Kako tradicija nalaže, baš u ovo doba, kada splasnu sve priče oko septembarskih i oktobarskih nedelja mode, svake godine izlaze saopštenja vezana za događaj humanitarnog karaktera, Met Gala, još poznatiji i kao “modni Oskar”. Te baš kao i inače, mi na vrhovima prstiju iščekujemo sve pojedinosti, od kojih je najvažnija zapravo – tema! Ali, pre nego što se latimo razglabanja o suštinski najvažnijem podatku vezanim za Met Gala bal, hajde da kao pačići prođemo još jednom kroz dobro znane i još uvek nepromenljive podatke najprestižnijeg kulturno-modnog događaja sezone, koji će u svojoj dolazećoj ediciji zakazanoj za 2020. godinu još proslaviti i 150 godina od osnivanja muzeja!

Gde će se održati Met Gala 2020?

Dakle, kao što je svima već dobro poznato, a kako i sam “modni Oskar” tendenciozno govori svojim nazivom, ovaj prestižan događaj, geografski, svoje mesto će zauzeti u Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku, inače najvećem muzeju ovog tipa u SAD-u i jednom od najposećenijih svetskih muzeja. Veče “modnog Oskara” tradicionalno započinje koktelom kome prisustvuju pažljivo birani učesnici, nakon što isti prodefiluju crvenim tepihom. Nakon toga prolaze kroz izložbu u muzeju i prisustvuju ostatku celovečernjeg programa.

Kada će se održati Met Gala 2020?

Ovo je još jedno polje koje je prema tradiciji potpuno očekivano ispunjeno, te je Met Gala zakazan za 4. maj 2020. godine, odnosno za prvi ponedeljak maja.

Koja će biti tema Met Gala 2020?

Obratite pažnju, jer među ovim redovima počinje sektor u kome će se saznati ona suštinski najvažnija stvar vezana za Met Gala, a to je sama tema koja će natkriliti sledeću ediciju fuzije umetnosti i mode u njenim najvišim domenima. To će, između ostalog, biti i dress code svih zvanica. Dakle, prema najavama kuratora Institurta za kostime Andrewa Boltona, tema izložba i bala povodom narednog “modnog Oskara” će biti  “About Time: Fashion and Duration”. Iako vam možda ništa još uvek nije jasno, skliznite prstom još koji redak naniže, kako biste rasterali sve sumnje po tekućem pitanju.

Naime, ova tema je inspirisana filmom Orlando iz 1992. godine u režiji Sally Potter, inače rađenom po istoimenom romanu koji je napisala spisateljica Virginia Woolf. Tačnije, inspiracija za nadolazeću ediciju “modnog Oskara” je proizišla iz scene iz filma, kada Tilda Swinton u svom trku kroz lavirint doživljava promenu sopstvenih odora: od onih iz osamnaestog veka u francuskom stilu, do sledećeg momenta u kome je odevena u garderobu tipičnu za Engleskinje devetnaestog veka. Tema ima za zadatak da nas uputi u jedan suptilno nijansiran i otvoren pristup i izložba će sama po sebi predstaviti rekapitulaciju istorije mode uopšte, koja je već razbijena na deliće, bez ikakvog kontinuiteta i prilično heterogena. Bolton namerava da menja perspektivu današnjeg prosečnog posmatrača na istoriju mode kroz ovu izložbu, tako što će 160 ženskih odevnih kombinacija predstaviti u dve sekcije. Prva sekcija će predstavljati hronološki prikaz crnih odora u periodu od 1870. pa do 2020. godine, sa naglaskom na evoluciju pojma moderne, dok će druga biti usresređena na bele odore sa neznatnim dodirima kolorita.

Comments