Nakon skoro dve decenije na televiziji, Manja Grčić je prvi put dobila šansu da gradi nešto što je delom i njeno, a to su nove televizije na našem medijskom nebu – K1, TV Doktor i Kazbuka – na kojima radi sa svojim prijateljem Željkom Joksimovićem. Vođena iskustvom, ali i ličnim osećajem, Manja se trudi da novim sadržajem pomera granice, ponudi tržištu nešto novo i zanimljivo, ali i kvalitetno, dok istovremeno promoviše prave vrednosti u koje i sama veruje. Sa Manjom smo razgovarali o novinama koje donosi svojim TV programom, budućnosti televizije i položaju žena u poslovnom svetu, a dotakli smo se i drugih jednako važnih tema – mode, putovanja i slobodnog vremena.

WANNABE MAGAZINE: Kako je došlo do toga da učestvujete u pokretanju tri nove televizije K1, TV Doktor i Kazbuka? Na koji deo svog bogatog iskustva u “građenju” televizije, od temelja do krova, ste se najviše oslanjali i šta su vam bile smernice, kada je sadržaj u pitanju?

MANJA GRČIĆ: Moj prijatelj Željko Joksimović me je pozvao da zajedno sa njim napravim tri nove televizije. Za mene je to bio izazov zato što sam prvi put dobila šansu da gradim nesto što je delom i moje. Samim tim sam se oslonila na sve što znam i pokušala da izvučem sve televizijske lekcije koje sam naučila u poslednjih 18 godina koliko sam u televizijskom poslu. Hteli smo da ponudimo tržištu nešto drugačije. Prvenstveno kvalitet – i u smislu sadržaja i produkcije, a tu mislim na zvuk, svetlo, stručnost ljudi koji to rade, način snimanja… Kada smo kupovali i pravili program trudili smo se da on bude premijeran i da ima sadržaj na koji ne ostajete ravnodušni. U našem biznisu sve je u emociji, ako dođes do gledalaca i pogodiš ih, nasmeješ ili rastuziš – pobedio si. To je glavna smernica kojom se vodimo kada stvaramo naše tri televizije.

Kako ste došli do tri glavne teme – zabava, zdravlje, dečiji program? Kako pristupate svakoj od ovih tema (šta je ono što smatrate kvalitetnom zabavom, korisnim zdravstvenim programom, kvalitetnim programom za decu)?

Muzika, zdravlje i deca su bili Željkov izbor kad je došao na ideju da razvije svoje kanale. Ja mogu da kažem zašto su to dobri izbori. Zato što su deca, zdravlje i zabava tri veoma bitna elementa života svakog od nas. Uzeli smo ono gde postoji najviše strasti i nepodeljena mišljenja o tome da li je to važno ili nije. Svakome od nas su te tri stvari bitne u životu i samim tim posvetiti televizije tome bilo je prirodno. Minacordmedia ima velike planove u budućnosti i strategiju razvoja koju ćemo pratiti. Verujemo da će biti novih projekata u budućnosti koji će se ticati još nekih velikih tema.

manja grčić 1 Manja Grčić: Ako dođes do gledalaca i pogodiš ih, nasmeješ ili rastuziš   pobedio si!

Može li se reći da se edukativni pristup provlači kroz sve najvažnije sadržaje kojima se bavite? Da li je, zapravo, svaki kvalitetan sadržaj istovremeno i edukativan?

Kad je u pitanju dečija televizija, to nam jeste osnovni motiv. K1 je zabavna televizija, tako da edukacija nije motiv u kreiranju sadržaja. Ono što je naš motiv, kada su sve tri televizije u pitanju, jeste kvalitet. Minacordmedia, kao kompanija koja stoji iza ove tri televizije, sebi je zadala zadatak da proizvodi i emituje najkvalitetniji sadržaj u produkcionom smislu, ali i da ponudi sadržaj koji svaki član porodice može da vidi kao zanimljiv i nov.

U čemu je najveća odgovornost nekoga ko kreira TV program i da li je gledanost najvalidniji pokazatelj kvaliteta? Možete li da napravite otklon u odnosu na svoje lične preferencije, odnosno, kako to funkcioniše za vas – možete li da kažete “ok, vidim da ovo može da bude super, mada se meni ne sviđa” ili “ovo mi se mnogo sviđa, ali ne znam koliko će se dopasti drugima”? Kako spajate svoje profesionalno iskustvo i svoj osećaj?

Ne možete da pravite sadržaj, a da svoj osećaj i lični ukus, ako možemo tako da ga nazovemo, ostavite po strani. U svakoj televiziji u kojoj sam učestvovala, imala sam odgovornost da se to što se emituje, ne kosi sa onim ko sam ja. Danas, kada sam dobila šansu da budem jedan od osnivača ove tri televizije, ta odgovornost je još veća. Smatram da sadržaj koji proizvodimo mora da bude društveno odgovoran, i pored toga što je zabavan. Jedna kompanija koja ima javni prostor ne sme svojim sadržajem da društvo gura nazad, i ne sme da promoviše pogrešne vrednosti. Željko i ja imamo veoma sličan sistem vrednosti iza kog stojimo i zato su sve tri televizije naš ponos. Istovremeno su i mesto gde gledaoci mogu da se zabave, ali isto tako da kroz edukativni i informativni sadržaj obogate svoje znanje i znanje svoje dece.

manja grčić 6 Manja Grčić: Ako dođes do gledalaca i pogodiš ih, nasmeješ ili rastuziš   pobedio si!

Šta je ono što programe vaših televizija izdvaja, koje emisije možete da preporučite kao posebno interesantne i inovativne?

Sa svakom televizijom smo napravili nesto drugačije od trenutne ponude na tržištu. K1 televizija ima licencirani format “Coke studio” u kom najpoznatiji pevači regiona izvode svoje pesme u chill out aranžmanima, zatim emisija “Ko sam sebi & šta sam tebi” u kojoj Ivan Stanković na originalan način pristupa formi intervjua sa gostom i otkriva šta stoji iza osobe koja je postala brend. Na Kazbuci bih izdvojila “Mozgaliće” – kviz znanja i spretnosti, koji se emituje svaki dan. A na TV Doktor emisije naše produkcije Umetnost starenja i Generalka. Na Kazbuci kao i na TV Doktor smo pokušali da edukativni sadržaj učinimo zabavnim, što jeste težak zadatak, skoro kao spojiti ukusno i zdravo (smeh)!

Kako vidite budućnost televizije na našim prostorima u odnosu na internet i digitalnu formu?

To pitanje je aktuelno i na njega, čini mi se, pokušavamo da odgovorimo poslednjih 5 godina, ako ne i više. Mislim da postoji prostor za sve, jer u digitalnom svetu nema ograničenja u količini kanala koji postoje. Kvalitetan sadržaj će uvek naći svoj put do korisnika, kroz koju god platformu oni to želeli.

manja grčić 5 Manja Grčić: Ako dođes do gledalaca i pogodiš ih, nasmeješ ili rastuziš   pobedio si!
Comments