Naša uverenja postavljaju okvire našeg života i mi se držimo tih okvira, jer nam oni daju strukturu – reagujemo, ponašamo se i donosimo odluke prema obrascima, koje možemo i sami da prepoznamo kao sputavajuće. Zašto nam se uvek dešavaju stvari po istom scenariju? Zaljubljujemo se u osobe koje su slabog karaktera, manipulatori, zavisnici, nasilnici, propuštamo prilike, jer se ne usuđujemo da rizikujemo, ponašamo se neadekvatno u nekim (određenim) situacijama, reagujemo agresivno, ili ostajemo pasivni… U svakodnevnom životu ima milion primera za to kako nas naša “struktura” ograničava, kako izvodimo pogrešne zaključke i tumačimo situacije i događaje u odnosu na svoja ograničenja, a ne realno i objektivno. Ne možemo sami sebi da budemo psihoterapeuti, ali introspekcija seže dovoljno duboko, da možemo sami da primetimo da nam se u nekoj oblasti života ponavljaju slične situacije i problemi, što ukazuje na obrasce i modele ponašanja, koje smo izgradili prema svojim uverenjima. Prosta logika nas dovodi dotle da smo u stanju da zaključimo kako uzrok problema verovatno leži u tim našim uverenjima, koja ne možemo potpuno da sagledamo. Ako odaberemo neki oblik terapeutskog rada, onda imamo superviziju i nekoga ko nas upućuje i vodi ka tom sagledavanju. Ono što možemo da uradimo sami za sebe, jeste da kroz meditaciju dođemo do nekih otkrića, ali dobro bi bilo da i u tome najpre imamo vođstvo i obuku, da bismo naučili kako da prepoznajemo i shvatamo ono do čega kroz meditaciju možemo da dopremo. Ovo su uputstva za pronalaženje i otpuštanje ograničavajućih uverenja kroz meditaciju – koja je zapravo, dublji i temeljniji oblik introspekcije, koji zaobilazi zamke uma i ega, jer ide putevima koji ih zaobilaze. Dakle, ako vam je sve ovo razumljivo i deluje vam istinito, okušajte se.

Uverenja se najlakše otpuštaju u meditaciji, zato što je mozak tada u alfa stanju i radi na frekvencijama nižim od 14 herza (silazimo i niže, u teta stanje) i tada smo dovoljno duboko, dovoljno “ispod” strukture mentalnih i ego obrazaca i uverenja, da možemo da ih vidimo u njihovoj destruktivnoj jednostavnosti, a kad ih razotkrijemo, struktura je uzdrmana i gubi čvrstinu – postajemo svesniji i fleksibilniji.

Uputstva za praktikovanje meditacije za razrešavanje negativnih uverenja glase – strpljenje, nežnost prema sebi, zainteresovanost za istraživanje sebe i opuštenost. Probajte ovako:

Opustite se, ležeći na leđima – bilo bi dobro da to radite na podu, na prostirci i bez jastuka, jer ako legnete na krevet, vaše telo će prepoznati instrukciju “spavanje” i verovatno ćete svaki put zaspati. Možda ćete zaspati i na podu, ali to ne treba da vas brine – prosto, kreirajte meditativnu atmosferu, radite to sa namerom i napravite mali ritual od toga. Iako um “beži” u spavanje, svakako ćete imati zanimljiva iskustva. Meditacija može da se praktikuje i sedeći, ne morate saviti noge poput jogina, ali važno je da kičma ostane prava, a da ne bude neudobno (zato je lakše leći na pod, nego sedeti). Dišite duboko, osećajte kako vam se telo opušta, sa svakim izdahom opustite se još malo – kad ležite na podu, to je osećaj kao da se prepuštate tvrdoći podloge toliko da svakim izdisajem po malo “tonete” u podlogu.

Comments