Da li se i vama dešava da dolaskom jeseni dođe i česta promena u raspoloženju? Nakon što se čitava euforija oko hladnijeg vremena, toplih boja, jesenjih recepata i odeće malo ugasi, kraći dani mogu u velikoj meri da utiču na naše raspoloženje. To je i prirodna stvar koja se dešava kada se godišnja doba menjaju, a čak su i eksperti potvrdili da manjak sunčeve svetlosti dovodi do manjka energije, poremećaja sna i društvenih sposobnosti.

Iako je veoma važno da se o svom mentalnom zdravlju brinemo u toku čitave godine, promena godišnjih doba može označiti da treba malo više da se trudimo oko toga. Treba da budemo unapred spremni kako bismo sprečili lošija osećanja koja dolaze na jesen i zimu. Naravno, ako imate problema sa mentalnim zdravljem, najbolje bi bilo da izdvojite novac za licenciranog terapeuta, koji bi vam u pravom smislu pomogao da sve svoje probleme rešite. Ipak, ako niste u mogućnosti da to učinite, postoje načini na koje možete, makar malim stvarima, pokušati da poboljšate svoje svakodnevno raspoloženje.

Pronađite novi hobi

Kako vreme postaje hladnije i tmurnije, sve više vremena provodimo u svojim domovima. To za mnoge može značiti da provode što više vremena na svojim telefonima, što dodatno može iscrpeti energiju. Iz tog razloga, treba da razmislite o pronalasku novog hobija, koji će vam pomoći da se olakšate viška stresa i doneti kreativni outlet.

Hobi vam, takođe, može doneti i nove prijatelje, s obzirom na to da u ovom vremenu postoje brojne grupe i zajednice na internetu koje dele iste interese. Isto tako, može vam pomoći i da bolje obavljate svoj dnevni posao. Tako da, za koji god hobi da se odlučite, bilo da je to instrument, crtanje ili slikanje, vajanje, pletenje, uvek postoji nešto za svakoga i nikad neće naškoditi.

Započnite rutinu pisanja dnevnika

Pisanje dnevnika može biti veoma dobar način da sagledate svoje emocije iz šire perspektive. Generalna preporuka je da se prilikom pisanja dnevnika piše o trenutnim osećanjima, kao i da se ne bojite da svoje misli stavite na papir. Bilo da se radi o jednostavnom pisanju svog dana, pesme ili čak taksativnog navođenja onoga što osećate, pisanje dnevnika vam može u velikoj meri pomoći da poboljšate svoje mentalno zdravlje.

Pročitajte i ovo: Mudri i efikasni načini za detoksikaciju uma

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mika (@yaekult)

Probajte novi recept

Mnogi ljudi posebno vole da spremaju hranu i poslastice kada počne hladnija sezona, verovatno zbog obilja recepata koji su na raspolaganju. Pojedini od najčešćih sastojaka za jesenje recepte su bundeva, jabuka i cimet. Kada sebi date zadatak da svake nedelje probate po barem jedan novi recept, to vam daje nešto čemu se možete radovati svake nedelje, i samim tim energiju i inspiraciju. Kako bi atmosfera bila još lepša, uvek možete pozvati najbliže prijatelje.

Započnite jesenje čišćenje doma

Sigurno ste čuli za pojam prolećno čišćenje, a verovatno to i sami radite. Isto tako, jesenje dane možete iskoristiti da sklonite i izbacite sve što vam više ne vrši posao, ili vam pravi gužvu u domu. Možda se čak možete i trampiti sa prijateljima, ako oni imaju stvari koje više ne žele.

Postavite odmor kao prioritet

Kao što smo napomenuli, promenom godišnjih doba, dani postaju i kraći. Prema tome, ne treba da se osećate loše ako nemate dovoljno energije, ili da terate sebe da po svaku cenu nešto uradite. Dokazano je da kvalitetan san pomaže u ojačanju imunog sistema – što nikako ne može da nam škodi. Potrudite se da napravite konzistentan raspored spavanja, koji ćete prilagoditi prema svojim obavezama, bilo da je to zapisivanjem ili korišćenjem aplikacije za praćenje sna.

Pročitajte i ovo: Niste lenji ako dozvolite sebi da se odmorite

Isključite se sa društvenih mreža

Svi znamo koliko je teško “skinuti” se sa društvenih mreža, pogotovo Instagrama i TikToka, i kako se čini gotovo nemogućim da prestanemo sa beskrajnim skrolovanjem po telefonu. Najgora stvar kod društvenih mreža je što nakon gledanja tuđih života dolazi do poređenja između nas i njih, koji na internetu uglavnom predstavljaju određenu personu u čijem životu je sve savršeno.

Sebe uvek treba da odstranite iz stvari i situacija koje se čine negativnim, jer mogu u velikoj meri da utiču na vaše mentalno zdravlje. Ostavite oko i ispred sebe samo stvari koje će vas inspirisati, uzbuditi i zabaviti.

Ovaj tekst nije namenjen da zameni profesionalnu pomoć, pre svega u vezi sa sezonskim afektivnim poremećajem. Ako mislite da imate problem sa ovom vrstom poremećaja, savetujemo vas da se obratite lekaru ili terapeutu, ali isto tako i da razgovarate sa bližnjim koji vam može pomoći.

Naslovna fotografija: instagram.com/mylittlebooktique

Nenad Grubanoski

Comments