To se često dešava. To je cringe. Dešava se na Tviteru, na Fejsbuku. Dešava se na Božić, na poslu, u učionici. To rade i naučnici i oni ne tako obrazovani; to rade političari, birokrate, komšije, ujke i stričevi, momci iz toksičnih veza… . Neki od njih će to raditi upravo čitajući ovaj članak. Da, govorimo o mansplainingu, terminu za koji se tvrdi da je prvi put dokumentovan još u 17. veku

Reč je jednostavno skrojena od engleskih reči man explaining – što znači muškarac koji nešto objašnjava. I to objašnjava isključivo ženi, a da ga žena nije ni pitala. A najčešće je ta žena već stručnija ili ima više iskustva kada se govori o datoj stvari.

Jednom mi je prijateljica rekla da joj je bivši dečko objašnjavao da menstruacija ne može da traje sedam dana, nego tri maksimalno. Mansplaining na delu. I to onaj koji dokazuje da dotični nema pojma o ženskom telu i njegovom funkcionisanju.

Problem je dvostruk. Prvi je što žena uopšte ne traži mišljenje od muškarca, drugo je što se muškarac oseća pozvanim i ima dovoljno samopouzdanja da priča o temi a da se nije preispitao da li zaista ima dovoljno znanja da o njoj govori.

Mansplaining je mnogo više od snishodljivog govora prema ženama, jer iza tog govora postoji pretpostavka da žena nešto ne može da razume i da suštinski uđe u određenu temu, iako ona ima svoje hobije, struku, izuzetna je u svom poslu i ono “najgrešnije” – zna nešto bolje od muškarca, pa svakako može da mu održi malo predavanje.

Comments