Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji predstavljen je i novi film Blonde, o zvezdi starog Holivuda, koji je režirao Andrew Dominik. Glavnu ulogu Marilyn Monroe tumači glumica Ana de Armas.

Znamo da su haljine koje oduzimaju dah važne isto koliko i sam događaj hodanja crvenim tepihom, ali je tematska odevna kombinacija koja daje omaž filmu uvek dobrodošla. Na premijeri novog filma u Veneciji, pojedini od prisutnih su shvatili tu ulogu veoma ozbiljno. Poznate ličnosti su odabrale da daju počast čuvenoj holivudskoj divi svojim autfitima, tako da su neke od haljina bile, u najbukvalnijem smislu, u Marilyn stilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinema Solace (@cinemasolace)

Pročitajte i ovo: Ana de Armas se transformisala u Marilyn Monroe u trejleru za film “Blonde”

Omaž filmovima Marilyn Monroe

Glavna glumica, Ana de Armas, nosila je ružičastu haljinu Brenda Louis Vuitton, čiji je donji deo bio izrađen od ručno naboranog satenskog materijala. Ovim izgledom pozvala se na elegantnu belu haljinu koju je Monroe slavno nosila u filmu Seven Year Itch, 1954. godine (setite se ikonične scene kada joj haljina poleti iznad nogu zahvaljujući rešetki podzemne železnice).

Slična situacija je i sa modelom Giuliom De Lellis, koja je nosila ružičastu satensku haljinu sa odgovarajućim dugim “operskim” rukavicama, koje je Monroe nosila u filmu Gentlemen Prefer Blondes 1953. godine.

Poznata slika Warhola na haljinama

No, da se vratimo na temu. Druge zvezde na premijeri filma su odlučile da svoju ljubav prema Marilyn pokažu u punom sjaju, te je rumunska glumica Madalina Diana Ghenea, na primer, nosila haljinu Giannni Versace iz prolećne kolekcije 1991. godine, koja je bila obložena živopisnim slikama Marilyn Monroe koje je originalno napravio poznati pop art umetnik Andy Warhol.

Isto kao ona, italijanska glumica Antonella Salvucci nosila je haljinu u halter top stilu, Eleonore Lastrucci, na kojoj se našao poznati štampani lik Marilyn u pop art stilu.

Pročitajte i ovo: Momenti mode na Filmskom festivalu u Veneciji 2022.

Ana de Armas se inače prvi put pojavila na Festivalu u Veneciji noseći, veoma prikladno, glamuroznu odeću u stilu Marilyn za press konferenciju. Na događaj je pristigla noseći kratko plavo odelo brenda Louis Vuitton, zajedno sa dugmićima u nautičkom stilu i crnim štiklama. Mikro-šorts koji je obukla može se protumačiti kao suptilan znak Marilyninog duha, na malo moderniji način.

Elegantni, tamnoplavi blejzer koji je nosila stilizovan je seksi štiklama, tako da je čitav njen omaž Marilyn delovalo potpuno sveže i aktuelno. Bio je to pametan osvrt na jednu od najistaknutijih stvari u garderobi ikone stila, i mnogo manje ekstremno kao, recimo, pojavljivanje u čuvenoj beloj haljini, ili svetlucavoj haljini (kao što je Kim Kardashian slavno uradila u Met Gali).

Monroe je dominirala holivudskim filmovima 1950-ih, a imala je sklonost da nosi kratke šortseve, upravo ovakve – visokog struka – u pinup stilu. Na starim fotografijama Monroe, može se čak i videti kako nosi ovaj komad na raznim promotivnim fotografijama, bilo sa majicama, bikini gornjim delovima ili korsetima. Ipak, Armasin izgled siluete bio je definitivno duži i “kockastiji”, ali je i dalje izgledao moderno i u stilu 50-ih.

Šta ovi omaži znače?

Kako se vama čine ovi omaži poznatoj holivudskoj glumici? Koliko god bili kreativni, mislim da je omaž mogao biti odrađen mnogo suptilnije, u odeći koja je sličnog izgleda kao što je nosila Marilyn Monroe (kao što je to učinila Ana de Armas). Ipak, sa druge strane, razumem i zašto su odabrali da naprave upravo ovakvu vrstu omaža, jer bi poznatim printovima Warhola direktno aludirali na glumicu i njen lik, i odavali joj počast.

Ovi izbori mi deluju kao vrsta performativnog omaža, gde nisu hteli samo suptilno da aludiraju na ličnost i nateraju publiku da spekulišu o čemu se radi, već su hteli da prenesu direktnu poruku. Ovo je Marilyn, i ovo je film o njoj – na našim haljinama.

Naslovna fotografija: instagram.com/actorsmania

Nenad Grubanoski

Comments