Svi se pitaju kako da poboljšaju san. Naravno, skoro svako ima svoju rutinu spavanja i zna šta mu odgovara. Za jednu grupu ljudi to znači da temperatura u sobi mora da bude savršena, dok drugi moraju da skinu čarape. Međutim, još jedan delotvoran vid karakterišu maske za spavanje.

Pre nego što vam kažemo zbog čega je neophodno da nabavite bar jednu, trebalo bi da znate kakvu masku bi trebalo da kupite. Držite se prirodnih materijala poput svile, jer je mekša i nežnija, a izbegavajte sintetičke materijale poput poliestera. Uzimajući to u obzir, ne zaboravite da redovno čistite masku za spavanje. Kao i svaki odevni predmet koji dolazi u direktan kontakt sa kožom, potrebno ga je redovno prati.

Takođe, obratite pažnju na kroj maske – gde će kaiš stajati, da li vam odgovara veličina i u kom položaju spavate. Ako imate osetljive uši ili spavate na boku, potražite masku sa trakom koja se stavlja iznad ušiju da biste izbegli pritisak. Ukoliko često menjate položaj dok spavate, poželećete masku sa čvršćim, podesivim kaišem. Kad pronađete dobru masku za spavanje, pazite da je ne vežete previše čvrsto, jer to može dovesti do bora.

Maske za spavanje – prednosti po opšte zdravlje

Štiti kožu dok spavate

Kada se noću pomeramo i okrećemo, tada se zapravo trljamo o jastuke, čaršave i ćebad. Nošenje maske za spavanje je vrsta zaštitnog sloja jer ćete izbeći oštećenje kože usled trenja. To znači da može doći do trljanja kože o čaršave, što dovodi do narušavanja kožne barijere i upale. Takođe može doći do fizičkog savijanja kože, pri čemu se stvaraju bore. Zapamtite, koža oko naših očiju je veoma delikatna i osetljiva, pa je tako i tretirajte.

Može smanjiti anksioznost ili napetost

Ako imate tendenciju da budete napeti u licu ili ste skloni glavoboljama ili migrenama, određene maske za spavanje vam mogu pomoći da ublažite te simptome. Ovakva maska obično sadrži mala mikrozrnca koji pružaju kompresiju; vrši lagani pritisak na lice, što može biti od pomoći ukoliko ste napeti u predelu oko očiju, kao i ako imate noćne glavobolje ili migrene.

Pročitajte i: Kako prolećno čišćenje može poboljšati i vaše mentalno zdravlje

Poboljšava san na putovanju

Bez obzira na to koliko planirate ili pokušavate da se prilagodite novom rasporedu tokom putovanja, teško je doći do neprekidnog sna dok se krećete. Maska za spavanje vam može pomoći da vratite osećaj normalnosti i zdraviji san kad se nalazite u novom okruženju. Pošto su maske za spavanje prenosive i mogu se koristiti u avionu, obavezno nabavite bar jednu.

Pomaže u smanjenju nadutosti

Prve naznake da ste bili budni cele noći su natečeno lice i podočnjaci. Maske za spavanje vrše fizički pritisak na kožu ispod očiju i uklanjaju višak tečnosti zbog koje ste uglavnom naduti kad se probudite. Donekle mogu da smanje podočnjake, ali samo ako su oni rezultat nadutosti. Rashladna maska za spavanje takođe može pomoći u otpuštanju jer sužava krvne sudove.

Može produžiti REM san

Maska za spavanje obezbeđuje potpuni mrak, što generalno poboljšava celokupan san jer vam ne smeta spoljašnja svetlost. Što se manje budite u toku noću, to znači da ćete verovatno dobiti više REM sna. Radi se o fazi sna u kojoj se odvija većina snova, što je oko 25% našeg vremena koje provedemo spavajući. REM san je važan jer stimuliše oblasti mozga koje su vezane za učenje i pamćenje.

Potpuni mrak

Ako ste osetljivi na svetlo, maska za spavanje vam može pomoći i pružiti spokoj. Maska koju bi trebalo da potražite jeste ona koja će vam u potpunosti prekriti oči. Poenta je da se eliminišu sve smetnje.

Omogućava obnavljanje kožne barijere

Kad spavamo, koža se obnavlja i leči od oštećenja koje je pretrpela tokom dana. To znači da celonoćni odmor zaista ima estetske prednosti. Mame su nam govorile da treba redovno da spavamo i bile su u pravu. Kad ne spavate, nivoi kortizola ostaju visoki, što može ometati zarastanje rana, doprineti narušavanju barijere kože, pa čak i dovesti do izbijanja akni. To dovodi do upale kože i prevremenog starenja.

Pročitajte još i: Ukoliko žudite za šećerom, vašem telu nedostaju ovi hranljivi sastojci

Naslovna fotografija: pinterest.com/tumblr

Marija Gavrilović

Comments