljenost. Konji. Čudesna sudbina Amelije Pulen. D&G Light Blue. Upornost. Klavir. “National Geographic”. Lazanje. “Norveška šuma”. Pariz. Kreativnost. The Knife – “Pass This On”. Pozorište. Mala crna haljina i crveni karmin. Elegancija.

Editors choice