Dakle, isplanirala si letovanje i obećala sebi da će ovo biti najbolje do sada. Obavljaš poslednje pripreme, počinješ da se pakuješ, a onda totalno anksiozno počinješ da se prisećaš svega što može da krene po zlu – ili u teorijii ili, nažalost, u praksi, vođena prethodnim iskustvima. Naravno da opcija “upropašćeno letovanje” ne postoji, zato u nastavku pronađi rešenje za svaku muku koja te može zadesiti na putu!

Sunčanica

Znamo, svi volimo preplanuli ten i nije nam problem da se satima izležavamo na suncu dok naša koža ne poprimi željenu bakarnu boju. Pa ipak, ukoliko si predugo izložena suncu, može se desiti da dobiješ sunčanicu koja nije nimalo prijatna – suva i koža sklona crvenilu i svrabu poput alergije, povišena temperatura, ošamućenost, mučnina, vrtoglavica, samo su neki od simptoma koje definitivno ne želiš da iskusiš tokom letovanja! Zato, vodi računa o tome da se često sklanjaš u hladovinu i osvežavaš kupanjem u moru ili bazenu, a korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom se podrazumeva, upravo zbog nege kože. Ukoliko se pak desi da preteraš sa sunčanjem, skloni se sa sunca, istuširaj se toplom vodom, lezi, unosi dovoljno tečnosti da bi se rashladila iznutra i odmaraj. Hladne obloge takođe pomažu da sniziš temperaturu. Posle nekoliko sati bi trebalo da ti bude bolje.

letovanje Mali saveti kako da izbegneš sitnice koje ti mogu upropastiti letovanje

Stomačni problemi

Jedna od najgorih stvari koje se mogu desiti na letovanju je definitivno stomačni virus! Nekoga “zakači”, nekoga ne, ali činjenica je da promena klime, hladna voda, vrućina i konzumiranje lako kvarljivih namirnica posepešuju razvoj virusa i bakterija zbog kojih ostaješ “zaglavljena” u toaletu više nego što želiš. Prevencija postoji i uglavnom se ogleda u konzumiranju probiotskih preparata, a u ishranu treba uključiti sveže voće i povrće, blago zasoljene supe, jogurt, negaziranu mineralnu vodu. 

Urinarne infekcije

Ako stomačni virus nije najgora stvar koja se može desiti na letovanju, onda su to urinarne infekcije! Neprijatan bol u donjem delu stomaka, konstantna potreba za mokrenjem i peckanje pri odlasku u toalet definitivno nam mogu uništiti odmor, a sve ovo se češće dešava leti zbog dehidracije i vlage. Onda, šta možeš da uradiš? Pre svega, pij dosta tečnosti i ne odlaži odlazak u toalet, izbegavaj uzanu garderobu, a čim izađeš iz vode odmah obuci suv kupaći kostim. U kofer svakako spakuj Naturoplex koji će ti pomoći ukoliko ipak “zakačiš” infekciju. Naturoplex je proizvod na prirodnoj bazi koji pomaže da se tegobe i bol pri mokrenju značajno ublaže već na početku primene. Ima antibakterijsko, antiinflamatorno (smanjuje upalu) i analgetičko dejstvo (ublažava bol), a takođe pomaže i u izbacivanju tečnosti iz organizma, čime se skraćuje vreme zadržavanja urina u mokraćnoj bešici, što inače predstavlja jedan od uzroka infekcija.

naturoplex 1 Mali saveti kako da izbegneš sitnice koje ti mogu upropastiti letovanje

Zubobolja

Visoke, letnje temperature utiču na širenje krvnih sudova i pogoduju razmnožavanju bakterija te se ubrzava pojava infekcija, zapaljenja i bolova. Sigurni smo da jak, sevajući bol ne želiš da osetiš kada si daleko od svog stomatologa, zato je najbolje da pre puta obaviš rutinski pregled, ali i imaš na umu pakovanje nove, dobre četkice za zube, odgovarajuće paste, interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje usta. Za slučaj da do zubobolje ipak dođe, imaj pri ruci analgetik, a na bolno mesto stavi hladnu oblogu (sa spoljašnje strane obraza). Nemoj ispirati alkoholom ili utrljavati aspirin na zub ili desni, savetuju stomatolozi.

Dehidratacija

Iako je unošenje dovoljne količine vode neophodno tokom cele godine, naglasak se na ovo ipak stavlja leti. Većinu prethodno navedenih problema možeš rešiti unošenjem tečnosti, zato je ovo možda i najbolji preventivni savet koji možemo da ti damo – pij dovoljno vode, hidriraj se i bezbrižno uživaj u letu!

Fotografije: unsplash.com

Ivana

Comments