Vaše mentalno blagostanje je ono čemu možete doprineti, što možete povećati kako biste održali svoje mentalno zdravlje – u tom smislu, ova dva pojma su različita, ali i suštinski povezana.

Mentalno blagostanje je širi pojam, u poređenju sa mentalnim zdravljem i pokriva širok spektar faktora koji se osnose na pozitivno stanje uma, snažan i autentičan osećaj sebe, dok se mentalno zdravlje odnosi na naše mentalno funkcionisanje i emocionalnu stabilnost. Kada imamo dobro mentalno zdravlje, otporniji smo i sposobniji da se nosimo sa stresom i mnogim zahtevima svakodnevnog života i u stanju smo da povećamo svoje mentalno blagostanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Koncept mentalnog blagostanja  

Telo i um funkcionišu povezano i utiču jedno na drugo, dakle, kada je jedan aspekt zdravlja u padu, to neizbežno utiče na druge aspekte zdravlja.

Kada se mentalno zdravlje pogorša, naše fizičko zdravlje je takođe ugroženo, jer počinjemo manje da vodimo računa o sebi. U tom smislu, koncept mentalnog blagostanja obuhvata fizički, emocionalni, društveni, intelektualni i duhovni aspekt. Da bismo imali opšti osećaj da je sa nama sve u redu, da smo dobro, potrebno je da svi ovi faktori budu na visokom nivou.

Šta uključuje mentalno blagostanje

Mentalno blagostanje uključuje provođenje kvalitetnog vremena sa bliskim osobama, bavljenje poslom ili aktivnostima koje su za nas značajne i smislene, učenje novih veština ili isprobavanje novih stvari, kao i osećaj emocionalne ravnoteže. U tom smislu, aktivnosti koje unapređuju naše mentalno blagostanje mogu biti redovna druženja sa prijateljima, bavljenje omiljenim hobijem, učenje stranog jezika (ili bilo koje učenje nečeg novog), kao i redovna fizička aktivnost, kretanje i rekreacija.

Pročitajte i ovo: Šta je FOMO (strah od propuštanja) i kako može narušiti vaše mentalno zdravlje?

Kako da poboljšate svoje mentalno blagostanje

Osobe sa dobrim mentalnim zdravljem upravljaju svojim emocijama i životnim izazovima – kada smo mentalno zdravi i na visokom nivou mentalnog blagostanja, možemo da odvojimo svoja osećanja od stvarnosti i da shvatimo da su teskoba, strah i zabrinutost koje osećamo prolazni, da predstavljaju način na koji reagujemo i da efekte svojih reakcija možemo ublažiti – možemo se distancirati od preplavljujućih osećanja i negativnih misli i zauzeti objektivniji stav i pristup.

Družite se i budite povezani

Čovek je društveno biće i zajednica je temelj ljudskog iskustva. Sva iskustva koja delimo sa drugima, mnogo su značajnija i vrednija kada ih sa nekim podelimo. Zajednica nudi ispunjenje naših osnovnih potreba, kao što je osećaj pripadnosti, sigurnosti i bezbednosti i značajno doprinosi našem samopouzdanju i samopoštovanju.

Druženje sa onima do kojih vam je stalo može značiti isključivanje elektronskih uređaja i provođenje kvalitetnog vremena u prirodi, odvajanje vremena da pozovemo bliske osobe sa kojima retko imamo priliku da se vidimo, poseta prijatelju ili članu porodice kome je potrebna podrška, uključivanje u društvene događaje i humanitarne aktivnosti u lokalnoj zajednici…

Kretanje i vežbanje

Vežbanje je važno za naše mentalno, kao i za fizičko zdravlje. Prilikom fizičkih aktivnosti oslobađaju se hormoni sreće, što podiže samopouzdanje i samopoštovanje i pozitivno utiče na mozak. Potrudite se da svakog dana imate neki oblik kretanja – ako ne uspevate da vežbate, neka to bude makar brza šetnja oko bloka.

Mentalno blagostanje i učenje

Učenje je podsticaj za naše mentalno blagostanje, jer pozitivno utiče na funkciju i hemiju mozga i svakog dana možete nešto naučiti i isprobati nešto što do sada niste. Možete isprobati novi recept ili način spremanja hrane, unaprediti svoje kreativne i manuelne veštine (šivenje, pletenje, slikanje), istraživati oblast koja vas zanima (psihologija, astrologija, mitologija…). Možete se oprobati u sportu, borilačkoj veštini, fizičkoj disciplini kojom se ranije nise bavili (streličarstvo, kendo, tai-či, planinarenje…), možete se okušati u nekim samostalnim kućnim projektima, kao što je krečenje, bojenje, presvlačenje stolica, pravljenje polica… Čitanje je takođe oblik učenja i ako aktivno čitate različite žanrove literature, širite svoje opšte znanje o, praktično, svemu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Mala dela ljubaznosti

Ljubaznost, velikodušnost i zahvalnost su neprocenjive za naše mentalno blagostanje i autenitičan osećaj sopstva – mala dela ljubaznosti prema drugima, povećavaju osećaj nagrade i pozitivnih osećanja, a postoji mnogo načina da ih praktikujete svakodnevno. Pridržite vrata osobi koja ulazi za vama, platite nekome kafu, uvek svima zahvalite na usluzi, informaciji, prijatnom ponašanju, komplimentu, dajte drugima iskrene komplimente, pomozite prijatelju, članu porodice, nepoznatoj osobi…

Mentalno blagostanje svesnosti

Budite svesni – boravite u sadašnjem trenutku i budite maksimalno uključeni u sve što se dešava u vama i oko vas, učestvujte i posmatrajte sebe u trenutku dok to činite. Praktikujte meditaciju, jogu, disanje, obraćajte pažnju i primećujte ono što vidite, mirišete, čujete, osećate. Praksa svesnosti vam pomaže da ostanete uzemljeni u trenucima krize, da postupate spontano i svrsishodno kad se svi oko vas zalede ili počnu da paniče, da prebrodite teške situacije i ostanete stabilni i nepoljuljani, šta god osećali i šta god se dešavalo.

Mentalno blagostanje pruža mnogo smisla našim životima, prelivajući se na sve aspekte i aktivnosti, kao i na sve one sa kojima smo povezani i do kojih nam je stalo.

Pročitajte i ovo: Kako da osnažite otpornost i mentalno zdravlje

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments