Bez obzira na to koliko “duboko” si u modi i da li te ona uopšte interesuje ili ne, moraš priznati da su modne revije zaista nešto posebno i da ti u mnogo čemu zapravo mogu poslužiti. Ukoliko ti je dosadno, baci pogled na ono što se dešava na modnim pistama i ono što rade čuveni dizajneri. Ukoliko te zanima šta će biti in u predstojećoj sezoni, ponovo se okreni modnim revijama. OK, verovatno nećeš moći da priuštiš sebi većinu stvari i trendova sa modnih pista, ali to ne znači da ne možeš da gledaš (i učiš), zar ne?! Iskrena da budem, “klasične” nedelje mode me ne inspirišu toliko, osim ako ne nose neku wow, važnu i veliku poruku, koliko nedelje visoke mode jer se u tim revijama naprosto – izgubim! Visoka moda je najbolji pokazatelj koliko je moda zapravo umetnost i koliko ove dve “oblasti” treba povezivati što češće jer i jesu stvorene jedna za drugu. Znam, o couture kolekcijama tek možeš samo da sanjaš, ne i da ih poseduješ, ali postoji nešto magično i bajkovito što te njima ipak privlači i zbog čega modelima na pisti istinski zavidiš. Jeste do lepote i raskoši, ali mislim da mali udeo u tome ima i činjenica da smo kao male skoro sve maštale o tome da budemo princeze iz omiljenih bajki…

Princeze, bajke, couture kolekcije, modne revije… Sve nas upućuje na poznato ime – Giambattista Valli. Inspiraciju za svoju couture kolekciju dizajner je pronašao u osamdesetim godinama i, još preciznije, maturskim haljinama iz tog perioda. Već znaš da su sve njegove kreacije kao došle iz najlepših snova, a tako je bilo i ovoga puta. Mnogo volumena, naglašene teksture i strukture, jarke boje i ženstveni detalji učinili su najnoviju kolekciju potpuno u Valijevom stilu, a opet posebno drugačijom, novom i osveženom, valjda baš zbog tog retro vajba koji je u svetu mode jako popularan, tražen i inspirativan. Kulturna i društvena podeljenost Francuske je takođe bila jedna od inspiracija italijanskom dizajneru prilikom stvaranja ove kolekcije. Osim što se ugledao na osamdesete, Đambatista je takođe proučavao rad i stil najvećih couture “igrača” kao što su Iber de Živanši i Iv Sen Loran. Eklekticizam, živahne siluete, nesputane žene koje čak imaju i pomalo drzak stav, mešavina kultura… To je ono što karakteriše francusku modnu scenu i njena najveća imena, i što se i oseća u Valijevoj kolekciji.

Viktor and Rolf revija je bila namenjena modernim princezama. Spoj razigranih, romantičnih, raskošnih couture haljina i omiljenih internet meme-ova današnjice zvuči kao nemoguć spoj, ali valjda smo do sada naučili da je u svetu mode sve moguće! Uglavnom, internet je “odlepio” na haljine predstavljene na ovoj reviji jer su: a) ogromne i b) neverovatno upečatljive ne samo zbog svoje veličine, već i zbog poruka koje su nosile. Veruj mi, postoji haljina za baš svako tvoje raspoloženje! Na primer, kada se najzad (kasno) pojaviš na zabavi zbog koje žališ što je nisi otkazala ranije, onda ti treba “Sorry I’m late, I didn’t want to come” haljina, kada sa nekim ne možeš da se povežeš – “I’m not shy, I just don’t like you” haljina, kada ti ne odgovori odmah na poruku – “Go to hell” haljina i tako dalje i tako dalje. Inspiracije je mnogo, očigledno, a rezultati su tako fenomenalni da je nemoguće da te ne ponese ta energija o kojoj ne znaš tačno šta da misliš. Mislim, spoj couture estetike i interneta koji je tako surov i bezobrazan (u 99% slučajeva)… Ne, stvarno fenomenalno!

Comments