Bilo da se borite sa perspektivom, ljubavlju prema sebi, osećanjem svrhe, dugom, karijerom, ljubavnim životom (ili svim tim stvarima), postoji niz malih, ali značajnih koraka koje možete preduzeti dBrankica a biste sebi poboljšali život. Počnite već danas. 

Neka vam briga o sebi postane navika 

Vodite računa o svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Zakažite pregled kod lekara (koji već dugo odlažete), posetite zubara, pronađite terapeuta i razmotrite stvari koje vas sprečavaju da živite život kakav želite. Jedite više voća i povrća. Vežbajte redovno na način koji vam najviše odgovara. Kada brigu o sebi pretvorite u naviku, ulažete u sebe, dajete prednost svom blagostanju. Najbolji način da poboljšate svoj život je da brinete o njemu. 

Konzumirajte samo pozitivne sadržaje

Ne morate biti (osim uopšteno, a to ne možete da izbegnete) inforimisani o svim užasima koji se događaju u svetu oko vas. Nemojte slušati i čitati uznemirujuće vesti, jer ne možete učiniti ništa da promenite ono što se dešava, ali možete učiniti da se osećate beznadežno, umorno i iscrpljeno. Umesto toga, tražite pozitivne sadržaje, koji menjaju vašu perspektivu i koji vas zadržavaju u sadašnjem trenutku što je više moguće. Prestanite da pratite uticajne osobe zbog kojih se osećate loše – pratite sadržaje koji vas zabavljaju i izazivaju pozitivna osećanja. Ako ste već prisutni na mreži, neka vaše prisustvo bude dašak svežeg vazduha. 

Uključite se u jednu društvenu aktivnost koja vas angažuje 

Ne možete potpuno ignorisati loše stvari koje se dešavaju oko vas, jer to zahteva trošenje energije na potiskivanje osećanja bespomoćnosti, ljutnje, tuge. Zato odaberite jednu oblast u kojoj osećate da možete dati svoj doprinos i uključite se. Pronađite neku organizaciju koja to podržava, reciklirajte, volontirajte, istražujte, edukujte se. To će vam dati osećaj svrhe i smisla, jer činite ono što možete, dajete svoj doprinos društvu, vršite pozitivan uticaj. 

Prekinite odnose koji vas iscrpljuju 

Odnosi treba da vam pruže osećaj duboke povezanosti, podrške, ljubavi, radosti. Ako toga nema, onda odnos nema svrhu. Zato pustite. 

Budite realni u svojoj finansijskoj konstrukciji 

Pogledajte svoje finansijsko stanje – da li ste u dugovima? Imate li fond za slučaj da stvari krenu naopako? Da li investirate? Da li živite u okviru svojih mogućnosti? Odredite gde ste, a zatim formirajte ciljeve na osnovu svog položaja. Ako imate dug po kreditnoj kartici, napravite akcioni plan za borbu protiv duga, tako što ćete svakog meseca uplaćivati sumu koju možete da izdovjite. Finansije su stresne, ali pronalaženje načina da ublažite stres preuzimanjem kontrole tamo gde možete, napraviće razliku. 

Suočite se sa stvarima koje su vam neprijatne 

Pozitivnost nije jednostavno isključivanje onog što je neprijatno i nelagodno, već sposobnost da se sa tim stvarima suočite, da pomerite svoje granice i povećate toleranciju i otpornost. Možete uvesti izazovan set vežbi, koje zahtevaju dosta napora i kojima ćete se baviti jednom nedeljno – i osećaćete kako postepeno postajete jači i izdržljiviji. 

Provedite neko vreme sami sa sobom 

Učinte to sa namerom, smislite kako ćete provesti tih nekoliko sati sami sa sobom. Možda ćete želeti da se posvetite nečemu, učenju novih veština, pisanju, slušanju podkasta o temama koje vas zanimaju, vođenjem dnevnika o svojim osećanjima… Naučite da uživate u sopstvenom društvu i da se povezujete sa sobom. 

Vežbajte pažnju 

Svesnost je praksa uzemljenja u sadašnjem trenutku, uzimanja stvari onako kako dolaze, bez prosuđivanja, što uključuje i događaje, misli i emocije. Povećanje svesnosti i prisutnosti u svakodnevnom životu pomoći će vam da sve lakše dođe na svoje mesto. 

Posvetite se odbacivanju jedne loše navike 

Budite iskreni prema sebi – koja vas navika najviše sprečava da živite život kakav želite? Ili vam otežava da postignete ono što želite? Da li je to „blejanje“ na internetu, na koje potrošite sate, a posle se osećate loše što ste izgubili toliko vremena? Pušenje? Impulsivna kupovina? Izaberite jednu svoju lošu naviku i radite na njenom iskorenjivanju. Ako se fokusirate samo na jednu stvar, veća je verovatnoća da ćete uspeti i uživati u osećanju postignuća i trijumfa nego da „napadnete sa svih frontova“ i pokušate da odjednom ostavite pušenje, počnete da vežbate, zdravo se hranite i ležete pre ponoći, što može dovesti do frustracije i odustajanja. 

Odlučite da li želite karijeru ili samo posao 

I jedno i drugo vredno je nastojanja, sve dok radite ono što zaista želite. Budite iskreni prema sebi o tome šta želite od svog profesionalnog života. Da li ste zadovoljni poslom koji radite i ritmom života koji takav posao diktira (a to je barem ujednačen, ako ne i spor ritam), ili želite zahtevnu i užurbanu karijeru? Možda je za vas posao koji možete zaboraviti čim izađete iz kancelarije, ili posao koji možete raditi od kuće. Kakav god da je vaš odgovor, posvetite se ostvarivanju tog cilja. 

Postavite stroge granice tehnologiji

Ovo je jedan od načina čuvanja mentalnog zdravlja i ravnoteže – isključite notifikacije, ignorišite poslovne poruke koje stižu van radnog vremena, čitajte pred spavanje, umesto da gledate u telefon. 

Napišite listu svojih vrednosti i vidite da li živite u skladu sa njima 

Da li ste ikada stali da razmislite o svojim vrednostima? Ako niste, sada je trenutak. Napravite listu onoga što cenite i kako živite (ili ne živite) prema tim principima. Na primer, ako vam je porodica na prvom mestu, da li provodite dovoljno kvalitetnog vremena sa članovima svoje porodice? Ako cenite autentičnost, da li ste uvek verni sebi, ili često pravite ustupke da biste ispunili želje drugih? Shvatite gde uspevate, a u čemu zaostajete kada su u pitanju vaše vrednosti i pokušajte to da uskladite. 

Živite kao da ste već osoba kakva želite da budete

Ako želite da budete aktivna osoba koja ustaju rano ujutru, vežba, pije zdrave napitke, planira svoj dan i preuzima kontrolu i inicijativu, ne čekajte da počnete da postanete neko ko preuzima kontrolu i inicijativu, da biste postali aktivni ranoranilac, već počnite da ustajete u 6 ujutru i da koristite te jutarnje sate onako kako to čine uspešni, ostvareni i vrlo aktivni ljudi. Ako želite da budete emocionalno zdravi i stabilni, uradite ono što je potrebno da biste to postigli. Ako želite da postanete pisac – pišite. Akcija dolazi ispred motivacije i zato počnite, kao da ste već stigli tamo gde želite da budete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments