Sigurno poznajete osećanje mentalnog zamora u svetu koji juri oko vas vrtoglavom brzinom i kroz koji ste i sami prinuđite da jurite bez daha – koliko god nam razna civilizacijska dostignuća olakšavaju život, izgleda da smo svi pod stresom, preopterećeniji i uznemireniji nego ikad pre, otkad svet postoji. Izgleda da smo vreme koje smo „uštedeli“ upotrebili da nametnemo sebi još posla i zato je mentalni odmor svima potreban – na dnevnom nivou.

Nije dovoljno ići na odmor nekoliko puta godišnje, dok sve ostalo vreme padate na nos od posla, da biste sebi priuštili izležavanje na plaži, ili turističke obilaske u cilju napajanja energijom kulturnog bogatstva i raznolikosti. Šta svakog dana možete učiniti da se osvežite, da „resetujete“ mozak, opustite se i podignete energiju i raspoloženje, kad neprestano balansirate na ivici sagorevanja?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elen Baranova (@elenmil)

Odmor ne mora da bude samo u određenim godišnjim periodima, ni da bude skup i eksluzivan – a ni da oduzima suviše vremena. Postoje jednostavne stvari koje proširuju perspektivu i podižu energiju, koje su svakodnevno dostupne – možete uzeti mentalni odmor potpuno besplatno i na njemu boraviti pola sata i vratiti se osveženi.

Šta je mentalni odmor?

Baš kao i pravi odmor, na koji otputujete da biste se udaljili od svakodnevice, promenili sredinu i obnovili energiju, mentalni odmor je beg – koji traje kraće i može se odvijati samo u vašoj glavi.

To je način da se isključite, opustite, usporite i osvežite pre nego što se vratite u svakodnevicu i uskočite u njen ubrzani ritam. Mentalni odmor znači da nakratko izbacite sve što vam je neprijatno – dozvoljeni su samo prijatni prizori, zvuci, misli i osećanja. Cilj je da se „resetujete“ doživljavajući smirenost i da u svoje mentalno stanje unesete osećanje harmonije i stabilnosti.

Pročitajte i ovo: Niste lenji ako dozvolite sebi da se odmorite

7 brzih načina da odmah odete na mentalni odmor

Slušajte umirujuću muziku

Stavite slušalice i uključite muziku koja vas opušta. Isprobajte da vidite šta vam najviše prija – slušajte muziku na različitim (isceljujućim) frekvencijama, to je obično instrumentalna i harmonična muzika, koja deluje opuštajuće. Slušajte zvuke prirode, udaranje talasa, šum vetra u krošnjama drveća, cvrkut ptica ili osvežavajući zvuk letnje kiše. Pronađite svoje omiljene zvuke i uživajte u njima, čim ugrabite vreme za pauzu.

Mentalni odmor u literaturi

Čitanje je fantastično jer istovremeno pruža intelektualnu stimulaciju i mentalni odmor – dobra knjiga vas uvlači u svoj svet i tamo vas drži sve dok je ne sklopite (a i neko vreme posle toga, jer vas navodi da razmišljate). Knjige vas mogu inspirisati, mogu vam probuditi snove i ambicije, ponuditi nove perspektive i gledišta i podstaći da proširite vidike i produbite način razmišljanja.

Ako uživate u čitanju, činite to na svom omiljenom mestu, u fotelji, ili ležeći u krevetu, pred spavanje – opušten položaj tela promoviše mentalni odmor i ukupno osećanje zadovoljstva koje se budi dok čitate.

Izađite u prirodu

Izađite u šetnju i slušajte zvuke prirode uživo, kombinujući ih sa slikom i ostalim utiscima koje priroda ostavlja na vas. Gledajte, slušajte, dišite, osećajte kako vam se um bistri i telo puni energijom, upijajte prirodu i predajte se potpunoj prisutnosti u sadašnjen trenutku. Šetnja kroz šumu vam pruža mentalni odmor kao i boravak pored reke, potoka, jezera, a ako vam takva priroda nije u blizini, šetnja parkom ili sedenje na klupi, udisanje svežeg vazduha i posmatranje neba i drveća, biće sasvim dovoljni da se opustite i oslobodite stresa.

Pogledajte nešto lepo

Umetnička dela vam mogu pružiti poseban estetski doživljaj, ali mentalni odmor će vam pružiti bilo koji sadržaj u kom uživate estetski i emocionalno. Gledajte zalazak sunca, fotografije koje bude lepe uspomene, spotove sa kućnim ljubimcima, a ako imate ljubimce, igrajte se i mazite sa njima. Svi vlasnici kućnih ljubimaca poznaju mentalni odmor koji im pruža razigranost njihovih četvoronožnih prijatelja – može biti dovoljno da ih samo posmatrate u igri ili odmoru i uživate u njihovoj neodoljivoj ljupkosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Praktikujte vizualizaciju

Praktičari vizualizacije uputiće vas da zamislite svoje utočište – stvarno ili izmišljeno mesto na kome se osećate savršeno bezbedno, smireno, zadovoljno, zahvalno. To može biti sećanje na mesto na kome ste bili samo jednom, nešto što ste videli na filmu ili zamislili, ili kombinacija svega toga. Sklopite oči i zamislite svoje mesto mira sa što više detalja, osetite kako se nalazite tamo, osetite svoja osećanja… Nekoliko minuta mentalnog odmora u svom utočištu, smanjiće stres i napetost.

Meditacija je takođe mentalni odmor

Iako nije zamišljena kao beg od stvarnosti, već kao način da duboko uronite u sebe, meditacija ima isti cilj kao i mentalni odmor – da utišate um i u sebi pronađete mesto mira i spokojstva. Tehnike meditacije vas uče da se opustite telesno i mentalno, da koristite svest nezavisno od uma i da posmatrate svoje misli, a da one pritom ne ometaju vašu smirenost.

Spavajte malo (više)

Ovo je možda luksuz koji sebi ne uspevate da priuštite svakog dana. Dovoljno sati noćnog sna bi trebalo da bude prioritet, a svi tako lako zanemarujemo ovu osnovnu potrebu. Pokušajte da dremnete kratko tokom dana, kad se vratite s posla i ručate – i dok vam sat ili dva popodnevnog spavanja mogu doneti mutan osećaj u glavi i omesti odlazak na noćni počinak, dvadesetak minuta dremke vam neće pokvariti noćno spavanje, a značajno će vas osvežiti. Prosto ćete imati više energije i bićete bolje raspoloženi – dremka je odličan mentalni odmor koji vas vrlo efikasno “resetuje” i osvežava.

Pročitajte i ovo: Koja vrsta odmora vam je najpotrebnija?

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments