Lunarni ciklus je važan za žene na mnogo načina – „plimu“ i „oseku“ možete osetiti u svom organizmu i mesečeve faze utiču na nivo energije, raspoloženje i emotivnost. Mesečeva joga pomaže da se uskladite sa energetskim opadanjem i rastom, tokom različitih mesečevih mena.

Kada je mesec pun, najbliži je Zemlji i tada možete osetiti priliv energije, ali to često nije prijatno osećanje, već dolazi kroz emotivni naboj i nervozu. Mesečeva joga pomaže da ovu energiju kanališete u prizemljenost i smirenost i da se uskladite sa svojim mislima i osećanjima.

Ako primećujete da mesečeve mene utiču na vas, mesečeva joga može biti pravi izbor za vaše fizičko i mentalno blagostanje. Evo kako da praktikujete jogu, u sinhronizaciji sa mesečevim fazama:

Mesečeva joga u fazi mladog meseca

Mlad mesec je vreme promene i obnove i predstavlja dobar period za unutrašnje čišćenje, koje će obezbediti plodan prostor za sledeći kreativni ciklus i preporučuju se sledeće joga poze:

Sirsasana – stoj na glavi, koji možete izvesti na više načina, a ukoliko je ovaj položaj previše zahtevan za vas, možete raditi i samo prvu polovinu položaja, odnosno, pripremu za stoj na glavi, bez podizanja nogu sa tla.

Tadasana – planinska poza u stojećem stavu, koja predstavlja i početni položaj za još neke stojeće vežbe.

Viparita Karani – položaj sa nogama podignutim uz zid, koji predstavlja varijantu sveće i veoma je relaksirajući. Za potpuno opuštanje u ovom položaju, možete koristiti jastuk postavljen ispod struka i zadnjice i možete početi sa spojenim nogama oslonjenim vertikalno na zid, a zatim ih možete raširiti.

Preporučuje se i Vrksasana, poza drveta, Natarajasana, poza plesača, Garudasana, poza orla i druge stojeće poze za održavanje ravnoteže i jačanje samopouzdanja.

Prilikom praktikovanja mesečeve joge u fazi mladog meseca, treba da se usredsredite na postavljane namera za sledeći lunarni ciklus, vizualizaciju novih početaka, sa fokusom na Ajna čakru trećeg oka.

Praksa joge u vreme rastućeg meseca

Tokom perioda rastućeg srpa, koji napreduje ka prvoj četvrtini, korisne su vežbe koje podstiču oslobađanje emocija i otvaranje ka novim mogućnostima.

Dandayamana Janushirasana, zahtevna stojeća poza u kojoj glava teži ka kolenu podignute noge – lakšu varijantu ove vežbe možete izvesti sedeći na podu sa maksimalno raširenim nogama, spuštajući se polako ka kolenu jedne, a zatim druge noge. Svaki položaj zadržite koliko vam je prijatno, dišući lagano i nastojeći da glavom dodirete koleno.

Utkatasana, ili poza stolice, slična je planinskoj pozi, samo sa blago savijenim kolenima i isturenom zadnjicom, kao da hoćete da sednete na stolicu i ostajete u tom položaju.

Virabhadrasana, ili položaj ratnika, koji možete izvesti u nekoliko varijatni.

Takođe se preporučuje i pranajama disanje, da bi se podstakla toplota (energija vatre), izgradnja snage, fizički i mentalni rast.

Pročitajte i ovo: Wellness trendovi koji će biti popularni u 2023. godini

Mesečeva joga u prvoj četvrti

Tokom prve mesečeve četvrti, telesni nivoi energije počinju da se aktiviraju i u toj fazi vi ste svesni graditelj novih struktura za sebe i društvo, sposobni da uložite najveći napor, kako biste ostvarili svoje ciljeve i namere, postavljene tokom faze mladog meseca.

Idealni položaji za otvaranje srčane čakre i aktiviranje hrabrosti i snage:

Navasana, poza čamca, u kojoj balansirate sedeći na podu, podignutih nogu i ruku pruženih tako da dodiruju kolena; Ardha Chandrasana, poza polumeseca, Bhujangasana, položaj kobre. Ovi položaji podstiču snagu i rast, raščišćavanje prepreka i osnažuju individualnost.

Rastući mesec

Dok mesec raste, približavajući se fazi punog meseca, korišćenje svog punog potencijala podstaći ćete sledećim položajima:

Surya Namaskar, set položaja koji predstavljaju pozdrav Suncu i rade se u tri ili šest ponavljanja za levu i desnu stranu, odnosno tri ili šest setova sa iskorakom jednom, pa drugom nogom, naizmenično.

Chandra Namaskar, pozdrav Mesecu, set položaja koji su slični pozdravu Suncu, samo se izvode sa iskorakom u stranu, za levu i desnu stranu tela.

Ustrasana, položaj kamile, koji se izvodi u više varijacija (odaberite onu koja vam je najzgodnija).

Preporučuju se i Dandayamana Dhanurasana, stojeći luk (slična pozi plesača) i Viparita Virabhadrasana, poza obrnutog ratnika.

Teme za fokus i postavljanje namere su fizičko dejstvo, snaga, moć, spremnost, energija, otvorenost.

Mesečeva joga u fazi punog meseca

Vrhunska energija punog meseca je takođe vreme kada su solarna jang i lunarna jin energija u harmoniji, što je idealno za ponovno fokusiranje na svoje ciljeve, kroz meditaciju i manifestaciju. Za to vreme, preporučuju se restorativni, jin joga položaji.

Baddha Konasana, poza leptira ili poza prestola, pogodna za meditaciju, Balasana, dečja poza u kojoj klečite savijeni do poda, sa rukama pruženim napred, ili položenim pored tela, i Savasana, položaj pokojnika, u kome se leži na leđima i koji služi za opuštanje i disanje. U ovim opuštajućim pozama podstiče se oslobađanje i otpuštanje, pokretanje ženske isceljujuće energije, svesnost i prosvetljenje.

Pročitajte i ovo: Umesto botoksa – joga za lice?

Period opadajućeg meseca

Opadajući ka drugoj četvrti, mesec može doneti osećanje nemira i nelagodnosti i to je vreme da usporite i bavite se introspekcijom.

Idealni položaji su Camatkarasana (divlja poza), Dhanurasana (poza upijača), Eka Pada Rajakapotasana (jednonoga ili poza kralja golubova).

Teme za usredsređivanje su usporavanje, sagledavanje sebe, preispitivanje.

Poslednja četvrt

Poslednja četvrt dolazi nedelju dana posle punog i nedelju dana pre mladog meseca i može biti odlično vreme da zaokružite svoje namere, uz nekoliko pažljivih vežbi, koje uključuju Chakravakasanu, pozu mačke-krave; Upavistha Konasana (podeljena poza) i Parivrtta Ardha Chandrasana, a teme su predaja, priznanje, opraštanje.

Mesečeva joga tokom opadajućeg srpa

Ovo je poslednja faza lunarnog ciklusa, pre nego što ponovo dođe mlad mesec i ovo je vreme za razmišljanje i prihvatanje mudrosti stečene tokom poslednjeg ciklusa. Mesečeva joga u ovom periodu predlaže položaje Supta Matsyendrasana (uvrtanje kičme), Svasana, Supta Kapotasana (poza ležećeg goluba). Ovi položaji odgovaraju odmoru i negovanju, promišljanju i manifestovanju.

Joga se odnosi na usklađivanje tela i uma sa prirodnim ritmovima Univerzuma i ako želite da unesete više dubine u svoju praksu joge, sinhronizacija energije sa lunarnim ciklusom – mesečeva joga – može biti odličan način za početak.

Naslovna fotografija: instagram.com/tiffanystephens__

Brankica Milošević

Comments