Čim pomislite na Pariz i razmišljate koji muzej da posetite, uvek vam prvo na pamet padne muzej Luvr. Međutim, Pariz poseduje preko 200 muzeja koji zaista oduševe mnoge turiste. Posebnu pažnju su nam privukli manji muzeji Pariza koji će pored svog značaja i zanimljivog sadržaja biti zabavna i deci i odraslima. Pripremite se na vreme i sigurni smo da će se neki od ovih muzeja naći na vašoj listi poseta!

Nacionalni muzej prirodne istorije

Galerije ovog muzeja uključuju hodnike geologije i botanike kao i zelene kuće sa biljkama i drvećem različitih klimatskih okruženja. Ono što obavezno morate pogledati je galerija Paleontologije i Komparativne anatomije, kao i veliku galeriju Evolucije. U zgradi Paleontologije, skeleti i fosili oduševljavaju prisutne svojom originalnim izgledom, kao i simpatični detalji poput ručno napisanih etiketa (oznaka) još s kraja 19. veka. Iako ne možete dodirivati postavke ovog muzeja, uživaćete u razgledanju preko 9000 figura životinja i insekata. Takođe, bićete u prilici da isprobate ringišpil koji se sastoji od figura izumrlih i ugroženih vrsta, a koji se nalazi tačno ispred muzeja.

Velika galerija Evolucije nalazi se u zgradi od metala i stakla koja datira još iz 1880-ih godina. Postavke nam prenose isprepletane priče o evoluciji vrsta i o ljudskom uticaju na planetu, a tu je i sala ugroženih i izumrlih vrsta koja definitivno na sve posetioce ostavlja jak utisak!

Muzej muzike

Ovaj muzej je u 19. veku  postao sastavni deo filharmonije Pariza. Kolekcija ovog muzeja prati vekove evropske klasične muzike i njene instrumente, sa fenomenalno ukrašenim klavirima i dekoracije postavki od trske, rogova i gudačkih instrumenata. Uživo performansi se održavaju u galerijama muzeja svakoga dana, bilo na originalnim instrumentima ili njihovim replikama.

Muzej poseduje dve verzije engleskog jezika audio vodiča, jedna za decu i jedna sa odrasle koji prate instrumente puštajući zvuke koje proizvode. Savršen način da i deca budu zainteresovana! Manje prostorije muzeja sadrže električne gitare, eksperimentalne instrumente 20. veka poput temerina (jedan od prvih elektronskih muzičkih instrumenata) i prvog gramofona, a tu je i selekcija instrumenata sa drugih kontinenata. Savršen ambijent bilo da ste ljubitelj muzike ili ne!

Comments